سلامتی بزرگترین نعمت است، قدرش را بدانیم!

کرج، خیابان 45 متری گلشهر، ارغوان غربی

تلفن تماس : ۳۳۵۵۵۷۴۸-026

تغذیه با شیر مادر

تصمیم‌گیری در مورد تغذیۀ نوزاد، یک موضوع کاملاٌ شخصی‌ست. بسیاری از متخصصان پزشکی، تغذیه با شیر مادر به طور انحصاری (بدون آب، آبمیوه یا آب‌قند) را به مدت ۶ ماه توصیه می‌کنند.
تغذیه با شیر مادر به همراه غذاهای کمکی که در ۶ ماهگی آغاز می‌شود مانند سبزیجات، غلات، میوه‌ها و پروتئین، باید حداقل به مدت یک سال به طول بینجامد. با این حال، هر مادر و نوزادی منحصربه‌فرد هستند و این زمان هم در هر مورد متفاوت خواهد بود.

مزایای شیر مادر برای نوزاد

شیر مادر بهترین منبع برای تغذیۀ نوزاد است و یک ترکیب عالی از ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها دارد. در واقع این ترکیبات برای رشد نوزاد الزامی بوده و به گونه‌ای است که هضم راحتی دارد. به علاوه شیر مادر دارای آنتی‌بادی‌هایی‌ است که به مبارزۀ بدن علیه ویروس‌ها و باکتری‌ها کمک کرده و از رشد نوزاد و سیستم ایمنی بدن آنها حمایت می‌کند. همچنین تغذیه با شیر مادر باعث کاهش خطر ابتلا به آسم یا آلرژی کودک می‌شود.
کودکانی که در ۶ ماه اول زندگی، تنها با شیر مادر تغذیه می‌شوند، عفونت‌های گوش، بیماری‌های تنفسی و اسهال کمتری را تجربه خواهند کرد. بنابراین به مراجعۀ کمتری به پزشک نیز نیاز پیدا می‌کنند.
برخی از مطالعات نشان داده است که تغذیه با شیر مادر بعد از دوران کودکی با نمرات IQ بالاتر در ارتباط است. علاوه‌بر این، نزدیکی فیزیکی با مادر، لمس پوست با پوست و تماس چشمی، به کودک کمک می‌کند که با مادر ارتباط برقرار کرده و احساس امنیت کند.
تغذیه با شیر مادر به وزن‌گیری مناسب نوزاد کمک کرده و از بروز اضافه وزن در آنها جلوگیری خواهد کرد. مطالعات نشان داده‌اند که شیر مادر در پیشگیری از مرگ ناگهانی نوزاد نقش دارد. این مطالعات نشان دادند که خطر ابتلا به دیابت، چاقی و برخی از سرطان‌ها نیز کاهش یافته، اما در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است.

شیر مادر به جلوگیری از بیماری‌های زیر کمک می‌کند:

  • انتروکولیت نکروزان (NEC)، یک بیماری کشندۀ معده است که عمدتاً برای نوزادان نارس به وجود می‌آید.
  • عفونت گوش
  • سرماخوردگی و عفونت، به خصوص عفونت تنفسی
  • سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)
  • مشکلات معده مانند اسهال و استفراغ
  • اگزما

مزایای طولانی مدت شیر مادر برای نوزادان

مزایای تغذیه با شیر مادر در دوران پس از زایمان گسترش می‌یابد. شیر مادر در نوزادان به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های زیر کمک بسزایی می‌کند:

  • دیابت نوع ۱ و نوع ۲
  • کلسترول بالا
  • سرطان‌های خاص، از جمله لوسمی دوران کودکی
  • بیماری قلبی
  • چاقی

تغذیه با شیر مادر

مزایای شیردهی برای مادر

شیردهی موجب می‌شود که مادر کالری بیشتری بسوزاند، در نتیجه به کاهش وزن او کمک خواهد کرد. همچنین موجب آزادسازی هورمون اکسی‌توسین شده و کمک می‌کند تا رحم خود را به اندازه قبل از حاملگی خود بازگردد و ممکن است پس از تولد خونریزی رحم را کاهش دهد. شیردهی همچنین موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان و خطر ابتلا به پوکی استخوان می‌شود.
از آنجا که تغذیه با شیر نیازی به خرید، اندازه گیری فرمول شیرخشک، استریل کردن نوک پستانک و گرم کردن شیشه شیر ندارد؛ بنابراین هم در وقت و هم در هزینه‌ها صرفه جویی خواهد شد. در حین شیردهی، زمان لازم برای براقراری ارتباط با نوزاد و احساس آرامش خواهید داشت.

مزایای طولانی مدت شیر مادر برای مادران

مزایای شیردهی برای مادران مختص به دوران شیردهی نیست. این کار دارای نتایج طولانی مدت است که باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های زیر می‌شود:

  • برخی از سرطان‌ها، از جمله سرطان سینه
  • چاقی
  • دیابت نوع ۲

آیا شیر مادر کافی ست؟

اولین روزهای بعد از زایمان، شیر اولیه تولید می‌شود که به آن «آغوز» می‌گویند. آغوز، غلیظ، زرد رنگ و کم است؛ اما مقدار زیادی از نیازهای تغذیه‌ای نوزاد را تامین می‌کند. این ماده سرشار از آنتی‌بادی است و به دستگاه گوارش نوزاد کمک کرده تا برای هضم شیر مادر آماده شود.
اغلب کودکان وزن خود را در سه تا پنج روز اول تولد از دست می‌دهند که ارتباطی با شیر مادر ندارد. هرچقدر که نوزاد شما به شیر بیشتری نیاز داشته باشد، سینه نیز به همان میزان شیر تولید می‌کند تا به نیاز نوزاد پاسخ دهد. به همین خاطر است که تا ۶ ماهگی نباید از شیرخشک، آبمیوه یا آب قند استفاده کرد؛ چرا که در اینصورت ممکن است که سینه‌ها شیر کمتری تولید کنند. شما می‌توانید مواد غذایی جامد را در ۶ ماهگی به برنامۀ غذایی نوزادتان اضافه کنید، اما همچنان به شیر دادن ادامه دهید.

اصول شیردهی

آگاه باشید

به علائم گرسنگی نوزاد خود دقت کنید. هنگامی که کودک شما گرسنه است، به او شیر دهید. به این روش «تغذیه بر حسب تقاضا» گفته می‌شود. نوزاد ممکن است در چند هفتۀ اول به ۸ تا ۱۲ بار در ۲۴ ساعت شبانه روز نیاز باشد. منتظر نباشید تا نوزاد شما به گریه بیفتد. با دیدن علائم گرسنگی در نوزاد خود، فوراً اقدام به شیردهی کنید. علائم گرسنگی در نوزادان شامل موارد زیر می‌شود:

  • بردن دست را به سمت دهان
  • تولید صدای مکیدن
  • حرکات دهان
  • حرکت به سمت پستان

صبور باشید

شیردهی تا زمانی که نوزاد بخواهد، ادامه دارد. پس صبور باشید و در تغذیه کردن نوزاد عجله نکنید. نوزادان به طور معمول به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه از هر پستان تغذیه می‌کنند.
آرامش داشته باشید
آرامش در شیردهی نقش بسیار پررنگی دارد. راحتی موجب می‌شود که شیر به بسیار آسان و روان، جاری شود. می‌تواند از وسیله‌های کمکی مانند بالش برای ایجاد راحتی استفاده کنید.

تغذیه با شیر مادر

ملاحظات پزشکی در شیردهی

چندین موقعیت وجود دارد که نباید نوزاد با شیر مادر تغذیه شود که شامل موارد زیر می‌شود:

  • اچ آی وی مثبت. ویروس اچ آی وی می‌تواند از طریق شیر مادر به نوزاد خود منتقل شود.
  • ابتلا به بیماری سل یا تحت درمان بودن
  • شیمی درمانی برای درمان سرطان
  • استفاده از مواد مخدر غیر قانونی مانند کوکائین یا ماری جوانا
  • نوزاد دارای یک بیماری نادر که به نام گالاکتوزمی است و نمی‌تواند شکر طبیعی (گالاکتوز) موجود در شیر مادر را تحمل کند.
  • استفاده از داروهای تجویزی خاصی مثل داروهای سردرد میگرنی، بیماری پارکینسون یا آرتروز

اگر هنگام شیردهی داروی خاصی مصرف می‌کنید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند در صورت لزوم داروی جایگزین تجویز کند. آنفولانزا و سرماخوردگی مانعی برای شیردهی نیست. شیر مادر، نوزاد را به بیماری نکرده و حتی ممکن است نوزاد را به سمت مبارزه با بیماری سوق دهد.
به توصیۀ متخصصان، کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند یا نیم بیشتری از غذای روزانۀ آنها شیر مادر است، باید با شروع ۴ ماهگی، از شیر به همراه آهن خوراکی استفاده شود. این روند میبایست ادامه یابد تا زمانی که غذاهای حاوی آهن مانند غلات حاوی آهن غنی شده در رژیم غذایی گنجانده شوند.
برای استفاده از مکمل‎های آهن و ویتامین D با متخصص اطفال مشورت کنید. پزشک می‌تواند به شما توصیه‌هایی در مورد مقادیر مناسب برای نوزاد، زمان شروع و نحوه مصرف مکمل‌ها بدهد.

چرا برخی از مادران از تغذیه کردن نوزاد با شیر خود اجتناب می‌کنند؟

  • یکی از علل آن می‌تواند شیردهی در جمع باشد. برخی از مادران از این کار اجتناب می‌کنند.
  • برخی ترجیح می‌دهند مسئولیت تغذیۀ نوزاد بین پدر و مادر تقسیم شود. به همین خاطر از شیشه استفاده می‌کنند.
  • با استفاده از بطری، تعداد دفعات شیردهی کاهش می‌یابد.

برای بسیاری از خانم‌ها امکان شیردهی چندبار در روز وجود ندارد. همچنین برخی از خانم‌ها تصور می‌کنند که شیردهی موجب نامناسب شدن شکل سینه‌ها می‌شود. اما بیشتر جراحان سینه معتقدند که سن، جاذبۀ زمین، ژنتیک و عواملی مانند سیگار کشیدن، تاثیر بیشتری در تغییر شکل سینه‌ها نسبت به شیردهی دارد.

پیام بگذارید

(0 دیدگاه)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + 5 =