بهداشت قاعدگی – رعایت بهداشت در قاعدگی

روز بهداشت قاعدگی هر ساله در تاریخ ۲۸ می برگزار می‌شود. گاهی به‌دلیل عدم آگاهی و کمبود امکانات بهداشتی، نکات مهم در رابطه با آن رعایت نمی‌شود. موضوعی که امسال در نظر گرفته شده، در رابطه با اقدام و سرمایه‌گذاری در بهداشت قاعدگی است.

گاهی عدم آگاهی و دسترسی به امکانات لازم می‌تواند سلامت خانم‌ها را به خطر بیندازد.

تاریخچه روز جهانی بهداشت قاعدگی

در سال ۲۰۱۴ سازمانی غیر دولتی مستقر در آلمان روز جهانی بهداشت قاعدگی را جهت حمایت از این موضوع به عنوان مسئله جهانی در نظر گرفت. به همین جهت در سال ۲۰۱۴ سازمان ملل اعلام کرد که بهداشت قاعدگی یک مسئله بهداشت عمومی است.

همچنین به این موضوع نیز اشاره داشتند که بسیاری از دختران به دلیل کمبود یا عدم امکانات بهداشتی مجبور به ترک تحصیل شدند.

Health
تاریخچه روز جهانی بهداشت قاعدگی

باورهای غلطی که در رابطه با قاعدگی وجود دارد

گاهی برخی از باورهای غلط یا عدم آگاهی در این باره می‌تواند برای خانم‌ها مشکل‌ساز شود. این موارد اشتباه به شرح زیر است:

۱. قاعدگی تنها یک مسئله شخصی برای خانم‌هاست.

تمامی افرادی که در کنار خانم هستند باید او را درک کنند، به‌طور مثال باید از نظر عاطفی از طرف اطرافیان حمایت شود.

۲. در قاعدگی خون کثیف از بدن خارج می‌شود.

خونی که از بدن در قاعدگی خارج می‌شود، خون کثیفی نیست، لایه داخلی رحم برای بارداری آماده شده است، فرو می‌ریزد که مملو از مواد مغذی است. همان خون معمولی‌ست که غلظت کمی دارد.

۳. درد در هر دوره از قاعدگی طبیعی است و مشکلی ندارد.

اگر درد غیر قابل تحملی ایجاد شود، به عنوان «دیسمنوره» شناخته می‌شود و می‌تواند در فعالیت‌های روزمره خلل وارد کند.

۴. مصرف برخی از مواد غذایی می‌تواند در دوران قاعدگی شما تاثیرگذار باشد.

مواد غذایی مانند تمر هندی یا خیارشور نمی‌تواند جریان خون قاعدگی را مختل کند.

۵. نباید هیچگونه فعالیت بدنی در دوره قاعدگی داشته باشید.

ورزش و فعالیت‌های بدنی در تسکین درد موثر است.

health facilities
باورهای غلط در رابطه با قاعدگی

اطلاعاتی در رابطه با قاعدگی

خانم‌ها از سن حدود بلوغ تا سن یائسگی سیکل‌های قاعدگی را هر ماه تجربه می‌کنند. سیکل حدود ۵ تا ۱۰ روز ادامه دارد و هر ۲۸ روز یا ۴۲ روز یکبار تکرار می‌شود. این نکته بسیار مهمی است که نظم قاعدگی در همه خانم‌ها وجود داشته باشد.

زمانی که سیکل‌ها بیشتر از حد نرمال کوتاه‌تر یا طولانی‌تر شود، حتما باید به متخصص زنان کرج مراجعه کنید تا تنظیم مجدد انجام گیرد. یکی از شایع‌ترین مواردی که باعث اختلال در نظم قاعدگی می‌شود، سندرم تخمدان پلی کیستیک است.

متاسفانه این بیماری امروزه شیوع بسیار زیادی در بین خانم‌ها دارد. معمولا علائمی که به واسطه این بیماری ایجاد می‌شود، شامل موارد زیر است:

  • چاقی
  • افزایش هورمون مردانه و به دنبال آن ریزش مو
  • آکنه

زمانی که خانم‌ها جهت بررسی، سونوگرافی انجام می‌دهند، شاهد کیست‌های ریز در تخمدان‌ها هستند که این شرایط می‌تواند نازایی را به همراه داشته باشد و در صورت عدم درمان و در مواقعی که بیمار قاعدگی را پس از مدت طولانی به عنوان مثال هر سه یا چهار ماه یکبار تجربه کند، احتمال ایجاد سرطان رحم افزایش پیدا می‌کند.

به همین جهت توصیه متخصصین زنان این است، خانم‌هایی که دچار اختلال در سیکل قاعدگی می‌شوند، باید به پزشک مراجعه کنند تا آزمایشات و سونوگرافی برای آنها انجام گیرد.

Menstrual
افزایش هورمون مردانه و به دنبال آن ریزش مو

نکته دیگر در رابطه با سندرم پیش از قاعدگی یا PMS است. بسیاری از خانم‌ها این سندرم را به دفعات زیادی تجربه می‌کنند. سندرم پیش از قاعدگی چنین علائمی را دارد:

  • ایجاد اختلال در خلق و خو
  • تحریک‌پذیری
  • بی‌حوصلگی
  • افسردگی
  • سردرد
  • دردهای زیر شکمی
  • دردهای کمری

معمولا از یک هفته یا ده روز قبل از دوران قاعدگی شروع می‌شود. برای درمان این سندرم راهکار چندانی وجود ندارد. اگرچه این علائم برای برخی از خانم‌ها آزاردهنده است؛ اما خانم‌ها باید بدانند که این مسئله می‌تواند به عنوان یک دوره طبیعی در زندگی آنها باشد.

با تغییر شیوه و سبک زندگی، داشتن رژیم غذایی سالم یا گیاه خواری و مصرف برخی از داروهای خاص از سوی پزشک می‌توان تا حدود زیادی از این سندرم قبل از قاعدگی جلوگیری کرد. در این موضوع نیز حمایت خانواده بسیار نقش مهمی دارد.

در حقیقت از سوی همسر یا والدین باید حمایت عاطفی انجام گیرد. نکته دیگری که در این باره وجود دارد، در رابطه با بهداشت قاعدگی است. به هر حال همه خانم‌ها هر ماه قاعدگی را تجربه می‌کنند و باید به مسائل و نکات بهداشتی بسیار توجه داشته باشند. این نکات مهم به شرح زیر است:

  • لباس زیر باید روزانه یک الی دو بار تعویض شود.
  • پدهای بهداشتی باید به‌صورت منظم و مرتب تعویض شود.
  • استحمام منظم هیچ منعی ندارد.
  • شستشو باید پس از هر بار ادرار کردن و رفتن به سرویس بهداشتی انجام گیرد. برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که این کار نباید انجام گیرد، در صورتی که برای جلوگیری از بروز عفونت‌ها باید شستشو انجام شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان