زایمان طبیعی بدون درد
زایمان یک تجربۀ زیباست؛ اما به دلیل داشتن درد و ناراحتی زیاد، اغلب موجب بروز اضطراب در مادران میشود. درحالیکه بسیاری از زنان برای داشتن زایمان طبیعی بدون درد به دنبال دریافت اپیدورال (دارو برای تسکین درد) میروند تا زایمان راحتتری داشته باشند، بسیاری از مادرانِ دیگر زایمان طبیعی بدون دارو را انتخاب میکنند. بهتر است برای انتخاب بهترین روش که هم برای مادر و هم برای کودک مناسب باشد، باید با پزشک مشورت کرد.
زایمان طبیعی یک امر فیزیولوژیک است که مادر باردار بهصورت طبیعی و با فعالیتهای منظمی که در دوران بارداری خود دارد، میتواند زایمان خوبی داشته باشد؛ اما درد زایمان طبیعی برای همۀ زنان نگرانکننده است به همین دلیل مادران باردار برای انتخاب زایمان خود تردید دارند اما درک مراحل اولیه از زایمان طبیعی برای همۀ زنان مهم است.
زمان دقیق انجام زایمان طبیعی مشخص نیست و پزشک زمانی را که برای زایمان در نظر میگیرد حدودی بوده و حتی ۲ تا ۳ هفته امکان دارد زایمان زودتر انجام شود.
مراحل انجام زایمان طبیعی
زایمان طبیعی به سه مرحله تقسیم میشود:
مرحلۀ اول
در این مرحله دردهای مادر کمکم شروع میشود و تا زمانی که دهانۀ رحم کاملا باز شود، ادامه دارد.
مرحلۀ اول زایمان خود به سه فاز تقسیم میشود:
- دردهای ابتدائی
- دردهای فعال
- مرحلۀ انتقالی
مرحلۀ دوم
این مرحله دهانۀ رحم کاملا باز شده و نوزاد آمادۀ به دنیا آمدن است.
مرحلۀ سوم
مرحلۀ خروج نوزاد و جفت است.
برای مادرانی که برای بار اول باردار میشوند و قصد انجام زایمان طبیعی دارند، زایمان آنها ۱۲ تا ۱۶ ساعت طول میکشد تا دهانۀ رحم کاملا باز شود، اما مادرانی که برای بار دوم زایمان طبیعی را انجام میدهند ۵ تا ۶ ساعت زمان خواهد برد. میزان باز شدن دهانۀ رحم به سانتیمتر است که پزشک در هنگام درد مادر این اندازه را مورد بررسی قرار میدهد تا زمان زایمان مشخص شود.
دردهای ابتدائی از مرحلۀ اول
دهانۀ رحم نازک شده و دردهای مادر شروع میشود، اما برای مادر این درد نسبت به مراحل بعدی که خواهد داشت، قابل تحملتر است زیرا دهانۀ رحم به آرامی باز میشود.
دردهای فعال
این مرحله برای زمانیست که دهانۀ رحم از ۴ به ۷ سانتیمتر میرسد. زمانی که رحم تا ۶ سانتیمتر باز میشود انقباضات شدیدتر شده، درد بیشتر میشود و مادر احساس گرما میکند.
مرحلۀ انتقالی
این مرحله زمانیست که دهانۀ رحم از ۸ سانتیمتر تا ۱۰ سانتیمتر باز میشود که بیشترین درد را مادر در این زمان احساس میکند. این زمان طولانی نبوده (۲۰ تا ۹۰ دقیقه) طول میکشد، که در این زمان جنین به رودۀ مادر فشار میآورد و مادر باردار آمادۀ زایمان است.
مرحلۀ دوم
در این مرحله دهانۀ رحم مادر کاملا باز شده و جنین خارج میشود. پزشک از مادر میخواهد که زور بزند. انقباضات رحمی و زور زدن مادر باعث پایین آمدن سر نوزاد میشود و در دهانۀ رحم قرار میگیرد و پزشک با مکش، خون و مخاط رحم را از بینی نوزاد خارج میکنند، سپس شانه، کتف و قسمتهای دیگر بدن نوزاد خارج میشود.
مرحلۀ سوم
بعد از به دنیا آمدن نوزاد جفت از دیوارۀ رحم جدا شده و از واژن خارج میشود. مدت زمانی که جفت خارج میشود بین ۵ تا ۳۰ دقیقه است.
زایمان طبیعی روشهای متفاوتی دارد که بهترین روش زایمان طبیعی بدون درد است. بیمارستان و زایشگاه مریم جز اولین بیمارستانهای پیشرو در زمینۀ ترویج زایمان طبیعی بدون درد بوده که امروزه مادران باردار بسیاری را جذب کرده است و در ترویج و فرهنگسازی روش اپیدورال بسیار موفق بودهاند.
زایمان طبیعی مزایای زیادی دارد؛ اما درد آن موجب میشود که بسیاری از مادران حتی از اسم آن هم وحشت داشته و از انجام آن خودداری کنند؛ اما اگر بدانید که زایمان طبیعی بدون درد نیز وجود دارد، مطمئنا تجدید نظر خواهید کرد.
با توجه به توصیههای پزشکان و فواید بیشماری که زایمان طبیعی دارد، امروزه این روش نسبت به سزارین طرفداران زیادی پیدا کرده است. زایمان یک فرایند طبیعی و تجربۀ دردناک است که طی آن به دلیل انقباضات رحمی، مادر درد زیادی را متحمل میشود. زنان مختلف پاسخهای متفاوتی به این فرایند میدهند.
جدا از روشهای طبیعی مانند تمرین تنفس و ورزش که باید برای کاهش درد انجام داد، یک روش دیگر نیز وجود دارد که در آن با استفاده از دارویی به نام «اپیدورال» به مقدار قابل توجهی درد زایمان را کم میکنند.
این روش باید تحت نظر متخصص بیهوشی و در اتاق عمل انجام گیرد. در زایمان طبیعی بدون درد، دارو از طریق نخاعِ بخش انتهای کمر به خانم باردار تزریق میشود تا از انتقال سیگنالهای دردِ رحم به مغز جلوگیری شود.
با تزریق این دارو به تدریج احساس بیحسی در رحم به وجود میآید؛ اما انقباضات ادامه داشته و مادر قادر است تا فشارهای لازم برای خروج نوزاد را انجام دهد. در طول روند زایمان، بهطور مرتب ضربان قلب مادر و نوزاد بررسی میشود.