علت و درمان هیرسوتیسم در خانم‌ها

درمان هیرسوتیسم در خانم‌ها

هیرسوتیسم یا پرمویی به وضعیتی در خانم‌ها گفته می شود که باعث رشد بیش از حد موهای تیره با الگوی مردانه در ناحیه صورت، گردن، سینه، شکم، باسن، ران یا کمر می‌شود.

در اغلب مواقع چنین مشکلی به‌دلیل افزایش هورمون‌های آندروژن (مانند تستوسترون) در بدن رخ می‌دهد و به هورمون‌های جنسی مردانه وابسته است.

در ادامه این مقاله در خصوص دلایل احتمالی و راهکارهای درمانی این عارضه به شما توضیح خواهیم داد.

چه علائمی دارد؟

هیرسوتیسم به موهای ضخیم و تیره بدن خانم‌ها می‌گویند و در قسمتی که مو ندارد ظاهر می‌شود. صورت، سینه، قسمت پایینی شکم، کمر و قسمت داخلی ران از جمله قسمت‌هایی از بدن است که این عارضه مشاهده می‌شود.

زمانی که میزان بالای آندروژن منجر به هیرسوتیسم شود، بیمار علائم دیگری را در طول زمان تجربه خواهد کرد که به آن ویریلیزاسیون گفته می‌شود.

از علائم این عارضه می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • کلفت شدن صدا
  • طاسی
  • کاهش سایز سینه
  • آکنه
  • بزرگی کلیتوریس
  • افزایش توده عضلانی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر موهای ضخیم و زیادی روی نواحی که برای شما نام بردیم، دارید بهتر است مشکل خود را با پزشک در میان بگذارید. موهای زائد بدن یا صورت در اغلب مواقع به دلیل یک مشکل پزشکی زمینه‌ای است.

اگر در طی چندین ماه رشد موهای شدید یا سریع را در صورت یا بدن خود مشاهده کردید، برای بررسی به پزشک مراجعه کنید. 

بیشتر بخوانید: اسلیو معده

چه دلایلی دارد؟

این عارضه ممکن است به چنین دلایل رخ دهد:

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

در اغلب با بلوغ شروع می‌شود و منجر به عدم تعادل هورمونی خواهد شد. در طی سال‌ها که مبتلا به این عارضه هستید، ممکن است کم کم رشد موهای زائد، چاقی، ناباروری، پریودهای نامنظم و گاهی اوقات کیست‌های متعدد روی تخمدان‌ها داشته باشید.

سندرم کوشینگ

چنین مشکلی زمانی رخ می‌دهد که بدن شما در معرض میزان بالای کورتیزول قرار گرفته باشد. این عارضه می‌تواند به دنبال غدد فوق کلیوی شما که کورتیزول بیش از حد تولید می‌کند رخ دهد یا به دنبال مصرف داروهای پردنیزون طی یک دوره طولانی ایجاد شود.

هیپرپلازی مادرزادی آدرنال

این یک وضعیت ژنتیکی است که با تولید غیر طبیعی هورمون‌های استروئیدی از جمله کورتیزول و آندروژن توسط غدد فوق کلیوی ایجاد می‌شود.

مصرف برخی از داروها

مصرف برخی از داروها می‌تواند منجر به هیرسوتیسم شوند، از جمله این داروها می‌توان به ماینوکسیدیل اشاره کرد. دانازول برای درمان خانم‌های مبتلا به اندومتریوز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حتی اگر همسر شما از داروهایی از جمله تستوسترون و دی هیدرواپی آندروسترون استفاده کند ممکن است از طریق تماس پوست به پوست تحت تاثیر قرار بگیرید. اما مهم است که بدانید این نوع انتقال به ندرت اتفاق می‌افتد و نیاز به تماس مستقیم، مکرر و طولانی با داروهای موضعی هورمونی دارد.

علت و درمان هیرسوتیسم

عوامل خطرساز

عواملی که می‌تواند بر احتمال ابتلا به این عارضه تاثیر بگذارد به شرح زیر است:

سابقه خانوادگی

چندین بیماری که احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش می‌دهد، می‌توان به مواردی از جمله هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و سندرم تخمدان پلی کیستیک اشاره کرد.

چاقی و افزایش وزن

چاقی باعث افزایش تولید آندروژن می‌شود و در نهایت امکان بدتر شدن این پرمویی وجود دارد.

چه عوارضی دارد؟

این بیماری می‌تواند به دلیل تحت تاثیر قرار دادن ظاهر شما باعث عدم اعتماد به نفس و گاهی در برخی منجر به افسردگی شود. همانطور که گفتیم علت اصلی ایجاد این عارضه عدم تعادل هورمونی است و معمولا باعث ایجاد مشکلات فیزیکی نمی‌شود. 

برخی با وجود این بیماری و داشتن پریودهای نامنظم مشکوک به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند که این عارضه می‌تواند مانع باروری شود.

خانم‌هایی که در حال مصرف داروهای خاصی برای درمان برای این عارضه پرمویی هستند باید تا زمان مصرف دارو از باردار جلوگیری کنند؛ چرا که احتمال ایجاد نقص مادرزادی وجود دارد.

آیا راهکاری برای پیشگیری وجود دارد؟

همیشه این امکان وجود ندارد که بتوانید از این عارضه پیشگیری کنید، به‌ خصوص اگر ناشی از عوامل ژنتیکی یا بیماری‌های زمینه‌ای باشد؛ اما رعایت نکات زیر می‌تواند خطر یا شدت آن را کاهش دهد:

کنترل وزن

حفظ وزن سالم می‌تواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد و تعادل هورمونی را به‌ خصوص در افراد مستعد سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) بهبود بخشد.

تغذیه سالم 

با مصرف رژیم غذایی کم‌ چرب و سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل می‌توانید به تنظیم هورمون‌ها کمک کنید.

ورزش منظم

فعالیت بدنی باعث بهبود متابولیسم و کاهش سطح آندروژن‌ها می‌شود.

کنترل بیماری‌های زمینه‌ای

درمان به‌ موقع اختلالات هورمونی مانند PCOS یا مشکلات غدد فوق کلیوی می‌تواند از تشدید هیرسوتیسم جلوگیری کند.

خودداری از مصرف داروهای هورمونی نامناسب

نباید خودسرانه داروهایی که بر سطح هورمون‌ها تاثیر می‌گذارند، مصرف کنید.

و در نهایت مشاوره منظم با پزشک و پیگیری علائم می‌تواند به پیشگیری یا کاهش شدت این مشکل کمک کند.

درمان هیرسوتیسم 

آیا در دوران بارداری تشدید می‌شود؟

تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند منجر به افزایش موقت رشد موهای زائد شود؛ اما این وضعیت معمولا پس از زایمان به حالت عادی باز خواهد گشت.

آیا بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

هیرسوتیسم به خودی خود بر باروری تاثیر نمی‌گذارد؛ اما اگر ناشی از شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک باشد، ممکن است با مشکلات باروری همراه باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان