اهمیت درمان بیماری سرطان معده در مراحل ابتدایی

سرطان معده رشد غیر طبیعی سلول در معده است. معده حالت کیسه‌ای و عضلانی دارد که در وسط بالای شکم و در زیر دنده قرار گرفته است. تشخیص این بیماری امری دشوار است؛ چراکه در اغلب مواقع علائمی را در بیماران ایجاد نمی‌کند.

سرطان معده از بیماری‌های نادر است که بزرگترین خطرات ناشی از آن به‌دلیل تشخیص دشوار آن است. از آنجایی که سرطان معده هیچ علائمی را ایجاد نمی‌کند تا زمانی که به سایر قسمت‌های بدن سرایت نکند تشخیص داده نمی‌شود، به طبع این شرایط می‌تواند درمان را برای پزشک سخت‌تر کند.

gastric cancer8

gastric cancer7

علت ایجاد سرطان معده چیست؟

معده تنها بخشی از قسمت فوقانی دستگاه گوارش است. این اندام وظیفه هضم غذا و سپس انتقال مواد مغذی به قسمت‌های دیگر دستگاه گوارش از جمله روده کوچک و بزرگ دارد.

سرطان معده زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های سالم در سیستم دستگاه گوارش فوقانی سرطانی شود و تحت کنترل نباشد که در نهایت منجر به تومور خواهد شد. این روند بیماری می‌تواند به آرامی اتفاق بیفتد.

هنوز به‌طور کامل مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد سرطان معده می‌شود، با این وجود برخی از عوامل می‌تواند خطر ایجاد چنین بیماری را افزایش دهد. پزشکان معتقدند که سرطان معده زمانی شروع می‌شود که سلول‌های موجود در معده تغییراتی در DNA ایجاد ‌کنند.

DNA وظیفه دستور دادن به سلول را دارد. در واقع تغییراتی که ایجاد می‌شود به این صورت است که سلول‌ها به سرعت رشد می‌کنند و به تکثیر ادامه می‌دهند، سلول‌های تجمع یافته می‌تواند توموری را تشکیل دهند و به بافت سالم حمله کنند و آن را از بین ببرند. با گذشت زمان سلو‌ل‌ها می‌توانند به قسمت‌های دیگر گسترش پیدا کنند (متاستاز).

gastric cancer2

عوامل خطرساز در ایجاد سرطان معده

با این حال که علت دقیق ایجاد سرطان معده مشخص نیست؛ اما برخی از عوامل می‌تواند در ایجاد سلول‌های سرطانی موثر باشد. این عوامل خطرساز شامل موارد زیر است:

• لنفوم
  • عفونت‌های باکتریایی H.Pylori
  • ایجاد تومور در قسمت‌‌های دیگر سیستم گوارش
  • پولیپ معده (رشد غیر طبیعی بافتی که در پوشش داخلی معده وجود دارد)

علاوه بر این موارد، سرطان معده در این دسته از افراد بسیار شایع است:

• افرادی بالای ۵۰ سال
  • آقایان
  • افراد سیگاری
  • وجود سابقه خانوادگی

سبک زندگی نادرست این دسته از افراد:

• مصرف غذای شور یا فرآوری شده
  • مصرف گوشت زیاد
  • مصرف الکل
  • عدم فعالیت فیزیکی
  • عدم طبخ کامل غذا

اگر فکر می‌کنید که در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستید، ممکن است نیاز باشد که آزمایش غربالگری را انجام دهید. این نوع آزمایشات زمانی انجام می‌شود که در معرض ابتلا به بیماری‌های خاص باشید؛ اما هنوز علائمی مشخص نباشد. بیمارستان تخصصی مریم یکی از مراکز تخصصی درمان بیماری‌های گوارشی است.

gastric cancer6

علائم سرطان معده

در اغلب مواقع این بیماری هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد. در حقیقت تا زمانی که پیشرفت نکند بیماران اطلاعی از بیماری خود ندارند. علائم رایجی که از سرطان معده پیشرفته وجود دارد به شرح زیر است:

• تهوع و استفراغ
  • سوزش معده مکرر
  • کاهش اشتها
  • نفخ مداوم
  • احساس سیری زودهنگام
  • مدفوع خونی
  • خستگی مفرط
  • احساس درد معده

درمان سرطان معده

سرطان معده چگونه تشخیص داده می‌شود؟

از آنجایی که افراد مبتلا به سرطان معده در مراحل اولیه بیماری هیچ علائمی ندارند، این بیماری تا زمان پیشرفت تشخیص داده نمی‌شود. پزشک ابتدا معاینات فیزیکی را برای بیمار انجام می‌دهد تا هرگونه ناهنجاری تشخیص داده شود.

علاوه بر این ممکن است آزمایش خون را برای بررسی عفونت باکتریایی از بیمار درخواست کند. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که بیمار مشکوک به سرطان معده است، آزمایشات بیشتری را باید انجام دهد که این موارد به شرح زیر است:

•  آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی
  • نمونه‌برداری
  • آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن و اشعه ایکس

سرطان معده چگونه درمان می‌شود؟

ممکن است پزشک هر یک از این موارد را برای درمان سرطان برای بیمار در نظر بگیرد:

• شیمی درمانی
  • پرتو درمانی
  • عمل جراحی
  • ایمونوتراپی مانند واکسن و دارو

برنامه درمانی که در کلینیک داخلی و جراحی گوارش برای بیماران در نظر می‌گیرند، بسته به پیشرفت بیماری و شرایط بیمار متفاوت خواهد بود. هدف، جلوگیری از گسترش سلول‌هاست. سرطان معده در صورت عدم درمان می‌تواند به سایر قسمت‌های دیگر از بدن گسترش پیدا کند:

• ریه‌ها
  • گره‌های لنفاوی
  • استخوان‌ها
  • کبد

اهمیت درمان بیماری سرطان معده در مراحل ابتدایی

چگونه می‌توان از سرطان معده جلوگیری کرد؟

راهکار قطعی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری وجود ندارد. با این حال راهکارهایی وجود دارد که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهید:

• حفظ وزن سالم
  • یک رژیم غذایی سالم و کم چرب
  • ترک سیگار
  • انجام تمرینات ورزشی منظم

در برخی از موارد پزشک حتی ممکن است داروهایی برای شما تجویز کند که خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد. تجویز دارو تنها برای افرادی در نظر گرفته می‌شود که در معرض خطر این بیماری قرار دارند.

همچنین ممکن است لازم باشد که تست غربالگری را انجام دهد تا در صورت وجود مشکلی، زودهنگام تشخیص داده شود. پزشک ممکن است هر یک از آزمایش‌های زیر را برای غربالگری انجام دهد:

• معاینات بدنی
  • آزمایشاتی مانند آزمایشی خون و ادرار
  • روش‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس و سی تی اسکن
  • آزمایشات ژنتیکی

هرچه این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، احتمال بهبودی شما بیشتر خواهد بود. در صورتی که این بیماری پیشرفت کند، درمان آن سخت‌تر خواهد بود.

روزهای حضور پزشکان

نام پزشک روز حضور ساعت حضور
دکتر محمدجواد باقری چهارشنبه ۱۰-۱۱ (صبح)
دکتر مهران پیرسحرخیز چهارشنبه ۱۰-۱۱ (صبح)

** (نوبت‌گیری از یک هفته قبل انجام شود)

۴ دیدگاه‌ها

• سلام من ۳۶سالمه این دو هفته است که معدم درد داره حالت تهوع دارم اما اول مدفونم سیاه بود اما بعداز خوردن لانزوپرازول مدفون تغییر رنگ داد آیا سرطان معده دارم

• نمیشه به این راحتی گفت که سرطان معده دارید و نیاز به بررسی‌های تشخیصی زیادی داره؛ احتمال اینکه معده‌تون مشکل داشته باشه، هست و باید درمان‌های دارویی رو توسط یک فوق تخصص گوارش شروع کنید.

• سلام یکی از بستگان در مراحل اولیه سرطان معده شون تشخیص داده شده و فعلا دارو مصرف میکنن،ایا امکان بهبودی هست؟ و اینکه طول عمر این بیمار چقدر خواهد بود؟؟

• حالا که زود تشخیص داده شده، امکان کنترل بیماری در مراحل بعدی وجود داره اما طول عمر بستگی به این داره که آیا درگیری در نواحی دیگه اتفاق افتاده یا خیر.