با توجه به صحبتهای دکتر صلاح الدین دلشاد فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان و ریاست بیمارستان و زایشگاه مریم کرج:
لزوم تشخیص به موقع بیماران با ابهام جنسی
دکتر صلاح الدین دلشاد فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان با بیان اینکه ابهام جنسی به حالتی گفته میشود که نوزاد به دنیا آمده دستگاه تناسلی خارجی دارد ولی دختر یا پسر بودن آن ابهام دارد، تصریح کرد: اهمیت این بیماری در تشخیص به موقع جهت تعیین تکلیف جنسیت و دریافت شناسنامه و تعیین آینده کودک است.
این متخصص، به مناسبت برگزاری سی و نهمین کنگرۀ علمی سالانه جامعه جراحان ایران در گفتوگو با خبرنگاران اخبار پزشکی، با اشاره به این که این مشکلات در چهار گروه اصلی تقسیمبندی میشوند که شایعترین آنها Female pseudo hermaphroditism به معنی هرمافرودیسم کاذب دخترانه است، افزود: این بیماران حاوی کروموزومهای دخترانه یعنی xx46 با رحم و تخمدان بوده ولی در ظاهر آلت پسرانه داشته و حالت کیسۀ بیضه که فاقد بیضه بوده و نیز دارای یک مجرای مشترک ادرار و واژن هستند. این بیماران باید از نظر جنسیت تعیین تکلیف نموده و حتما به دختر تبدیل نمود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: علت این مشکل، فقدان برخی آنزیمهاست که شایعترین آنها آنزیم ۲۱ هیدروکسیلاز است. عدم تولید کورتیزول در دوران اول جنینی منجر به بروز این بیماری میشود که اگر بتوان در خانوادههایی با سابقۀ این بیماری، از مایع آمنیوتیک نمونهبرداری و بیماری را تشخیص داد با تزریق کورتون به مادر قابل پیشگیری هستند.
دکتر دلشاد توضیح داد: نوع دوم این مشکل male pseudo hermaphroditism است که در حقیقت نوزادیست که دارای کروموزومهای مردانه و حاوی دو بیضه در شکم بوده ولی ظاهر دستگاه تناسلی دخترانه دارد. این بیماران نیز در دو گروه تقسیمبندی میشوند. گروه اول علیرغم کروموزوم مردانه باید به دختر تبدیل شده و از روده، واژن ایجاد شود که این گروه غیربارور بوده اما میتوانند زندگی زناشویی طبیعی را طی نمایند.
دکتر دلشاد ادامه داد: گروه دوم این نوع ناهنجاری، در صورتیکه طول آلت مناسب داشته باشند با عمل ارکیوپکسی و اصلاح هیپوس پادیازیس میتوان آنها را در جنسیت پسرانه ابقا نمود.
وی همچنین با اشاره به دو نوع دیگر ابهام جنسی که مربوط به اختلال کروموزومی در جنین است، هرمافرودیسم حقیقی و Mixed Gonadal Disgenesis از جمله این موارد هستند، اظهار داشت: فرد هرمافرودیسم حقیقی را میتوان به دختر یا پسر تبدیل نمود؛ چراکه حاوی هر دو گوناد جنسی (بیضه و تخمدان) هستند.
در نوع آخر به علت داشتن بیضه دیس ژنتیک و تخمدان غیرفعال هر دو گوناد باید برداشته شده و بیمار به دختر تبدیل گردد. برای این گروه بیماران نیز از روده، واژن ایجاد میگردد. این افراد در آینده غیربارور خواهند بود، ولی زندگی زناشویی طبیعی دارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در پایان خاطر نشان کرد: تاکنون ۲۰۹ بیمار دارای ابهام جنسی به بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) و بیمارستانهای تهران به اینجانب مراجعه نموده و تحت درمانهای گوناگون قرار گرفتهاند. نکته مهم در این بیماران تشخیص زودرس این بیماری است تا از مشکلات بیمار و خانواده وی جلوگیری و بیمار از سردرگمی خارج شده و زندگی طبیعی داشته باشد.
بدون دیدگاه