اگر سرطان سینه در بارداری تشخیص داده شود، انتخاب گزینههای درمانی برای بیمار پیچیدهتر خواهد شد؛ چراکه در عین حالی که باید بهترین راهکارهای درمانی را در نظر داشته باشید، از کودک نیز باید محافظت شود.
نوع و زمان درمان را باید حتما با متخصص زنان و فوق تخصص جراحی پستان در میان بگذارید. هدف از درمان خانم باردار مبتلا به سرطان همانند خانم غیر باردار است.
تنها مشکلی که برای خانمها وجود دارد این است که درمانی باید برای خانمهای باردار در نظر گرفته شود تا آسیبی به جنین وارد نشود.
آیا درمان سرطان سینه در بارداری بی خطر است؟
اگر دچار سرطان سینه در بارداری شدهاید، احتمالا گزینههای درمانی محدودی برای مبارزه با بیماری دارید.
با این حال جای نگرانی نیست، خانمهای باردار میتوانند با خیال راحت راهکارهای درمانی را انجام دهند؛ اما زمان و نوع درمان تحت تاثیر بارداری قرار میگیرد.
اگر در بارداری دچار سرطان سینه شدهاید، انتخاب روشهای درمانی به چنین مواردی بستگی دارد:
- اندازه تومور
- محل تومور
- میزان گسترش سرطان در بدن
- سلامت کلی شما
- ترجیح شخصی شما
- چه مدت از بارداری شما گذشته است
بهطور کلی جراحی برای درمان سرطان سینه در بارداری بیخطر است. اگر مادر در سه ماهه دوم یا سوم بارداری شیمی درمانی شود، معمولا خطری برای نوزاد ندارد؛ اما طی سه ماهه اول احتمال خطر وجود دارد.
سایر راهکارهای درمانی سرطان سینه مانند هورمون درمانی، درمان هدفمند و پرتو درمانی بیشتر به نوزاد آسیب میرساند و معمولا طی بارداری این روشهای درمانی انجام نمیگیرد.
اگر بهترین روش درمانی برای مادر به سلامت نوزاد آسیب وارد کند، انتخاب روشهای درمانی مناسب برای خانم با چالش روبهرو میشود.
بهطور مثال اگر ابتدای بارداری مشخص شود که خانم مبتلا به سرطان سینه است و فورا به شیمیدرمانی نیاز دارد، ممکن است توصیه شود که تا اتمام بارداری صبر کند.
جراحی سرطان سینه در بارداری
معمولا برداشتن بافت سرطانی و غدد لنفاوی مجاور یکی از راهکارهای درمانی اصلی برای هر خانم مبتلا به سرطان سینه اولیه است و معمولا خطری طی بارداری ندارد.
گزینههای جراحی سرطان سینه شامل موارد زیر است:
- برداشتن کل سینه (ماستکتومی)
- خارج کردن تنها بخشی که سلول سرطانی وجود دارد (لامپکتومی)
آی بیهوشی در بارداری بی خطر است؟
جراحی سرطان سینه در بارداری معمولا خطر کمی برای نوزاد دارد. اما در برخی مواقع خاص بیهوشی طی جراحی برای کودک خطرناک است.
فوق تخصص جراح پستان، متخصص بیهوشی و متخصص زنان باید با یکدیگر همکاری داشته باشند تا بهترین زمان برای عمل طی بارداری برای بیمار در نظر بگیرند.
اگر جراحی در اواخر بارداری انجام شود ممکن است پزشک متخصص زنان در آنجا حضور داشته باشد تا طی جراحی مشکلی برای نوزاد ایجاد نشود.
پزشکان با همفکری یکدیگر تصمیم میگیرند که کدام داروها و روشهای بیهوشی برای مادر و نوزاد بیخطر است.
آیا میتوان طی درمان سرطان سینه در بارداری شیردهی داشت؟
اکثر پزشکان توصیه میکنند خانمهایی که به تازگی زایمان کردهاند و تحت درمان سرطان سینه قرار دارند، باید شیردهی را متوقف کنند یا به هیچ وجه شروع به شیردهی نکنند.
بسیاری از داروهای شیمیدرمانی، داروهای هدفمند و هورمونی وارد شیر مادر شده و به نوزاد هنگام شیردهی منتقل میشود.
اگر مادر تحت درمان با داروهای سیستمیک باشد، شیردهی توصیه نمیشود و گاهی تا ماهها پس از درمان نباید شیردهی داشته باشند.
اگر جراحی را برای درمان این بیماری در نظر گرفته باشند، قطع شیردهی به کاهش جریان خون در سینهها و کوچکتر شدن آنها کمک میکند.
علاوه بر این، خطر عفونت پستان نیز کاهش مییابد و از جمع شدن شیر مادر در قسمتهای بیوپسی یا جراحی جلوگیری میکند.
در نهایت نباید بدون اجازه پزشک فوق تخصص جراح پستان شیردهی طی دوران درمان سرطان داشته باشید، مگر اینکه پزشک به شما اجازه داده باشد.
تاثیر بارداری بر پروسه درمان سرطان سینه
بارداری، تشخیص و درمان این بیماری را دشوار میکند. اکثر مطالعات نشان دادهاند که درمان در میان زنان باردار و غیر باردار تقریبا نتیجه یکسان دارد.
برخی از پزشکان بر این باورند که پایان دادن به بارداری به کند کردن روند سرطانهای پیشرفته سینه کمک میکند و این پیشنهاد تنها به خانمهای مبتلا به سرطان پیشرفته توصیه میشود.
راهکارهای درمانی پس از تولد نوزاد
برخی از راهکارهای درمانی سرطان سینه در بارداری ممکن است به نوزاد آسیب وارد کند و در طی بارداری خطرناک است. اگر به چنین درمانهایی نیاز باشد، معمولا پس از تولد کودک انجام میشود:
پرتودرمانی
این روش معمولا پس از جراحی حفظ سینه برای کمک به کاهش خطر عود سرطان استفاده میشود.
دوز بالای اشعهای که برای این روش درمانی استفاده میشود، میتواند طی هر زمان از بارداری به کودک آسیب بزند.
این نوع درمان سرطان سینه در بارداری باعث سقط جنین، نقص مادرزادی، رشد آهسته جنین یا افزایش خطر ابتلا به سرطان در دوران کودکی میشود. به همین جهت پزشکان در بارداری از پرتو درمانی استفاده نمیکنند.
برای برخی از خانمها که سرطان در اواخر بارداری تشخیص داده میشود، ممکن است در طی بارداری لامپکتومی انجام شود و تا زمان تولد کودک برای انجام پرتودرمانی صبر کنند.
هورمون درمانی
این روش درمانی پس از جراحی برای بیمار انجام میشود یا به عنوان درمان سرطان پیشرفته پستان در خانمهای مبتلا به سرطان پستان گیرنده مثبت (استروژن و پروژسترون) کاربرد دارد.
داروهای هورمون درمانی برای درمان سرطان سینه شامل تاموکسیفن، آناستروزول و اگزمستان است.
هورمون درمانی نباید به عنوان روشی برای رفع سرطان سینه در بارداری انجام شود؛ زیرا جنین را تحت تاثیر قرار میدهد و باید تا بعد از زایمان خانم به تعویق بیفتد.
درمان هدفمند
داروهایی که HER2 را مورد هدف قرار میدهد مانند تراستوزوماب، پرتوزوماب و… برای درمان سرطان پستان HR2 مثبت بسیار مهم است.
در خانمهای غیر باردار، تراستوزوماب به عنوان بخشی از درمان جراحی کاربرد دارد. همه این روشهای درمانی برای درمان سرطان پیشرفته موثر است.
بر اساس مطالعات انجام گرفته، مصرف هر یک از این داروها طی بارداری میتواند برای نوزاد خطراتی را به همراه داشته باشد.
بدون دیدگاه