درد مچ دست در اغلب مواقع به دنبال رگ به رگ شدن یا شکستگی پس از آسیبهای ناگهانی ایجاد میشود. در بسیاری از مواقع این عارضه پس از فعالیتهای مکرر با مچ دست، سندرم تونل کارپال و آرتریت نیز رخ میدهد.
با این حال عوامل بسیار زیادی میتواند در ایجاد درد در این ناحیه از دست نقش داشته باشند، به همین دلیل تشخیص دقیق میتواند کمیدشوار باشد.
شما برای تشخیص دقیق این عارضه نیاز به مراجعه به متخصص درد دارید تا شرایط شما کاملا تخصصی مورد بررسی و درمان قرار گیرد.
در ادامه توضیحات لازم در خصوص دلایل احتمالی و راهکارهای درمانی که به بهبود بیماران کمک میکند برای شما توضیح خواهیم داد.
چه علائمی دارد؟
بسته به اینکه علت درد مچ دست چیست، علائم متفاوتی برای هر شخص ایجاد میشود. بهطور مثال اگر به دلیل استئوآرتریت رخ داده باشد، به صورت درد مزمن و یکنواخت احساس میشود یا اگر سندرم تونل کارپال عامل ایجاد درد باشد، بیمار سوزن سوزن شدن را گزارش میدهد.
معمولا بیمار در انگشتهای شست، سبابه و میانی سوزن سوزن شدن را هنگام شب احساس میکند. در نتیجه با توجه به اینکه چه عاملی در ایجاد درد ناحیه مچ دست نقش دارد، شما علائم مرتبط را تجربه میکنید.
دلایل احتمالی در ایجاد درد مچ دست
آسیب وارد شدن به هر قسمتی از دست میتواند منجر به درد شود و توانایی شما را جهت استفاده از مچ دست تحت تاثیر قرار دهد. از آسیبهای احتمالی میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
جراحتها
گاهی رخ دادن اتفاقات ناگهانی مانند افتادن روی زمین و فشار به دست میتواند منجر به رگ به رگ شدن، کشیدگی و حتی شکستگی شود.
بهطور مثال منظور از شکستگی اسکافوئید، شکستگی در ناحیه شست است. در صورتی که این نوع شکستگی را داشته باشید، بلافاصله پس از عکسبرداری مشخص میشود.
فعالیتهای تکراری
هر فعالیتی را که با مچ دست بارها و بارها تکرار کنید میتواند باعث التهاب بافتهای اطراف مفصل یا شکستگی استرسی شود. زمانی که اینگونه فعالیتها را بدون وقفه طی ساعتهای طولانی انجام دهید، احتمال آسیبدیدگی بیشتر میشود.
آرتریت
استئوآرتریت
استئوآرتریت زمانی ایجاد میشود که غضروف انتهای استخوان به مرور زمان از بین برود. این عارضه چندان رایج نیست و بیشتر در افرادی مشاهده میشود که سابقه آسیب به مچ دست داشتهاند.
روماتیسم مفصلی
این عارضه اختلالی است که سیستم ایمنی بدن به بافتهای خودی حمله میکند. اگر یک مچ دست تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد، مچ دیگر نیز درگیر خواهد شد.
سایر بیماریها
سندرم تونل کارپال
این عارضه زمانی ایجاد میشود که فشار زیادی روی عصب مدیان هنگام عبور از تونل کارپال ایجاد میشود. تونل کارپال در کف دست قرار گرفته است.
کیست گانگلیونی
این کیستها بافتهای نرمی هستند که در کف دست قرار دارند. کیست گانگلیون ممکن است همراه با درد باشد، برخی از افراد هنگام فعالیت درد بیشتر یا بهبودی را تجربه میکنند.
بیماری کین باخ
این اختلال بیشتر بزرگسالان جوان را تحت تاثیر قرار میدهد و عارضهای پیشرونده در یکی از استخوانهای کوچک مچ دست است. این بیماری زمانی ایجاد میشود که خونرسانی کافی به این استخوان وجود نداشته باشد.
عوامل خطرساز
امکان درد مچ دست برای هر شخصی با هر میزان فعالیتی که دارد وجود خواهد داشت. با این حال عواملی که احتمال این عارضه را افزایش میدهد به شرح زیر است:
شرکت در فعالیتهای ورزشی
آسیب مچ دست در بسیاری از فعالیتهای ورزشی وجود دارد، نمونهای از این فعالیتها شامل مواردی از جمله تنیس، ژیمناستیک، فوتبال، بولینگ، گلف و… میشود.
فعالیتهای تکراری با دست
هر فعالیت تکراری که باعث درگیر شدن مداوم مچ دست شود، احتمال درد مچ دست را افزایش میدهد، حتی فعالیتهای به ظاهر ساده مانند بافتن و کوتاه کردن مو.
بیماریها یا برخی از شرایطهای خاص در بارداری
مشکلاتی از جمله دیابت، بارداری، آرتریت روماتوئید، چاقی و نقرس ممکن است خطر ابتلا سندرم تونل کارپال را افزایش دهد.
چه راهکارهایی برای پیشگیری وجود دارد؟
جلوگیری از اتفاقاتی که غیر قابل پیشبینی هستند غیرممکن است؛ اما نکات مهمی وجود دارد که تا حد زیادی میتوان از درد مچ دست جلوگیری کرد:
افزایش استحکام استخوان
با مصرف مقدار کافی کلسیم میتوانید استحکام استخوانهای خود را افزایش دهید و خطراتی از جمله شکستگی را تا حد زیادی به حداقل برسانید. مقدار توصیه شده روزانه کلسیم به اندازه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم در طی روز است.
استفاده از تجهیزات کافی حین انجام تمرینات ورزشی
برای انجام فعالیتهای ورزشی پرخطر مانند فوتبال، والیبال و… از تجهیزات لازم برای جلوگیری از هر گونه آسیبدیدگی استفاده کنید.
توجه به ارگونومی
بهطور مثال اگر طی ساعتهای طولانی پشت میز کار با کامپیوتر مینشینید، باید بهطور منظم استراحت داشته باشید. همچنین مواقعی که طی زمان طولانی در حال تایپ کردن هستید، مدتی را به دست خود استراحت دهید و دست را در حالت خنثی نگه دارید.
چگونه تشخیص داده میشود؟
زمانی که به پزشک مراجعه میکنید ابتدا قبل از هر چیز در خصوص سوابق پزشک شما سوال پرسیده میشود، سپس پزشک معاینات فیزیکی را جهت بررسی چنین مواردی انجام میدهد:
- مچ دست از نظر تورم، حساسیت و تغییر شکل مورد بررسی قرار میگیرد.
- از شما خواسته میشود که دست خود را تکان دهید تا وضعیت دامنه حرکتی بررسی شود.
- قدرت گرفتن اشیا را بررسی میکنند.
تستهای تصویربرداری
تصویربرداریها میتواند شامل چنین مواردی باشد:
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- سونوگرافی
- ام آر آی
آرتروسکوپی
این مورد زمانی به بیمار پیشنهاد میشود که با هیچ یک از روشهای تصویربرداری قادر به تشخیص علت درد مچ دست نباشند، در طی این روش تشخیصی برش کوچکی در مچ دست زده میشود و ابزاری به نام آرتروسکوپ که به کوچکی یک مداد است در این ناحیه همراه با نور و دوربین وارد میشود.
آزمایشات عصبی
در صورتی که به عارضه سندرم تونل کارپال مشکوک شوند، پزشک از شما درخواست انجام الکترومیوگرام میکند. با استفاده از این روش میتوان تکانههای کوچک الکتریکی تولید شده از عضلات را اندازهگیری کرد.
یک الکترود نازک به اندازه یک سوزن به عضله وارد میشود و فعالیت الکتریکی هنگام استراحت و انقباض عضله ثبت خواهد شد.
چه درمانی دارد؟
روش درمان هر فرد بسته به اینکه چه عاملی باعث ایجاد درد شده متفاوت است. بسیاری از افراد میتوانند با انجام دادن برخی از روشهای خانگی بدون نیاز به مراجعه به پزشک درد مچ دست خود را درمان کنند.
از رایجترین روشهای درمانی که برای تسکین درد در نظر گرفته میشود به شرح زیر است:
استراحت دادن به مچ دست
اگر فعالیتهای تکراری و ورزش باعث درد شده است، با استراحت کردن بهبود پیدا میکند.
استفاده از کمپرس یخ
روزی چندینبار از کیسه یا کمپرس یخ در محل آسیبدیده به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه استفاده کنید. به این نکته توجه داشته باشید که نباید یخ را بهطور مستقیم روی پوست خود قرار دهید.
مصرف داروهای ضد التهابی
مصرف داروهای ضد التهابی بدون نسخه باعث کاهش تورم و درد میشود. در صورت نیاز پزشک داروهای کورتیکواستروئیدی را تجویز میکند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست تمریناتی جهت افزایش قدرت و انعطافپذیری مچ دست در نظر میگیرد.
بی حرکتی دست
برای بی حرکت نگه داشتن دست ممکن است نیاز به گچ یا بریس داشته باشید تا فشار در طول بهبودی به دست وارد نشود.
جراحی
ممکن است برای رفع مشکلاتی از جمله پارگی رباط یا تاندون، رفع فشار عصبی، درمان آرتروز و… نیاز به عمل جراحی داشته باشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر دردی داشتید که طی چند روز بهبود پیدا نکرد یا درد با گذشت زمان بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت داشتن چنین علائمی نیاز به مراجعه به پزشک دارید:
- قادر به حرکت دادن مچ، دست یا انگشتان خود نیستید.
- تجربه سوزن سوزن شدن در مچ دست یا ساعد خود دارید.
- متوجه تغییر رنگ یا تورم در ساعد، مچ دست یا انگشتان خود شدهاید.
- درد مچ دست که بیش از دو هفته پس از شروع درمان ادامه پیدا کند.
بدون دیدگاه