منظور از سندرم پیش از قاعدگی مجموعه علائمی است که بسیاری از خانمها حدود یک یا دو هفته قبل از پریود خود تجربه میکنند.
بیش از ۹۰ درصد از خانمها اینگونه گزارش میکنند که علائمی مانند سردرد، نفخ و بدخلقی را تجربه میکنند. این علائم بیشتر در میانگین سنی ۳۰ سال مشاهده میشود.
سندرم پیش از قاعدگی چیست
همانطور که گفتیم این سندرم شامل ترکیبی از علائم فیزیکی و احساسی است که بسیاری از خانمها پس از تخمک گذاری و قبل از شروع دوره قاعدگی به آن مبتلا میشوند.
محققان بر این باورند که PMS در روزهای قبل از تخمک گذاری ایجاد میشود؛ زیرا در صورت عدم بارداری میزان استروژن و پروژسترون به شدت کاهش پیدا میکند.
علائم ناشی از این سندرم طی چند روز پس از شروع قاعدگی در خانمها برطرف میشود؛ چرا که سطح هورمون مجدد شروع به افزایش خواهد کرد.
خانمهایی نیز هستند که هیچ نشانهای سندرم پیش از قاعدگی در آنها مشاهده نمیشود و همچنین علائم خفیفی از پریود را تجربه میکنند.
در حالی که برای برخی دیگر به قدری علائم شدید است که انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه از جمله رفتن به مدرسه یا محل کار بسیار دشوار میشود.
علائم شدید PMS ممکن است نشانهای از اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) باشد. این سندرم زمانی برطرف میشود که دیگر پریود نمیشوید مانند زمان یائسگی.
پس از بارداری احتمال عود PMS وجود دارد؛ اما احتمالا علائم متفاوتی را تجربه میکنید.
چه افرادی سندرم پیش از قاعدگی را تجربه میکنند؟
از هر چهار خانم، قطعا سه نفر این سندرم را تجربه کردهاند؛ اما برای اغلب خانمها به شکل خفیف ایجاد میشود. در کمتر از ۵ درصد از خانمها در سنین باروری، نوع شدیدتری از آن تجربه میشود. معمولا PMS در چنین افرادی بیشتر احساس میشود:
- میزان بالای استرس
- سابقه خانوادگی افسردگی
- سابقه شخصی افسردگی یا افسردگی پس از زایمان
آیا PMS با افزایش سن تغییر میکند؟
بله علائم سندرم پیش از قاعدگی با رسیدن به اواخر دهه ۳۰ یا ۴۰ سالگی و همچنین نزدیک شدن به سن یائسگی بدتر میشود.
این حالت به خصوص در خلق و خوی خانمهایی که با تغییر سطح هورمون در طول چرخه قاعدگی دچار تغییر میشود، بیشتر مشاهده شده است.
در سال منتهی به یائسگی سطح هورمونها بهطور غیر قابل پیشبینی بالا و پایین میرود. PMS پس از یائسگی زمانی که دیگر پریود نمیشوید، متوقف خواهد شد.
PMS چه علائمی دارد؟
علائم ناشی از این سندرم برای هر فردی متفاوت است. ممکن است هر دو علائم فیزیکی از جمله نفخ یا علائم عاطفی مانند احساس غمگینی را داشته باشید. احتمال تغییر علائم در طول روز وجود دارد.
علائم فیزیکی:
- سینههای حساس و متورم
- نفخ
- یبوست و اسهال
- سردرد یا کمردرد
- گرفتگی
- عدم تحمل سر و صدا و همچنین جاها پرنور
علائم عاطفی:
- تحریکپذیری
- احساس خستگی
- عدم تمایل به رابطه جنسی
- مشکلات خواب (زیاد خوابیدن یا کم خوابی)
- نوسانات خلقی
- تغییر اشتها یا هوس غذایی
- افسردگی و داشتن احساس غم
- مشکل در تمرکز یا حافظه
- اضطراب
اگر هر یک از این علائم زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار میدهد، باید به پزشک مراجعه کنید.
علت ایجاد سندرم پیش از قاعدگی
علت دقیق ایجاد چنین عارضهای قبل از پریود بهطور دقیق مشخص نیست. با این حال همانطور که گفتیم تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی ممکن است در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد.
نحوه تشخیص چگونه است؟
هیچ آزمایش مشخصی برای آن وجود ندارد. پزشک از شما میخواهد از علائم خود بگویید، همچنین باید در خصوص زمان رخ دادن علائم و همچنین تاثیر آن بر زندگی برای پزشک بازگو کنید.
اگر چنین علائمی داشته باشید، PMS تشخیص داده میشود:
- علائم را طی پنج روز قبل از قاعدگی حداقل در سه دوره متوالی تجربه میکنید.
- طی چهار روز پس از قاعدگی علائم برطرف میشود.
- مانع بسیاری از فعالیتهای روزانه شما میشود.
PMS چگونه بر سایر مشکلات مرتبط با سلامتی تاثیر میگذارد؟
برخی از خانمهایی که مشکلات مرتبط با سلامتی دارند ممکن است طی این دوره بدتر شوند. مشکلاتی که باعث ایجاد علائم همراه با PMS میشود به شرح زیر است:
افسردگی و اختلالات اضطرابی
این مورد ذکر شده از شایعترین شرایطی است که مانند PMS شرایط مشابهی را ایجاد میکند. علائم افسردگی و اضطراب شبیه به سندرم پیش از قاعدگی بوده و ممکن است قبل یا در طول دوره قاعدگی بدتر شود.
انسفالومیلیت میالژیک یا سندرم خستگی مزمن (ME/CFS)
برخی از خانمها گزارش میدهند که درست قبل از پریود بدتر میشوند. تحقیقات نشان داده است که خانمهای مبتلا به سندرم خستگی مزمن (ME/CFS) ممکن است بیشتر در معرض خونریزی شدید قاعدگی یا یائسگی زودرس قرار بگیرند.
سندرم مثانه دردناک
خانمهای مبتلا به سندرم مثانه دردناک احساس درد و گرفتگی بیشتری در طول دوره PMS دارند.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
این سندرم منجر به علائمی از جمله نفخ و گرفتگی میشود. حال این علائم ممکن است در طول زمان PMS بدتر شود. علاوه بر این موارد ذکر شده سندرم پیش از قاعدگی ممکن است بیماریهای دیگری مانند میگرن، آسم و آلرژی را بدتر کند.
آیا درمان خانگی وجود دارد؟
نکاتی که در ادامه ذکر خواهیم کرد به شما کمک میکند که بهطور کلی سلامتتر باشید و همچنین علائم ناشی از این سندرم را نیز کاهش میدهد:
فعالیت هوازی منظم
ورزش کردن به رفع علائمی مانند مشکل در تمرکز، خستگی و افسردگی کمک میکند.
انتخاب غذاهای سالم
باید از غذا و نوشیدنیهای حاوی کافئین، شکر و نمک دو هفته قبل از قاعدگی خودداری کنید. با رعایت این موارد متوجه کاهش علائم میشوید.
خواب کافی
سعی کنید که هر شب حدود ۸ ساعت خواب کافی داشته باشید. کمبود خواب منجر به افسردگی و اضطراب میشود و علائم ناشی از این سندرم را نیز بدتر میکند.
مقابله با استرس با راهکارهای صحیح
راهکارهایی از جمله یوگا، مدیتیشن، ماساژ و… برای مقابله با استرس پیشنهاد میشود.
خودداری از مصرف دخانیات
طبق مطالعهای که در این خصوص انجام شده خانمهایی که سیگار مصرف میکنند، علائم بیشتری را نسبت به سایر افراد تجربه میکنند.
بدون دیدگاه