سندرم تونل کارپال در بارداری در بسیاری از خانمها مشاهده میشود، معمولا به دنبال چنین مشکلی بی حسی، درد و سوزن سوزن شدن را احساس میکنید. در اغلب مواقع چنین حالتی را بهطور موقتی احساس میکنید و پس از زایمان برطرف میشود.
علت دقیق ایجاد این بیماری در بارداری به طور دقیق مشخص نیست؛ اما این احتمال داده میشود که تورم ناشی از تغییرات هورمونی باعث ایجاد این عارضه شده باشد.
سندرم تونل کارپال در بارداری چه علائمی دارد؟
از علائم شایع این عارضه در بارداری میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- بی حسی و سوزن سوزن شدن در انگشتان و مچ دست که هنگام شب بدتر میشود.
- احساس نبض در دست، مچ دست و انگشتان خود دارید.
- انگشتان متورم میشود.
- هنگام گرفتن اشیا دچار مشکل میشوید و قادر به انجام کارهای ساده مانند بستن دکمههای لباس خود نیستید.
- ممکن است در برخی یک دست و در برخی دیگر دو دست درگیر شوند.
علائم ممکن است با پیشرفت بیماری بدتر شود، در واقع این حالت زمانی که بیشتر احتباس مایعات و افزایش وزن باشد، رخ میدهد.
علت سندرم تونل کارپال در بارداری چیست
این عارضه زمانی ایجاد میشود که عصب مدیان هنگام عبور از تونل کارپال مچ دست تحت فشار قرار میگیرد. عصب میانی از گردن، پایین بازو و تا مچ دست امتداد دارد. این عصب احساس در انگشتان شما را کنترل میکند.
تونل کارپال مانند یک گذرگاه باریکی است که از رباطهای کوچک و استخوان تشکیل شده است. زمانی که این تونل به دنبال تورم تنگ میشود، عصب تحت فشار قرار میگیرد. این شرایط باعث ایجاد دست درد، سوزش و بی حسی میشود.
چه افرادی در معرض خطر این بیماری قرار دارند؟
برخی از خانمها بیشتر از سایر افراد در معرض خطر این بیماری در بارداری هستند. از عوامل خطرساز میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
اضافه وزن یا چاقی قبل از بارداری
دقیقا مشخص نیست که آیا چاقی قطعا روی این عارضه اثرگذار است یا خیر؛ اما خانمهای باردار با اضافه وزن زیاد نسبت به سایر افرادی که اضافه وزن چندانی ندارند، بیشتر دچار این بیماری شدهاند.
دیابت یا فشار خون بالای ناشی از بارداری
هر دو مورد یعنی دیابت و فشار خون بالا باعث احتباس مایعات و به دنبال آن متورم میشود که در نهایت میتواند در افزایش احتمال بیماری سندرم تونل کارپال موثر باشد.
میزان بالای قند خون نیز میتواند منجر به التهاب از جمله این تونل شود. این شرایط ممکن است احتمال سندرم تونل کارپال در بارداری را افزایش دهد.
هورمون ریلکسین
این هورمون که با پیشرفت بارداری به مقدار زیادی افزایش پیدا میکند، به لگن و دهانه رحم برای آمادگی زایمان کمک خواهد کرد، همچنین باعث التهاب در تونل کارپال میشود و عصب میانی را تحت فشار قرار میدهد.
چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک با توجه به توضیحات و علائمی که بیمار ذکر میکند و همچنین معاینات فیزیکی، این بیماری را تشخیص میدهد. با کمک تستهای الکترودیاگنوستیک که شامل سوزن و الکترودهای نازکی است برای تجزیه و تحلیل سیگنالهایی که اعصاب ارسال و دریافت میکند، مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین پزشک در طول معاینات فیزیکی به آرامی روی عصب آسیبدیده ضربه وارد میکند. اگر احساس سوزن سوزن داشته باشید، احتمال آسیبدیدگی عصب وجود دارد.
چگونه درمان میشود؟
همانطور که گفتیم اغلب افراد پس از زایمان طی هفتهها و ماههای اول پس از زایمان بهبود پیدا میکنند. با این حال افرادی نیز بودهاند که حتی یک سال پس از زایمان همچنان علائم این بیماری را داشتند.
درمانهایی که در طول بارداری برای بیمار در نظر گرفته میشود به شرح زیر است:
- از بریس استفاده کنید تا مچ دست شما را در حالت خنثی نگه دارد. زمانی که علائم بدتر میشود، استفاده از آن هنگام شب میتواند موثر باشد، همچنین در صورت تاثیرگذاری میتوانید در طول روز نیز از آن استفاده کنید.
- از فعالیتهایی که باعث خم شدن مداوم مچ دست میشود، مانند تایپ کردن خودداری کنید.
- از کمپرس سرد استفاده کنید یا میتوانید یخ را به دور حوله بپیچید و به مدت ده دقیقه روزی چند بار روی مچ دست خود قرار دهید تا به کاهش تورم کمک کند.
- هر زمان که احساس درد یا خستگی داشتید، به دست خود استراحت دهید.
- تمرینات یوگا انجام دهید، نتایج برخی از مطالعات نشان میدهد که تمرینات یوگا میتواند باعث کاهش درد شود و قدرت را به دست بازگرداند.
- با انجام فیزیوتراپی نیز میتوانید درد ناشی از این بیماری را کاهش و عملکرد دست را افزایش دهید.
- در صورت نیاز میتوانید از استامینوفن در بارداری برای تسکین درد با مشورت پزشک مصرف کنید.
سندرم تونل کارپال و شیردهی
این بیماری ممکن است در شیردهی دردناک باشد؛ زیرا بهطور مداوم از مچ دست خود برای نگه داشتن دست یا سینه برای شیردهی استفاده میکنید.
سعی کنید هنگام شیردهی موقعیتهای متفاوتی را امتحان کنید. میتوانید بدون دست نیز شیردهی داشته باشید، بهطور مثال میتوانید به پهلو دراز بکشید و کودک را در کنار خود برای شیردهی قرار دهید تا هیچ فشاری به دست وارد نشود.
درمان خانگی
بهترین درمان خانگی این است که از شرایط و فعالیتهایی که باعث بدتر شدن سندرم تونل کارپال در بارداری میشود خودداری کنید. به این نکات برای درمان خانگی توجه داشته باشید:
- تا حد امکان دستان خود را بالا نگه دارید.
- مچ دست باید در وضعیتی خنثی باشد، از خم کردن رو به جلو یا عقب خودداری کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- از انجام کارهای تکراری خودداری کنید.
- هنگام خوابیدن مچ دست را در زیر چانه خم نکنید.
اگر با لپ تاپ یا کامپیوتر کار میکنید:
- مچ دست باید در وضعیت صحیح قرار دهید.
- هر ۲۰ دقیقه یک بار باید به دستان خود استراحت دهید.
موارد دیگری که به تسکین درد کمک میکند به شرح زیر است:
- بستهای سرد را روی مچ دست به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه هر دو تا سه ساعت یک بار قرار دهید.
- آب سرد را روی مچ دست خود بریزید.
- از بانداژ محکم برای دست خود استفاده کنید.
- تمرینات ملایم و ماساژ روزانه را انجام دهید.
آیا خود به خود بهبود پیدا میکند؟
معمولا علائم ناشی از این بیماری خود به خود پس از زایمان برطرف خواهد شد؛ چرا که پس از بارداری تورم کمتر میشود، با این حال ممکن است تا شش هفته پس از زایمان ادامه داشته باشد و سپس همه چیز به حالت عادی بازگردد. در صورتی که پس از زایمان بهبود پیدا نکرد، با متخصص درد در میان بگذارید.
آیا میتوان از این عارضه پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از این عارضه در بارداری میتوانید به این موارد توجه داشته باشید:
- موقعیت خود را در اغلب مواقع تغییر دهید.
- تا جای ممکن از انجام کارهای تکراری خودداری کنید.
- حتما در طول بارداری برای سلامت و حفظ وزن مناسب ورزش کنید.
- در بین فعالیتهای تکراری به دست خود استراحت دهید.
بدون دیدگاه