گرفتگی بینی در بارداری – رینیت در بارداری

گرفتگی بینی در بارداری چه علائمی دارد

رینیت در بارداری به انسداد یا گرفتگی بینی گفته می‌شود که در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون در مخاط بینی رخ می‌دهد. 

این وضعیت می‌تواند باعث ناراحتی و کاهش کیفیت خواب شود؛ اما معمولا پس از زایمان بهبود می‌یابد. معمولا خانم‌هایی که طی بارداری این عارضه را تجربه می‌کنند، متوجه نمی‌شوند که این علائم به چه دلیل ظاهر شده است.

اگرچه وضعیت تهدیدکننده‌ای نیست؛ اما شرایط آزاردهنده‌ای را برای مادر ایجاد می‌کند. در ادامه روش‌هایی را برای شما ذکر می‌کنیم که به تسکین گرفتگی بینی در بارداری کمک می‌کند.

مطالب مرتبط: طرز صحیح خواب در بارداری

منظور از رینیت در بارداری چیست؟

رینیت همان گرفتگی بینی در بارداری است و در صورت ایجاد چنین شرایطی حداقل به مدت ۶ هفته باقی می‌ماند. اگرچه معمولا شبیه به سرماخوردگی است؛ اما به دلیل عفونت یا آلرژی رخ نمی‌دهد.

آیا گرفتگی بینی در بارداری شایع است؟

طبق شواهدی که وجود دارد حدود ۳۰ درصد از خانم‌های باردار گرفتگی بینی را تجربه می‌کنند که می‌توان به عنوان یکی از شایع‌ترین علائم بارداری در نظر گرفت.

چنین حالتی می‌تواند در هر زمان از بارداری رخ دهد؛ اما بین ماه‌های سوم تا هفتم ظاهر می‌شود و با نزدیک‌تر شدن به زمان زایمان شرایط بدتر خواهد شد.

علائم گرفتگی بینی در بارداری

چه علائمی دارد؟

از علائم احتمالی که به دنبال این عارضه تجربه می‌کنید به شرح زیر است:

  • گرفتگی مداوم بینی
  • آبریزش بینی
  • احساس فشار در سینوس‌ها
  • کاهش حس بویایی
  • گاهی اوقات عطسه یا خارش بینی

گرفتگی بینی در بارداری

علت گرفتگی چیست

به طور قطع نمی‌توان راجع به علت گرفتگی بینی در بارداری گفت؛ اما با این حال تغییرات هورمونی در بارداری باعث تورم مخاط بینی و تولید مخاط بیشتر می‌شود.

علاوه بر این طی بارداری گردش خون بیشتری دارید که باعث تورم رگ‌های خونی ریز داخل بینی می‌شود و در نهایت گرفتگی بینی رخ می‌دهد.

اگر در معرض دود سیگار یا گرد و غبار باشید، احتمال ایجاد چنین عارضه‌ای در بارداری بیشتر می‌شود. خوشبختانه گرفتگی هیچ تاثیر روی کودک شما نمی‌گذارد و معمولا طی دو هفته پس از زایمان برطرف خواهد شد.

ایا احتمال موارد دیگری جز رینیت بارداری وجود دارد؟

اگر گرفتگی و آبریزش بینی تنها علائمی است که دارید، احتمالا رینیت در بارداری است. داشتن علائم دیگر ممکن است دلایل دیگری داشته باشد که این موارد احتمالی را ذکر خواهیم کرد:

آلرژی

اگر آلرژی باعث گرفتگی بینی طی این دوران باشد علائم دیگری مانند عطسه، خارش بینی، چشم یا گلو را نیز تجربه خواهید کرد.

سرماخوردگی یا آنفولانزا

اگر گرفتگی بینی و علائم دیگری مانند گلودرد، عطسه، سرفه، درد عضلانی، تب و… دارید به احتمال زیاد دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا شده‌اید.

سینوزیت

عفونت‌های ویروسی و باکتریایی که منجر به گرفتگی بینی می‌شوند باعث ایجاد سینوزیت یا عفونت سینوسی خواهند شد.

در صورت وجود سینوزیت علائم بیشتری مانند تب، سردرد، مخاط سبز یا زرد رنگ، درد در فک بالا، درد یا فشار در صورت، کاهش بویایی و… را تجربه می‌کنید.

کرونا

با وجود اینکه کرونا می‌تواند منجر به گرفتگی بینی شود؛ اما احتمال ایجاد علائم دیگری از جمله تب، خستگی و سرفه بسیار بیشتر است. با توجه به تحقیقات انجام شده خانم‌های باردار علائم کمتری از کرونا را تجربه می‌کنند.

با این حال برای اینکه متوجه شوید علت دقیق این عارضه چیست باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله عفونت گوش در بارداری را مطالعه کنید.

چه درمانی وجود دارد؟

گرفتگی بینی در بارداری باعث عدم تمرکز و سردرد می‌شود که همه این موارد شرایط آزاردهنده‌ای را ایجاد می‌کند. خوشبختانه راهکارهای طبیعی زیادی وجود دارد که به رفع این مشکل کمک می‌کند، به طور مثال بالا بردن سر هنگام خوابیدن یا انجام تمرینات ورزشی کمک‌کننده است.

اگر گرفتگی باعث اختلال در خواب شما شده است، این مورد را با پزشک خود مطرح کنید. روش‌های درمانی پیشنهادی دیگر به شرح زیر است: 

  • استفاده از دستگاه بخور یا حفظ رطوبت مناسب در خانه می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.
  • شست‌ و شوی بینی با سرم‌های نمکی مخاط اضافی را تمیز می‌کند و تورم را کاهش می‌دهد.
  • هیدراته نگه داشتن بدن به بهبود مخاط بینی کمک می‌کند.
  • فعالیت‌های بدنی ملایم می‌تواند جریان خون را بهبود و علائم را کاهش دهد.
  • استفاده از بالش اضافه برای بالا بردن سر در زمان خواب می‌تواند از تجمع مخاط در بینی جلوگیری کند.
  • خودداری از دود سیگار، مواد شیمیایی و آلرژن‌ها می‌تواند علائم را کاهش دهد.
  • در صورت نیاز، پزشک ممکن است اسپری بینی یا داروهای ایمن در دوران بارداری را تجویز کند.

علائم گرفتگی بینی در بارداری

آیا می‌توانم برای رفع رینیت در بارداری دارو مصرف کنم؟

در هر دوره‌ای از بارداری که هستید، نباید خودسرانه دارو مصرف کنید. به طور کلی مصرف دارو برای گرفتگی بینی در دوران بارداری باید با احتیاط انجام شود، به‌ خصوص در سه‌ ماهه اول بارداری که اعضای مهم جنین در حال شکل‌‌گیری هستند. 

اگر گرفتگی بینی ناشی از رینیت بارداری شدید باشد، پزشک ممکن است مصرف کوتاه‌ مدت یک نوع خاص از داروهای ضد احتقان را پیشنهاد کند، به خصوص اگر در مراحل بالاتر بارداری باشید.

برخی تحقیقات نشان می‌دهند که این داروها در صورت مصرف طولانی‌ مدت یا در سه‌ ماهه اول بارداری، خطر نقص‌های مادرزادی را افزایش می‌دهد. 

علاوه بر این، این داروها ممکن است عوارضی مانند تپش قلب، اضطراب، لرزش، بی‌ خوابی و حتی تشدید گرفتگی بینی ایجاد کنند. 

پزشک شما مزایا و معایب استفاده از دارو را ارزیابی کرده و احتمالا تنها مصرف دوز پایین طی کوتاه مدت توصیه می‌کند.

آیا گرفتگی بینی در دوران بارداری طبیعی است؟

بله، گرفتگی بینی یا رینیت در بارداری یک مشکل شایع در دوران بارداری است که معمولا به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون در بدن رخ می‌دهد. این عارضه معمولا برای جنین خطری ندارد؛ اما اگر با مشکلات تنفسی یا عفونت همراه باشد، باید تحت نظر پزشک باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان