مراقبت‌های قبل از بارداری

امروزه مشخص شده است که مراقبت‌های بارداری نه تنها در دوران بارداری بلکه سه ماۀ قبل از بارداری نیز مهم است و روی رشد جنین تأثیر چشمگیری دارد.  

برای صاحب فرزند شدن نیاز به توافق خانواده است. این توافق باید دوجانبه باشد و زوجین لازم است از رابطه و تفاهم مناسبی برخوردار باشند. تولد نوزاد نه تنها مشکلات موجود را برطرف نمی‌کند؛ بلکه می‌تواند باعث افزایش تنش در روابط زوجین شود.

ورود نوزاد به خانواده وقت، انرژی و هزینه می‌طلبد؛ که لازم است قبل از اقدام به بارداری زوجین در مورد آن فکر کرده و راهکار مناسبی برای آن پیش‌بینی کرده باشند. در مورد خانم‌های شاغل یا دانشجو برنامه‌ریزی اینکه چه کسی در نگهداری کودک، مادر را یاری خواهد کرد، بسیار مهم است و لازم است قبل از اقدام به بارداری راه‌حل مناسبی برای کودک در نظر گرفته شود.

انجام معاینات پیش از بارداری و قبل از اقدام به بارداری

بهتر است جهت انجام معاینات پیش از بارداری به پزشک مراجعه شود. در معاینات، پزشک سوابق پزشکی شخصی، خانوادگی، دارو و مکمل‌های مصرفی را بررسی خواهد کرد، همچنین از آنجایی که مصرف برخی داروها و مکمل‌ها در دوران بارداری خطرناک است، پزشک در مورد عادت ناسالمی مثل مصرف الکل، سیگار، مواد مخدر و روان‌گردان‌ها سؤال کرده و راهنمایی لازم برای ترک عادات ناسالم  را در اختیار خانم‌ها می‌گذارند.

سلامت روانی زوجین نیز لازم است، بررسی و در صورت ابتلا به بیماری‌های روانی جدی یا افسردگی شدید از اقدام به بارداری تا بهبود نسبی خودداری شود. خانم‌هایی به بیماری‌های مزمن از جمله؛

  • دیابت
  • فشار خون
  • بیماری‌های قلبی
  • بیماری‌های روماتیسمی
مراقبت‌های قبل از بارداری

مبتلا هستند، باید حتما از بلامانع بودن بارداری اطمینان حاصل کنند. انجام تست پاپ اسمیر و آزمایش چکاپ برای اطمینان از نداشتن بیماری‌های عفونی و مقاربتی ضروری است. حتی برخی از زوجین به دلیل سابقۀ خانوادگی، تمایل دارند برای بیماری‌هایی زیر آزمایش ژنتیک انجام دهند:

  • کم‌خونی داسی شکل
  • بیماری دوشن تای ساکس
  • هموفیلی و….

خانم‌هایی که مبتلا به بیماری دیابت هستند؛ لازم است حداقل ۳ ماه قبل از بارداری کنترل و ترجیحا تحت کنترل با رژیم غذایی باشند و در صورت لزوم استفاده از انسولین، باید قند خون این افراد مرتب چک شود.

بیماری‌‌هایی مانند لوپوس و آرتریت روماتویید لازم است که در فاز خاموش باشند و هرگز خودسرانه و بدون مشورت با پزشک دارو‌های مربوط به بیماری‌های زمینه‌ای و مزمن خود را قطع نکنند و لازم است قبل از اقدام به بارداری با پزشک خود مشاوره کنند.

در مورد خانم‌هایی که در سنین کمتر از ۱۸ سال یا بیشتر از ۳۵ سال و به‌خصوص ۴۰ سال که قصد اقدام به بارداری دارند، اهمیت ارزیابی قبل از بارداری دوچندان می‌شود.

مراقبت‌های قبل از بارداری و مصرف اسید فولیک

خوردن اسید فولیک بسیار ضروری است. در سه ماۀ قبل از بارداری و سه ماۀ نخست بارداری مصرف حداقل ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز بسیار اهمیت دارد و ۵۰ تا ۷۰ درصد، از تولد نوزادان با نقص لولۀ عصبی جلوگیری می‌کند.

تغذیه قبل از دوران بارداری

مصرف مواد غذایی سالم

مصرف سبزیجات، میوه ،شیر، ماست، آجیل، حبوبات، سویا، گوشت و مرغ توصیه می‌شود. ولی توجه کنید که پرخوری نکنید؛ هنگامی که وزن متعادلی داشته باشید بارداری سالم‌تری نیز خواهید داشت. از مصرف بعضی غذاها از جمله غذاهای زیر خودداری کنید:

  • پنیر و لبنیات غیرپاستوریزه
  • گوشت خام یا نیم‌پز

اگر در وزن متناسب قرار ندارید، کم یا زیاد کردن وزن شاید به باردار شدن شما کمک کند. برای داشتن وزن مناسب، بهتر است، از متخصص تغذیه و همچنین پزشک متخصص زنان مشورت گرفته شود.

ورزش مناسب

بهتر است پیش از بارداری خانم‌ها یک برنامۀ ورزشی برای تناسب اندام خود داشته باشند و براساس برنامه، ورزش‌ها را مرتب انجام دهند و به این ترتیب می‌توانند بارداری سالم‌تری داشته باشند. تمرینات ورزشی سالم شامل ۳۰ دقیقه ورزش مانند پیاده‌روی، دوچرخه سواری، شنا، یوگا و….در بیشتر روزهای هفته است. برای افزایش انعطاف بدن، ورزش‌های کششی یا یوگا مناسب است و بهتر است بعد از باردار شدن، نیز تمرینات ورزشی ادامه داشته باشد. این ورزش‌ها در طول بارداری نیز زایمانی راحت‌تر برای مادر به‌همراه خواهد داشت و همچنین شانس زایمان طبیعی بدون درد را نیز افزایش خواهد داد.

ورزش قبل از بارداری

دندانپزشکی

قبل از بارداری مراجعه به دندانپزشکی و حفظ سلامت دهان و دندان اهمیت بسیاری دارد و حتما باید به آن رسیدگی شود. تغییرات هورمونی در طول بارداری می‌تواند منجربه بیماری لثه شود. در دوران بارداری برخی از هورمون‌ها افزایش یافته و موجب می‌شود تا تخریب و فساد دندان سریع‌تر اتفاق بیفتد.

اقدام به واکسیناسیون در صورت لزوم

واکسیناسیون روتین در کشور ما انجام می‌شود. در صورتی ‌که خانم‌ها به هر علتی واکسیناسیون خود را کامل نکرده‌اند، قبل از اقدام به بارداری، زمان مناسبی است که با راهنمایی پزشک خود نسبت به تکمیل آن اقدام شود. چک کردن ایمنی نسبت به سرخچه و تزریق واکسن در صورت نیاز ضروری است و اگر از آخرین واکسیناسیون کزاز بیش از ۱۰ سال می‌گذرد، نسبت به تزریق آن در مراکز بهداشت اقدام شود.

دوری از آلودگی‌های محیطی

برخی مواد شوینده، آفت‌کش، حلال‌ها، پرندگان، حیوانات خانگی و… می‌توانند برای جنین در  حال رشد، خطرساز باشند. قبل از اقدام به بارداری لازم است، برای انجام مراقبت های قبل از بارداری، نسبت به دوری از آنها اقدام کنید یا از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید.

با امید روزی که بارداری نا‌خواسته و برنامه‌ریزی نشده در کشور ما به حداقل برسد و با برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی و اجتماعی مناسب، همۀ زنان از نعمت داشتن فرزندان سالم برخوردار باشند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان