فواید زایمان طبیعی برای مادر
در این بخش به بیان تأثیر فواید زایمان طبیعی برای مادر میپردازیم. از زمانی که مادران متوجه میشوند که باردارند افکار مختلفی از قبیل نحوه تغذیه، نحوۀ تحرک و روش زایمان در ذهن آنان شکل گرفته و به دنبال بهترین راهها برای رسیدگی به سلامتی خود و جنین خواهند بود.
زایمان طبیعی زمانی رخ میدهد که مادر تصمیم گرفته باشد بدون استفاده از هر نوع داروهای شیمیایی یا استفاده از روشهای غیرطبیعی نوزاد خود را به دنیا بیاورد.
این گروه از مادران مطالعات متفاوتی انجام داده و با پزشکان متخصص زنان و زایمان در این زمینه مشاوره میکنند. بیمارستان مریم یکی از مراکزیست که با گردهم آوردن بهترین پزشکان متخصص زنان کرج در این زمینه پیشتاز است.
همچنین مادرانی که روش زایمان طبیعی را انتخاب کردهاند، در هنگام وضع حمل به دلیل مشاهدۀ توانایی خود در تحمل درد و مقابله با آن، احساس رضایت از خود داشته و در روحیۀ آنها تأثیر مثبت میگذارد. در برخی موارد میتواند از افسردگی احتمالی بعد از زایمان که امکان وقوع آن برای هر مادری وجود دارد جلوگیری کند.
به طور کلی زایمان طبیعی نوعی آمادگی ذهنی، هیجانی و جسمانی برای مادران به حساب میآید و باعث میشود تا وضع حمل بهتری را تجربه کرده و از سلامت جسمی بهتری بعد از زایمان بهرهمند شوند. همچنین میتوان زایمان طبیعی بدون درد را انتخاب کرد تا در زمان وضع حمل درد کمتری را تجربه کرد.
فواید زایمان طبیعی برای مادر
در بررسی فواید زایمان طبیعی برای مادر به نکات مختلفی باید توجه داشت که در ادامه به تشریح این نکات حائز اهمیت، میپردازیم:
۱- الگوی شیردهی برای مادران با زایمان طبیعی
مادرانی که زایمان طبیعی دارند، خیلی زودتر از افراد سزارین شده میتوانند اقدام به شیردهی کنند.
مادرانی که سزارین میشوند به دلیل تأثیر داروهای بیهوشی و همچنین توجه به عدم فشار در ناحیۀ بخیه شده، نیاز به کمک گرفتن برای در آغوش گرفتن نوزاد خود و شیر دادن به او را دارند؛ همین امر باعث تأخیر چندین ساعته حتی تا ۱۲ ساعت یا بیشتر در شیر دادن به نوزاد میشود. این تأخیر میتواند تأثیر منفی در روحیۀ مادر گذاشته و او را تحت فشار قرار دهد.
در زایمان طبیعی این زمان تأخیر برای در آغوش گرفتن نوزاد و شیر دادن به او وجود ندارد؛ چراکه مادر تحت تأثیر داروهای بیهوشی و درد ناحیۀ بخیه شده نبوده و سریعتر میتواند به نوزاد خود رسیدگی کند.
۲- هوشیاری مادران با زایمان طبیعی
هوشیاری در حین عمل زایمان مبتواند یکی دیگر از فواید زایمان طبیعی برای مادر باشد. در زایمان به روش طبیعی مادر کاملاً هوشیار است و از هیچگونه داروی بیهوشی برای او استفاده نمیشود؛ لذا مادر آگاه بوده و میتواند فشار لازم را جهت حرکت نوزاد به مجرای زایمان ایجاد کند. این نوع فشار جهت هدایت نوزاد به سمت مجرای زایمان در روش سزارین نیز اعمال میشود.
۳-عدم نیاز به تزریق مواد شیمیایی به مادران با زایمان طبیعی
در ماه آخر حاملگی دهانۀ رحم نرم میشود. در زمان زایمان، انقباضات رحم زیاد شده که این امر باعث ایجاد درد زایمان میشود و جنین تحت همین شرایط در لگن مادر جای میگیرد. در این شرایط دهانۀ رحم کشیده و باز میشود. جنین به طرف پایین حرکت کرده و میچرخد تا سر او به طرف پایین قرار گیرد.
با هر انقباض رحم، نشانههایی به مغز ارسال میشود که باعث آزادشدن هورمون اکسیتوسین میشود. با آزاد شدن این هورمون، انقباضات شدت بیشتری مییابند.
اکسیتوسین هورمونی است که در طی زایمان و بعد از آن نقش بسزایی دارد، به نحوی که این هورمون بعد از باز شدن دهانۀ رحم و در طی زایمان آزاد شده و باعث تسهیل زایمان، تحریک نوک سینه و آزاد شدن شیر مادر میشود.
ترشح هومون اکسیتوسین در زمان زایمان بسیار حائز اهمیت است. در مادرانی که از روش سزارین استفاده میکنند، گاهی نیاز به تزریق اکسیتوسین برای شدت گرفتن انقباضات به وجود میآید.
پس یکی دیگر از برتریهای روش زایمان طبیعی نسبت به سزارین، عدم تزریق هورمون اکسیتوسین برای شدت گرفتن انقباضات رحمی و همچنین عدم قرار دادن سوند در مثانه است.
۴- زمان ترخیص مادران با زایمان طبیعی
از فواید زایمان طبیعی برای مادر، میتوان به زمان ترخیص اشاره کرد. مادران پس از انجام زایمان طبیعی به مدت ۲۴ ساعت در بیمارستان بستری خواهند بود. بعد از این زمان با انجام یک روند خاص برای حصول اطمینان از وضعیت جسمی و روحی مادر او را ترخیص میکنند. که این زمان گفته شده برای مادران با روش سزارین بیشتر بوده و ترخیص آنان نیز دیرتر انجام میشود.
برخی از مراحل روند ترخیص مادران از جنبۀ سلامت با روش زایمان طبیعی به صورت ذیل است:
الف ـ بررسی علائم حیاتی و وضعیت روانی
در این حیطه بررسی فشار خون، نبض، تنفس و همچنین علائم افسردگی مورد توجه است.
ب ـ توجه به وضعیت دفع ادرار و مدفوع
در این حیطه توجه به توانایی مادر بعد از زایمان در دفع ادرار و مدفوع بسیار مهم است.
ج ـ اندازهگیری میزان هموگلوبین
این نوع آزمایش در مواردی صورت میگیرد که مادر دچار بیماری کمخونی بوده و برای اطمینان از وضعیت او پس از زایمان انجام میشود.
د ـ مقدار هزینه برای مادران با زایمان طبیعی
به جهات مختلفی این نکته را اظهار مینماییم که هزینههای زایمان به روش طبیعی بسیار مقرون به صرفه است.
یکی از دلایل این موضوع عدم حضور طولانی مدت مادر در بیمارستان پس از زایمان است که همین امر باعث کاهش هزینه میشود.
۵ـ عدم بروز بیماری برای مادران بعد از زایمان طبیعی
از دیگر فواید زایمان طبیعی برای مادر میتوان به عدم بیماری بعد از زایمان اشاره کرد. مادرانی که زایمان طبیعی انجام میدهند، خطر زخم شدن و همچنین ایجاد عفونت و مشکلات دیگری که اکثراً گریبان مادران با روش زایمان سزارین را میگیرند، رو به رو نیستند.
عواملی مثل پارگی رحم که در زایمان سزارین رخ میدهد، نیاز به پیگیریهای فراوان برای مداوا دارد و خود مادر را نیز تحت فشار قرار می دهد. در زایمان طبیعی این مشکل وجود ندارد و خیال مادر راحت است.
نتیجه گیری
در آخر برای جمعبندی کلی فواید زایمان طبیعی برای مادر به این نتیجه دست مییابیم که فواید این نوع زایمان برای مادر بسیار مورد توجه بوده و اثرات خود را به خوبی نشان میدهد. به نحوی که مادر پس از زایمان میتواند بدون وقفۀ طولانی و به راحتی نوزاد خود را در آغوش گرفته و به او شیر دهد.
این روش از ایجاد عفونتهای بعد از عمل جراحی سزارین به دور بوده و همچنین از آسیبهای جسمی همچون پارگی رحم نیز مستثنی است.
بدون دیدگاه