ویار حاملگی

با توجه به صحبت‌های پزشکان متخصص زنان کرج در بیمارستان و زایشگاه مریم:

بارداری از شیرین‌ترین دوران زندگی یک زوج و قطعاً پر هیجان‌ترین دوران زندگی مادر به‌شمار می‌رود. اما در این میان زنان بارداری هستند که به دلیل شرایط خاص خود، این دوران را با سختی بیشتری سپری می‌کنند. ویار حاملگی را شاید بتوان از ناراحت‌کننده‌ترین مسائل دوران بارداری به شمار آورد.

برخی از زنان به انواعی از مواد غذایی علاقۀ بسیار زیادی نشان می‌دهند و یا نمی‌توانند خوردن بعضی مواد غذایی و بوهای خاص را تحمل کنند. در واقع حالت تهوع و استفراغ دوران بارداری را شاید بتوان جزء جدایی‌ناپذیر این دوران به شمار آورد که بیشتر خانم‌های حامله با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

انواع ویار

ویار حاملگی دو حالت کلی دارد:

  1. خانم‌های باردار تمایل شدیدی به خوردن برخی مواد غذایی پیدا می‌کنند که مشکل جدی و حادی برای آنها ایجاد نمی‌کند.
  2. خانم‌های حامله با خوردن غذاهای خاص و حتی وجود بوی غذا یا مواد دیگر در محیط دچار تهوع می‌شوند.
ویار حاملگی

این علائم بین چهار تا هشت هفتۀ اول بارداری آغاز و در هفته یازده تا سیزده به اوج خود رسیده و معمولاً در هفته چهارده تا شانزده خاتمه می‌یابد. البته در بسیاری از خانم‌ها این حالات تا بعد از سه ماۀ اول نیز ادامه می‌یابد و گاه تا پایان حاملگی تداوم دارد. این علائم اغلب صبح‌ها ظاهر می شود؛ به همین خاطر به آن «بیماری صبحگاهی» نیز گفته می‌شود. با این وجود بروز آن در دیگر ساعات روز هم دور از انتظار نیست.

شدت آن نیز در زنان متفاوت بوده و حدود ۷۰ درصد خانم‌ها دچار تهوع و استفراغ حاملگی می شوند؛ البته بعضی از خانم‌ها هرگز چنین حسی را تجربه نخواهند کرد.

زنان بارداری که دچار ویار حاملگی می‌شوند، بیشتر به خوردن شیرینی‌جات، خوراکی‌های شور، میوه‌های ترش و یا غذاهای پر ادویه تمایل نشان می‌دهند.

نوع دیگری از ویار وجود دارد که تمایل شدید به مصرف مواد عجیب است و ممکن است هرگز در زمان معمول حتی قابل تصور هم نباشد. بعضی از خانم‌ها در بارداری ممکن است تمایل به خوردن موادی از قبیل گچ، خاک، برنج خام، خاکستر، صابون و … پیدا کنند. دلیل اصلی این تمایل عجیب، مشخص نشده ولی دانشمندان معتقدند که این تمایل نشانۀ کمبود بعضی مواد غذایی از قبیل آهن، کلسیم و روی در بدن بوده و مصرف مکمل‌های آهن، کلسیم و روی می‌تواند این تمایل را کاهش دهد.

این گونه ویار که فرد را متمایل به خوردن برخی مواد غیرمعمول می‌کند، می‌تواند برای مادر و جنین خطرناک باشد. مسمومیت با سرب، انسداد روده، عفونت‌های گوارشی و عفونت‌های انگلی از جمله این عوارض است.

از طرفی شکستن و عوارض دندانی هم ممکن است بر اثر جویدن مواد سخت اتفاق بیفتد. احتمال سقط جنین، زایمان زودرس و مرگ داخل رحمی جنین هم در کسانی که خاک، گچ و امثال آن مصرف می‌کنند، بالاتر است. مصرف برنج خام هم به‌دلیل آرسنیک بالا می‌تواند باعث صدمه به جنین شود.

ویار حاملگی به‌طور طبیعی خطری را متوجه مادر و کودک نمی‌کند. ولی استفراغ‌های شدید می‌تواند عوارض گوارشی وخیمی برای مادر ایجاد کند و از طرفی باعث تولد نوزاد یا وزن کم می‌شود.

ویار از هفته چندم شروع می‌شود؟

معمولا در سه ماهه اول حدود هفته پنجم ویار شروع می‌شود. حتی برخی از افراد در هفته اول بارداری نیز ویار حاملگی را تجربه می‌کنند. این حالت ممکن است تا سه ماهه دوم کاهش پیدا کند یا تا زمان تولد نیز ادامه داشته باشد.

اگر زن باردار چیزی هوس کند و نخورد چه می‌شود؟

اگر رژیم غذایی سالم و متعادل و سرشار از مواد مغذی مصرف می‌کنید، نادیده گرفتن میل و هوس‌هایی که دارید خطری برای شما نخواهد داشت.

اگر در حد اعتدال چیزهایی که هوس می‌کنید را میل کنید مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.

ویار حاملگی

شایع‌ترین بیزاری غذایی در بارداری

رایج‌ترین بیزاری غذا در بارداری شامل چنین مواردی می‌شود:

  • تخم مرغ
  • ماهی و دیگر غذاهای دریایی
  • پیاز
  • غذاهای چرب
  • غذاهای تند
  • سیر
  • گوشت
  • قهوه و چای

راه‌های مقابله با ویار حاملگی و عوارض ناشی از آن

  • از خوردن خوراکی‌های شور اجتناب کنید.
  • غذاهای چرب را به‌دلیل دیر هضم بودن از رژیم غذایی خود حذف کنید.
  • در طول روز خوردن غذای مصرفی را کاهش و دفعات غذا خوردن را افزایش دهید. خالی ماندن معده احتمال حالت تهوع را افزایش می‌دهد.
  • قبل از خواب، کربوهیدرات همراه با پروتئین مصرف کرده و بلافاصله بعد از بیدار شدن یک قطعه بیسکویت یا نان خشک میل کنید.
  • از نوشیدن مایعات بین وعده‌های غذایی که موجب ایجاد حالت تهوع و استفراغ می‌شود، خودداری کنید. پیاز و کلم از جمله غذاهایی هستند که می‌توانند باعث تحریک عضلات گوارشی شده و تهوع را بدتر کنند.
  • مصرف زنجبیل در بارداری می‌تواند کمک شایانی به کم شدن تهوع کند.
  • مصرف برخی مکمل‌ها مانند ویتامین B12، B6، داروهای ضد تهوع و سرم می‌توانند به‌طور موثر به کاهش تهوع کمک کند؛ اما لازم است که این کار تحت نظر پزشک انجام شود.

در صورت ویار کدام غذاها در بارداری باید از مصرف آنها خودداری کنیم؟

چند غذایی که باید از مصرف آنها حتی در صورت ویار کردن بپرهیزید به شرح زیر است:

  • لبنیات غیر پاستوریزه
  • غذاهای نیمه پخت
  • سوشی
  • تخم مرغ نپخته
  • مواد غذایی نیمه پخت به خصوص گوشت
  • غذاهای دریایی دودی
  • پنیر نرم

این موارد حاوی باکتری‌های مضر هستند و می‌تواند باعث ایجاد بیماری شود.

ویار بارداری پسر- ویار بارداری دختر

با وجود اینکه نمی‌توان با قطعیت گفت که ویار بارداری با جنسیت جنین مرتبط است؛ اما احتمالاتی که در خصوص جنسیت با ویار حاملگی وجود دارد به شرح زیر است:

میل به شیرینی‌ها، لبنیات و غذاهای پرچرب نشانه دختر بودن جنین

هوس  کردن خوراکی‌های شیرین، گفته می‌شود نشانه جنسیت دختر است. نمونه‌ای از خوراکی‌هایی که مادران هوس می‌کنند به شرح زیر است:

  • مرکبات
  • شیر و لبنیات
  • شکلات
  • غذاهای سرخ شده
  • نان

با وجود اینکه خوردن خوراکی‌های شیرین را با جنسیت دختر مرتبط دانسته‌اند؛ اما هیچ اساس علمی وجود ندارد.

میل به غذاهای پروتئینی، تند و شور نشانه پسر بودن جنین

معمولا خانم‌هایی که پسر باردار هستند، هوس غذاهای شور و غیر شیرین دارند. میل به این دسته از خوراکی‌ها بیشتر است:

  • آجیل
  • پنیر
  • گوشت یا پروتئین
  • سس تند
  • حبوبات
  • کره بادام زمینی
ویار حاملگی

ویار و جنبۀ روانی بارداری

جنبۀ روانی بارداری از جمله عواملی است که در کنار دلایل ذکر شده، می‌تواند یکی از علل بروز ویار حاملگی باشد. واکنش روانی خانم‌های باردار در برابر پدیده بارداری ناخواسته یا بدون برنامه در شدت این مسئله بی‌تأثیر نیست. ژنتیک و وراثت هم موثر است؛ ویار حاملگی در بعضی از خانواده‌ها شدت بیشتری دارد.

درمان قطعی ویار حاملگی

برای درمان، این موارد را امتحان کنید:

مصرف غذای سالم

زمانی که بین وعده‌های اصلی گرسنه هستید، تمایل به مصرف خوراکی‌های شیرین دارید. با مصرف تنقلات سالم می‌توانید از این هوس‌های غذایی جلوگیری کنید. 

میان وعده‌های سالم مانند سبزیجات خام، آجیل و میوه مصرف کنید. زمانی که هوس مصرف کیک کردید به جای آن سیب میل کنید. شاید خوردن میوه به اندازه شکلات برای شما هیجان‌انگیز نباشد؛ اما قطعا برای شما و کودکتان مفید خواهد بود.

نوشیدن آب بیشتر

در بارداری باید حداقل ۸ لیوان آب در طی روز بنوشید. در غیر این صورت بدن دچار کم آبی شده و این کم آبی باعث می‌شود که شما تصور کنید که نیاز به مصرف شکلات زیاد دارید.

در صورتی که تنها چیزی که بدن شما در حال حاضر نیاز دارد، نوشیدن آب کافی است. در حقیقت علائم کم آبی و خواب‌آلودگی شبیه به گرسنگی است.

به همین جهت توصیه ما به شما این است که در این مواقع که هوس خوراکی‌های شیرین مانند شکلات می‌کنید یک لیوان آب بنوشید سپس ده دقیقه صبر کنید.

میل کردن همیشگی صبحانه

معمولا هوس غذایی از حدود ۱۰ صبح شروع می‌شود و تا هنگام ناهار این احساس را داریم. توصیه می‌شود روز خود را با صبحانه کامل و متعادل شروع کنید.

سرگرم کردن خود با ورزش

اگر ویار حاملگی حدود سه به بعد افزایش پیدا می‌کند، سعی کنید خود را با انجام تمرینات ورزشی سرگرم کنید. می‌توانید یک پیاده‌روی در بارداری داشته باشید، نیازی به ورزش‌های سنگین نیست.

چرت زدن هنگام هوس غذایی

معمولا زمانی که خسته‌اید و انرژی ندارید، اولین کاری که می‌کنید به دنبال تنقلاتی مانند بیسکویت هستید. در این مواقع تنها با چرت ۲۰ دقیقه‌ای می‌توانید با ویار خود مقابله کنید.

همیشه نیازی نیست با ویار خود مقابله کنید، اگر تنها گاهی اوقات خوراکی‌هایی که هوس می‌کنید را میل کنید، مشکلی ندارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان