منظور از شپش ناحیه تناسلی، حشره کوچکی است که در ناحیه تناسلی وجود دارد و این مورد با شپش سر و بدن تفاوت دارد. اندازه شپشهای تناسلی به اندازه ۱.۵ میلیمتر بوده و کوچکتر از نوع بدن و سر است. از شایعترین راههای انتقال آنها رابطه جنسی است.
این شپش در کودکان ممکن است در مژه یا ابروهایشان دیده شود و نشانهای از سوء استفاده جنسی باشد. اگر مواردی مانند لباس، حوله یا ملحفه بهطور مشترک استفاده شود، امکان ابتلا به این عارضه وجود دارد.
شپش در ناحیه تناسلی از خون تغذیه میکند و نیش آنها منجر به خارش بسیار شدید میشود. درمانی که برای این عارضه در نظر گرفته شده استفاده، از کرم و لوسیونهای مخصوص است که میتواند انگل و تخم شپشها را از بین ببرد.
در موارد نادر میتوان شپشها را در مژهها، موهای صورت و موهای زیر بغل نیز مشاهده کرد. این عارضه در بین افراد که دچار عفونت مقاربتی هستند بسیار شایع است.
چگونه به شپش ناحیه تناسلی مبتلا میشویم؟
همانطور که گفتیم این عارضه از تماس جنسی منتقل میشود. همچنین امکان انتقال آن از وسیلههای مشترک فردی که شپش دارد از جمله پتو، حوله و… وجود دارد.
شپشهای بالغ تخم خود را روی ساقه مو و نزدیک به پوست باقی میگذارند که به این تخمها nits گفته میشود. پس از گذشت هفت تا ده روز تخمها تبدیل به حشره نابالغ شده و شروع به تغذیه از خون میکنند.
شپشها میتوانند یک تا دو روز بدون تغذیه باقی بمانند. برخلاف تصور بسیاری از افراد احتمال ابتلا به شپش تناسلی از روی مبلمان یا سرویس بهداشتی بسیار کم است.
شپش ناحیه تناسلی از میزبان خود کنده نمیشود مگر اینکه زنده نباشد، همچنین امکان اینکه مانند کک از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا کند، وجود ندارد. اگر مبتلا به این عارضه هستید، نباید کودکتان در رختخواب شما بخوابد. در صورتی که کودکان در جای آلوده بخوابند، ممکن است دچار عفونت شوند.
شپش در ناحیه تناسلی چه علائمی ایجاد میکند؟
علائم شپش ناحیه تناسلی معمولا پس از گذشت پنج روز از آلودگی ظاهر میشود که این علائم به شرح زیر است:
- خارش شدید در نواحی پرمو ناحیه تناسلی
- پوست تحریک شده، قرمز یا خونی شده توسط نیش شپش
- لکههای مدفوع شپش در لباس زیر
- نقطههای سفید کوچک روی موهای تناسلی (این نقاط تخم شپش هستند که به سختی برداشته میشوند)
- تب و احساس خستگی
- لکههای مایل به آبی کم رنگ روی ران، پایین شکم و باسن
خارش بیش از حد ممکن است منجر به زخم یا عفونت در نواحی آسیبدیده شود. کودکانی که مبتلا به این عارضه در مژههای خود هستند، در معرض خطر ابتلا به ورم ملتحمه یا چشم صورتی قرار دارند.
نحوه تشخیص چگونه است
معمولا میتوان با معاینه این عارضه را تشخیص داد. اگر مشکوک به چنین مشکلی هستید؛ اما بهخوبی نمیتوانید مشاهده کنید از ذرهبین استفاده کنید.
شپشها معمولا به رنگ خاکستری کم رنگ هستند؛ اما با تغذیه از خون به رنگ تیره تغییر میکنند. اگر حشرات کوچکی را در حال حرکت در ناحیه تناسلی مشاهده میکنید، احتمالا مبتلا به شپش تناسلی شدهاید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در چنین مواقعی حتما برای درمان باید اقدام کنید:
- راهکارهای درمانی غیر پزشکی و بدون نسخه در برطرف کردن آن موثر نیست.
- باردار هستید.
- دچار عفونت از خراش پوست خود شدهاید.
میتوانید شپش در ناحیه تناسلی را با استفاده از شامپو یا کرم مخصوص درمان کنید. برخی تصور میکنند شستشو با آب داغ و صابون معمولی میتواند موثر باشد؛ اما اینطور نیست. حتما باید کرم و شامپوهای مخصوص بدون نسخه را تهیه کنید.
حتما مصرف آنها طبق دستور نوشته شده باشد تا موثر عمل کند. برای کسب بهترین نتایج از درمان باید به مراحل زیر توجه داشته باشید:
- شپش در تمامی قسمتها از جمله ناحیه تناسلی، زیر بغل و دیگر قسمتهای مودار بدنتان را مورد بررسی قرار دهید سپس بدن خود را بشویید و خشک کنید.
- شامپو یا کرمی را که خریداری کردهاید بر تمامی نواحی که شپش وجود دارد از جمله ران، زیر بغل، پایین شکم و… بمالید؛ اما نباید روی مژههای خود بزنید.
- شامپو یا کرمی برای مدتی طبق دستور محصول بگذارید بماند سپس شستشو دهید.
- با انگشتان، موچین یا هر وسیله دیگری که راحت هستید، تخم شپشها را از موهای جدا کنید. پس از اتمام جداسازی، لباس و لباس زیر تمیز بپوشید.
- تمامی لباسها، حوله، ملحفه و… با استفاده از داغ ترین محیط لباسشویی و خشک کن بشویید و تمیز کنید. گرمای زیاد شپش را از بین میبرد. دیگر وسایلی که نمیتوانید بشویید طی دو هفته در کیسه در بسته قرار دهید یا آنها را به خشکشویی ببرید.
- نباید برای درمان، حشره کش را روی لباس یا دیگر اشیا خانه اسپری کنید.
- رابطه جنسی را به مدت دو هفته متوقف کنید تا طی این مدت هرچه شپش وجود دارد از بین برود.
- در صورتی که شپش هنوز باقی مانده بود، روند درمان را باید طی ۹ تا ۱۰ روز دیگر تکرار کنید.
بیشتر بخوانید: آیا رابطه جنسی در پریود ایمن است
آیا داروهای تجویزی برای درمان شپش ناحیه تناسلی وجود دارد؟
اگر راهکارهای بدون نسخه موثر نبود، ممکن است برای درمان موثرتر نیاز به راهکارهای درمانی قویتری داشته باشید. پزشک در این مواقع به شما کرم موضعی، شامپو یا داروی خوراکی تجویز میکند.
داروهای خوراکی تنها زمانی عمل میکند که شپشها تغذیه با خون داشته باشند. رایجترین دارو نوعی داروی خوراکی است که دو دوز مصرف میشود. نباید خودسرانه از دارویی استفاده کنید. پزشک بهطور کلی راهکارهایی را در نظر میگیرد که بسیار موثر عمل کند.
چگونه میتوان از این عارضه جلوگیری کرد
برای جلوگیری از ابتلا به این آلودگی باید از به اشتراک گذاشتن لباس، حوله یا رختخواب با افرادی که شپش ناحیه تناسلی دارند، خودداری کنید.
همچنین تا زمانی که به طور کامل درمان نشدهاند، نباید هیچ رابطه جنسی داشته باشید. پس از تشخیص این عارضه در شما باید به شریک جنسی خود نیز اطلاع دهید که او نیز اقدامات درمانی را شروع کند.
بدون دیدگاه