برداشتن رحم؛ لاپاراسکوپی هیسترکتومی

برداشتن رحم یا هیسترکتومی با روش لاپاراسکوپی هیسترکتومی یک عمل جراحی‌ست که طی آن، رحم به‌طور کلی برداشته می‌شود. رحم در واقع همان قسمتی است که جنین در طی باردار خانم‌ها رشد و نمو پیدا می‌کند. خانم‌ها ممکن است به دلایل مختلفی نیاز به عمل لاپاراسکوپی هیسترکتومی داشته باشند. در بیشتر مواقع هنگامی که فرد نیاز به این نوع عمل دارد، کل رحم را خارج می‌کنند. اما بسته به میزان مشکل او عمل به شکل‌های متفاوت دیگری نیز انجام می‌گیرد. در ادامه در خصوص این نوع عمل و علت انجام آن توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.

برداشتن رحم (لاپاراسکوپی هیسترکتومی)

اما بسته به میزان مشکل، عمل به شکل‌های متفاوت دیگری نیز انجام می‌گیرد. در ادامه در خصوص این نوع عمل و علت انجام آن توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.

در چه مواقعی نیاز به برداشتن رحم یا هیسترکتومی است؟

• خونریزی‌های شدید در طی دوران قاعدگی
• احساس درد طولانی‌مدت در قسمت لگن
• وجود تومورهای غیر سرطانی (فیبروم)
• سرطان تخمدان
• سرطان رحم
• سرطان دهانه رحم یا لوله فالوپ در قسمت رحم
• بیماری‌های عفونی
• آندومتریوز (اختلالی‌ست که در آن پوشش داخلی رحم در قسمت خارجی رشد می‌کند و سبب درد و خونریزی خواهد شد).
• آدنومیوز (در صورتی که پوشش داخلی در بافت دیواره‌های رحم رشد کند، این نوع اختلال به وجود خواهد آمد).
تمامی این موارد ذکر شده از جمله شرایطی هستند که منجر به انجام این عمل برای خانم‌ها می‌شود. اما این نکته را به یاد داشته باشید متخصص زنان و زایمان در صورت مشاهده چنین عارضه‌هایی ابتدا درمان‌هایی غیر از عمل را برای بیماران در نظر می‌گیرند و در صورت عدم مشاهده روند بهبودی در نهایت عمل هیسترکتومی را انجام خواهند داد.

برداشتن رحم (لاپاراسکوپی هیسترکتومی)
لاپاراسکوپی هیسترکتومی

آیا انجام لاپاراسکوپی هیسترکتومی ایمن و بی‌خطر است؟

بر اساس گزارش‌های جهانی این نوع عمل به‌عنوان یکی از شایع‌ترین عمل‌هایی است که برای خانم‌ها انجام می‌شود. در واقع لاپاراسکوپی هیسترکتومی یک عمل بی‌خطر و ایمن شناخته شده است. اما کم‌خطر و ایمن بودن آن دلیل بر آن نیست که برای همه بیماران با شرایط گوناگون مناسب باشد.
بهتر است برای خانم‌هایی که تا به حال فرزندی به دنیا نیاورده‌اند، انجام نشود مگر آنکه چاره‌ای جز هیسترکتومی برای آنها نباشد. خوشبختانه گزینه‌های دیگری به غیر از این عمل برای برخی از افراد وجود دارد که می‌توانند با استفاده از راهکارهای دیگر خود را درمان کنند.
به عنوان مثال خانم‌هایی که مشکل اندومتر دارند، می‌توانند با استفاده از هورمون درمانی مشکل خود را تا حد زیادی درمان کنند. همچنین گاهی اوقات فیبروم را می‌توان با استفاده از درمان‌های دیگر به غیر از خارج کردن رحم نیز انجام داد.
اما با این وجود برخی از بیماری‌های دیگر مانند سرطان رحم جز آن دسته از بیماری‌هایی‌ست که باید عمل هیسترکتومی برای آنها انجام شود. به‌طور کلی هنگامی که به پزشک برای هر مشکلی مراجعه می‌کنید، در وهله اول این عمل را به شما پیشنهاد نخواهد داد.
ابتدا درمان‌هایی غیر از عمل جراحی را به شما توصیه می‌کند، در صورتی که روند بهبودی در شما مشاهده نشود ناچار به انجام این عمل خواهد بود.

آشنایی با انواع هیسترکتومی

هیسترکتومی به چندین روش مختلف، بسته به مشکل شما انجام می‌شود. در ادامه هر یک را نام برده و توضیحات کامل را خواهیم داد:

هیسترکتومی جزئی

طی این عمل پزشکان متخصص زنان تنها بخشی از رحم شما را خارج می‌کنند. در واقع بسته به نوع مشکل و میزان عارضه تصمیم‌گیر‌ی می‌کنند.

هیسترکتومی توتال

در این نوع عمل کل رحم بیمار خارج می‌شود. در صورتی که این عمل انجام شود دیگر نیازی به انجام آزمایش‌های سالانه نخواهید داشت. اما می‌بایست آزمایش‌های مخصوص لگن انجام گیرد.

سالپنگو- اوفورکتومی

پزشک متخصص در این نوع عمل علاوه بر خارج کردن رحم، یک یا دو تخمدان به همراه لوله‌های فالوپ را نیز بیرون می‌آورد.

لاپاراسبرداشتن رحم (لاپاراسکوپی هیسترکتومی)کوپی هیسترکتومی
برداشتن رحم (لاپاراسکوپی هیسترکتومی)

هیسترکتومی چگونه انجام می‌شود؟

انجام این عمل به چند روش مختلف بسته به شدت بیماری انتخاب می‌شود. گاهی اوقات بیهوشی کامل را انجام می‌دهند و در برخی از مواقع با بیهوشی موضعی عمل را آغاز می‌کنند.
در صورتی که بیهوشی، موضعی باشد همراه با تزریق یک آرام‌بخش عمل جراحی را شروع می‌کنند. به‌طور کلی انجام لاپاراسکوپی هیسترکتومی به شکل‌های متفاوتی انجام می‌شود که شامل موارد زیر است:

هیسترکتومی شکمی

طی این روش برشی بزرگ در ناحیه شکم زده می‌شود. پزشک از طریق این برش رحم را خارج می‌کند. برش ممکن است افقی یا عمودی باشد.

هیسترکتومی واژن

رحم بیمار از طریق واژن خارج می‌شود. اما در این عمل برش‌های کوچکی در ناحیه واژن او زده می‌شود و در قسمت خارجی هیچ زخمی قابل مشاهده نخواهد بود.

هیسترکتومی لاپاراسکوپی

طی انجام این عمل، پزشک از ابزاری به نام لاپاراسکوپی استفاده می‌کند. این وسیله یک لوله‌ای بلند و نازک است که در آن نور و دوربین قرار داده شده که پزشک با استفاده از آن می‌تواند تصویر داخل شکم را با استفاده از مانیتور مشاهده کند.
این لوله را از طریق چند برش کوچک که در شکم زده می‌شود، وارد می‌کنند. سپس رحم به چند بخش برش زده می‌شود و از برش‌های کوچک خارج می‌کنند.

آیا هیسترکتومی لاپاراسکوپی سبب آسیب به سایر اندام‌ها می‌شود؟

همانطور که گفتیم این عمل یک روش بی‌خطر است. اما در مواقع بسیار نادر ممکن است به سایر اندام‌های بدن آسیب وارد شود. اندام‌هایی که ممکن است به آنها آسیب وارد شود شامل موارد زیر است:
• مثانه
• رگ شکل‌های خونی
• روده
احتمال آسیب بسیار نادر است. در صورتی که در انتخاب پزشک خود دقت داشته باشید چنین مشکلاتی بروز نخواهد کرد. پزشکان متخصص زنان مریم در انجام این عمل بسیار توانا هستند و قادر به انجام عمل بدون هیچ خطری برای شما خواهند بود.

هر آن چیزی که باید پس از عمل بدانید

پس از انجام هیسترکتومی می‌بایست ۲ الی ۵ روز در بیمارستان تحت‌نظر باشید. پزشک در این مدت، علائم حیاتی شما مانند تنفس و ضربان قلب را تحت‌نظر می‌گیرد. همچنین می‌بایست پس از عمل، پیاده‌روی کنید تا از ایجاد خون لختگی در پا جلوگیری شود.
در صورتی که هیسترکتومی واژن را انجام داده باشید، جهت کنترل خونریزی، پانسمان‌هایی در آن قسمت قرار می‌دهند. پزشک متخصص مدتی پس از عمل پانسمان‌های قرار داده شده در واژن را خارج می‌کند. اما به مدت ۱۰ روز ترشحات خونی یا قهوه‌ای را پس از عمل مشاهده خواهید کرد.
پس از مرخص شدن از بیمارستان ساعاتی قدم بزنید تا از ایجاد مشکلات پس از عمل جلوگیری شود. همچنین در روند بهبودی و نقاهت خود باید دقت داشته باشید که از انجام برخی فعالیت‌ها خودداری کنید. اقداماتی نظیر:
• کشیدن اشیا سنگین
• بلند کردن وسایل سنگین
• رابطه جنسی
• خم شدن
اگر هیسترکتومی واژن یا لاراسکوپی انجام داده‌اید، طی سه الی چهار هفته بهبود خواهید یافت. معمولاً افرادی که هیسترکتومی شکمی انجام می‌دهند، به زمان بیشتری جهت بهبودی کامل احتیاج خواهند داشت.

کلام آخر

یکی از شایع‌ترین عمل‌هایی که برای خانم‌ها در کل دنیا انجام می‌شود، لاپاراسکوپی هیسترکتومی نام دارد. عارضه‌های بسیار کم و نادری از این عمل مشاهده شده است. چنانچه هر مشکلی در قسمتی از رحم خود داشته باشید ابتدا پزشک در صورت امکان درمان‌هایی غیر از جراحی، برای شما در نظر می‌گیرد.
اما در مواقعی که روند بهبودی را در درمان غیر از جراحی مشاهده نکردند، بسته به شدت بیماری نوعی از عمل هیسترکتومی را انجام خواهند داد. پس از انجام جراحی باید به نکاتی در خصوص دوره نقاهت توجه داشته باشید تا هر چه سریع‌تر بتوانید فعالیت روزمره خود همانند گذشته انجام دهید.

۲۲ دیدگاه‌ها

  • سلام. رحم من هیچ مشکلی نداره و من می خوام برای اینکه دیگه پریود نشم رحمم رو بردارم. بنظر شما دکتر ها قبول می کنن؟

  • سلام . میخواستم نظرم رو بگم .
    هیچ کدوم از دکتر های زنان اصلا برای این موارد عمل نمیکنن . من خودم مشکل شدید خون ریزی دارم و مدام عفونت میگیرم و انقدر حالم بد میشه نزدیکه هوشیاری مو از دست بدم هر جا دکتر رفتم فقط دارو داده و با اینکه فایده هم نداشته میگه هر جا بری همینه راه دیگه ای نیست و فقط میگن همینی که هست همینه .

  • سلام. خانم مجرد ۴۲ ساله هستم و اندازه فیبرم ام ۱۲ سانت هست و بشدت از جراحی میترسم ایا عمل لاپراسکوپی برای من انجام میشه ؟ پزشکهای زیادی رفتم ولی عمل شکمی رو توصیه میکنند که من از تا الان به این دلیل خودداری کردم
    لطفا راهنمایی کنید

      • سلام خسته نباشی من رحم افتادگی شدید و دیواره رجم اندومتریوز شده و فیبروم زیادی دارم ، رحم ۱۷ و فیبروم ۸ س بهم گفتن تخلیه کنم ولی الان ماندم لاپاروسکوپی کنم یا جراحی شکم؟؟ کدوم بهتر؟؟

        • به پزشکتون اعتماد کنید و اجازه بدین روش جراحی رو ایشون انتخاب بکنند. درسته که لاپاروسکوپی روش بهتر و کم خطرتر و کم عارضه‌تری محسوب میشه ولی انتخاب روش جراحی رو به پزشکتون بسپارید.

  • سلام خسته نباشی مادرم ۵۵ سالشه ۱۰ سال پیش عمل برداشتن رحم تخمدان داشتن گاها یه رگی تو پاشون درد میگرفت الان بین دوکتفش مثل حالت گرفتگی عضلات داره گاها درد میچرخه تو پا و کنار کمرش و نمیدونه چه دکتری بره چه مشکلی داره لطفا کمکم کنید

  • سلام ۵۷ سالمه و یائسه و‌ مرتب سونوها و غربالگریهارو‌انجام میدم و البته دکترم از قبل از یائسگی تشخیص ادنومیوز رو دادن ولی گفتن با یائسه گی بمراتب ضخامت اندومترو … کوچک تر خواهد شد و‌قعلا نیازی به برداشتن رحم نداری اما امسال که سونو انجام دادم پولیپ دیده شد و سریعا باهیستروسکوپی برداشته شد و‌مشکلی نبود خداروشکر حالا سوالم اینه که ایا ممکته مجددا پولیپ بوجود بیاد ؟ یا همون سالی یکبار سونومجدد بدم کافیه ؟ ممنون میشم پاسخ بدین خیلی نگرانم

  • سلام وقت بخیر ۴۷ سالمه وقراره یکشنبه اینده رحمم رو بردارم به دلیل خونریزی شدید واحساس درد طولانی مدت ، ایا عملش سخت است؟

  • سلام وقت بخیر یه فیبروم ساب موکازال ۳*۲ سانتی متر دارم می تونم لاپاراسکوپی انجام بدم . قصد بارداری دارم .

    • فیبروم سابموکوسال یعنی فیبرومیک خارج از رحم قرار گرفته و اصولاً ربطی به بارداری هم نداره و تا زمانی که علائم اذیت‌کننده نباشند معمولاً جراح به اون دست نمی‌زنه.

  • سلام من ۴۵ سال سن دارم و خونریزی های شدید،کم خونی ارثی نوع شدیدی دارم.از اولین پریودی تا الان خونریزی ها بسیار سنگین شدید در هر ماه ،دردناک و حتی مرگ آور .چندین بار بستری شدم به خطر این مسئله. از این رنج به ستوه اومدم دیگه
    آیا برداشتن رحم یا تزریق آمپول برای قطع قاعدگی پیشنهاد میدید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

من ربات نیستم

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان