شستشوی گوش یک نوع روش پاکسازی گوش است که برای از بین بردن تجمع جرم در گوش توسط پزشک انجام میشود. در اصطلاح پزشکی به جرم گوش «سرومن» گفته میشود.
طی این روش مایعی به داخل گوش برای شستشوی گوش وارد میشود. تجمع جرم در گوش باعث ایجاد علائمی مانند اختلال در شنوایی، گوش درد و سرگیجه شود.
این نکته قابل ذکر است که شستشو برای افرادی که شرایط پزشکی خاصی داشته و سابقه جراحی پرده گوش دارند، انجام نمیشود. در ادامه در خصوص هدف از انجام شستشو گوش و خطرات احتمالی آن خواهیم گفت.
هدف از انجام شستشوی گوش چیست
پزشک برای از بین بردن تجمع جرم گوش که منجر به چنین علائمی میشود، شستشو را انجام میدهد:
- از دست دادن شنوایی
- سرفه مزمن
- درد
- خارش
معمولا شستشو توصیه نمیشود، مگر اینکه علائم ایجاد شده تنها به دلیل تجمع جرم در گوش باشد. گاهی گزینههای جایگزین را برای خارج کردن جرم گوش در نظر میگیرند.
بهطور مثال استفاده از قطرههای نرمکننده جرم گوش یا برداشتن جرم گوش با استفاده از ابزار توسط پزشک از این دسته موارد جایگزین است.
به این نکته توجه داشته باشید که به دلیل احتمال خطر آسیب وارد شدن به پرده گوش نباید سعی کنید جرم گوش را در خانه با ابزارهایی مانند سواب پنبه یا سنجاق سر خارج کنید.
پروسه شستشوی گوش
پزشک قبل از اینکه شستشو گوش را انجام دهد، داخل گوش شما را نگاه میکند تا مطمئن شود که علائم ایجاد شده به دلیل تجمع جرم در گوش است و مورد جدیتری نیست.
تجمع جرم اضافی در گوش با قرار دادن ابزاری به نام اتوسکوپ در دهانه گوش تشخیص داده میشود. توسط اتوسکوپ نوری به گوش میتابانند تا همه چیز را مورد بررسی قرار دهند.
اگر مشکل تجمع جرم باشد، شستشو در مطب با استفاده از ابزاری شبیه به سرنگ انجام میشود. از این ابزار برای وارد کردن آب یا مخلوط آب و نمک به داخل گوش برای خارج کردن جرم اضافی استفاده میکنند.
ممکن است طی انجام این روش درمانی ناراحتی جزئی هنگامی که آب داخل گوش است، داشته باشید.
خطرات شستشوی گوش
اگر پرده گوش آسیبدیده دارید یا دچار وضعیتی هستید که سیستم ایمنی شما را تضعیف میکند، باید از شستشو خودداری کنید.
همچنین اگر عفونت فعال در مجرای گوش خود دارید، نباید شستشو را انجام دهید. با وجود اینکه شستشوی گوش یک روش نسبتا رایج است، احتمال ایجاد چنین خطراتی وجود دارد:
عفونت گوش
التهاب گوش یک عارضه شایع است، چنین التهابی میتواند ناشی از عفونت گوش باشد که همراه با درد است. از دیگر عوارض احتمالی، التهاب گوش میانی است که این مورد نیز میتواند ناشی از عفونت باشد.
بهطور کلی باید به این نکته توجه داشته باشید که عفونت گوش یکی از شایعترین عوارض شستشو است.
پاره شدن پرده گوش
از خطرات احتمالی جدی دیگر پاره شدن پرده گوش است. در برخی موارد طی شستشوی گوش به جرم داخل گوش فشار وارد میشود و آن را به حالت فشردهتری در میآورد.
این حالت برداشتن جرم را سختتر میکند و ممکن است فشار بیشتری به پرده گوش وارد کند، در نهایت خطر پاره شدن پرده گوش دو چندان خواهد شد.
در برخی موارد مایع در مجرای گوش گیر میکند و منجر به افزایش فشار میشود و پرده گوش را پاره میکند.
از دیگر خطرات احتمالی میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- سرگیجه
- ناشنوایی موقت یا دائمی
این مواردی که برای شما ذکر کردیم، تنها از موارد احتمالی است. اگر شما شستشوی گوش را توسط پزشک با رعایت ایمنی انجام دهید، خطر بروز چنین مواردی به حداقل میرسد.
تجمع جرم گوش در طول زمان طولانی بسیار مضر است، به همین جهت توصیه میشود اگر علائم شما پس از مراقبت در منزل بهبود پیدا نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
افرادی که از سمعک استفاده میکنند، بیش از دیگران در معرض خطر تجمع جرم در گوش قرار دارند.
علاوه بر این، گوش پاک کن را نباید برای خارج کردن جرم در مجرای گوش قرار دهید؛ چرا که جرم مومی را به پرده گوش و مجرای گوش فشار میدهد.
عوارض پس از شستشوی گوش
بسیاری از افراد دچار این عوارض موقتی به دنبال شستشو هستند. این عوارض به اندازه مواردی که در بالا ذکر کردیم جدی نیست؛ اما میتواند شرایط آزاردهندهای را برای بیمار ایجاد کند.
از عوارض جانبی شستشو میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- سرگیجه موقت
- درد در کانال گوش
- وزوز یا صدای زنگ در گوش
عوارض جانبی معمولا کوتاه مدت است و طی یک روز از بین میرود. اگر احساس درد دارید و شاهد هیچ نشانهای از بهبودی نبودید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
آیا درمان جایگزینی برای شستشوی گوش وجود دارد
چندین روش جایگزین وجود دارد که میتوانید به جای شستشوی گوش با مشورت پزشک بهترین روش را انتخاب کنید:
روغن
روغن زیتون، روغن بچه و روغن معدنی همه این موارد به عنوان یک روش درمانی جایگزین برای شستشوی گوش هستند. چند قطره روغن در مجرای گوش بریزید تا جرم را نرم کند.
این روغنها معمولا تحریککننده نیستند. پس از اینکه روغن برای چند دقیقه در گوش ماند، میتوانید گوش را به سمت پایین روی یک پارچه خم کنید تا تخلیه شود.
آب نمک
آب نمک را هم میتوانید به جای روغن استفاده کنید. اجازه دهید آب نمک به مدت سه تا پنج دقیقه در گوش بماند و سپس گوش خود را به سمت پایین قرار دهید تا محلول نمکی خارج شود. گوش و جرم در مجرای گوش را با یک پارچه تمیز پاک کنید.
محلولها
پراکسید هیدروژن یا مخلوط سرکه و الکل مالشی داروهای جایگزینی هستند که برای از بین بردن جرم گوش مورد استفاده قرار میگیرد و به نرم شدن جرم گوش کمک میکند. برخی از بیماران این مورد را روشی تحریک کننده میدانند.
شمع گوش
این روش به هیچ وجه توصیه نمیشود. در گذشته از این مورد به جای شستشوی گوش استفاده میکردند.
شستشو با شمع نه تنها موثر نیست، بلکه باعث صدمات بیشتری از جمله انسداد کانال گوش و سوراخ شدن پرده گوش میشود. علاوه بر این خطر سوختگی را نیز به همراه دارد.
سلام وقت بخیر من هنگام مطالعه پنبه درون گوشم گذاشتم ورفته کنار پرده گیر کرده و اکثرا پزشک ها اجتناب میکنن از شوست وشوی گوشم من خودم هم الان گیج شدم ممنون میشم راهنمایم کنید
باید به دستورات پزشک معتمدتون عمل کنید.
با درود
من چندماهیست وزوز گوش دارم دکتر معاینه کرده جرم و التهاب و عفونت نداره ازمایشاتم مشکلی نداشته مقداری ب دوازده کم بود اندکی کم خونی ،تحریک الکتریکی انجام داده ام ولی نتیجه خاصی نداده ،آیا شستشوی گوش سبب کاهش یا ازبین بردن وزوز گوش میشود.باتشکر
شستشوی گوش (یا همان شستشوی کانال گوش) معمولاً برای از بین بردن جرم یا مواد اضافی در گوش استفاده میشود و در مواردی که وزوز گوش ناشی از تجمع جرم باشد، میتواند کمککننده باشد. با توجه به اینکه شما دچار جرم گوش یا التهاب و عفونت نیستید، احتمال اینکه شستشوی گوش به طور مستقیم وزوز گوش شما را برطرف کند، کم است.
وزوز گوش ممکن است دلایل متعددی داشته باشد، از جمله مشکلات عصبی، کمبود ویتامینها (مانند کمبود B12 که شما به آن اشاره کردید)، یا عوامل دیگر مانند کمخونی. تحریک الکتریکی هم معمولاً برای موارد خاصی از وزوز گوش استفاده میشود و ممکن است برای همه مؤثر نباشد.
بهتر است با پزشک متخصص درباره علت احتمالی وزوز گوش و روشهای درمانی دیگر مشورت کنید. شاید بررسیهای بیشتری لازم باشد تا علت اصلی آن پیدا شود و درمان مناسب اتخاذ گردد.
سلام خسته نباشید. یه سوالی داشتم درمورد گوش چپم که بخاطر تجمع جرم اختلال شنوایی داره.
من از بچگیم تا حالا بدلیل تجمع زیاد جرم اختلال شنوایی داشتم و تا الانم ادامه داره و دکترم گفته بود که اگه قطره رو بندازی توی گوش چپت، جرمش میمونه و دوباره ب جامد تبدیل میشه و نیازه ک یا شستشو بدی یا بدی یه دکتری با موچینی چیزی دربیاره. خاستم بپرسم که آیا نیازی هست ک گوش چپمو ببرم برای شستشوی گوش؟
و اینکه تابحال سابقه جراحی هم نداشتم یا اسیبی عفونتی ندیده گوشم.
خیلی ممون میشم راهنمایی کنین.
با توجه به توضیحاتی که دادید، به نظر میرسه که تجمع جرم گوش شما به حدی رسیده که ممکنه باعث کاهش شنوایی شده باشه. اگر احساس میکنید که شنوایی تون کاهش پیدا کرده یا گوش شما مسدود شده، بهتره به یک پزشک مراجعه کنید تا جرم گوش رو به روش مناسب تخلیه کنن.
روشهای شستشوی گوش یا استفاده از ابزارهای خاص مثل موچین توسط پزشک، بستگی به میزان و نوع جرم گوش داره. چون شما سابقه جراحی یا عفونت در گوش ندارید، این روشها معمولاً بیخطر هستن، ولی انجام اونها توسط پزشک اهمیت زیادی داره تا به پرده گوش یا ساختارهای داخلی آسیب نرسه.
ممنونم دستتون درد نکنه.