کنترل درد بیماران سرطانی

کنترل درد بیماران سرطانی یکی از دغدغه‌های این بیماران است. تعریف درد راحت نیست و ماهیت آن به‌گونه‌ای است که میزان دردی که افراد تحمل می‌کنند، به سابقۀ پیشین و بیماری آنها مربوط می‌شود.

همۀ افراد مبتلا به سرطان، درد چندانی ندارند؛ اما هر نوعی از سرطان به مراتب درد را به همراه خود دارد و بر اثر فشارهای وارده از تودۀ سرطان بر عصب، بیمار درد را در ناحیه‌‌های مختلف احساس می‌کند. با کمک متخصص و فوق تخصص درد در کلینیک درد می‌توان درصدی از این درد را تسکین داد.

چه عواملی باعث ایجاد درد در سرطان می‌شود؟

درد ناشی از سرطان به دلیل پیشرفت بیماری و فشار وارد شده بر اعصاب رخ می‌دهد، همچنین با بزرگ شدن تومور، روی اعصاب، استخوان‌ها یا اندام‌ها فشار وارد می‌کند.

با این حال، درمان‌های سرطانی، از جمله جراحی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی نیز می‌تواند باعث درد شود. در کلینیک درد، بیمار در حین درمانِ سرطان خود برای مقابله و تسکین درد، از درمان‌های پزشک متخصصص درد نیز کمک می‌گیرد.

کنترل درد بیماران سرطانی

درد بیماران سرطانی

درد بیماران سرطانی به‌صورت کم، شدید و وخیم است؛ دلایل و انواع مختلفی هم برای آن وجود دارد و برای همۀ افراد یکسان نیست. به طوریکه دردی که یک بیمار آن را شدید توصیف می‌کند، از دیدگاه بیمار دیگر آن درد متوسط و قابل تحمل است.

درد حاد

این درد، درد ناشی از جراحت است و مدت زمان کمی دوام می‌آورد. در واقع تا زمانی که جراحت بهبود یابد، درد ادامه دارد. مسکن‌ها نیز می‌توانند درد را تسکین دهند.

درد مزمن

کنترل درد مزمن بیماران سرطانی دشوار بوده و گاهی بر اثر کنترل‌های اشتباه پیش می‌آید. درد تا حد زیادی بر کیفیت زندگی شما تأثیر‌گذار است و انجام کارهای روزمره مانند خرید کردن، خوابیدن و غذا خوردن را برای افراد دشوار می‌کند.

درد مزمن یا درد مداوم می‌تواند بر اثر فشار‌های سرطان بر عصب و استفاده از مواد شیمیایی باشد. درد مزمن به‌ دو صورت شدید و خفیف احساس می‌شود و میزان آن به نوع بیماری بستگی دارد

نوع درد برای پزشک بسیار مهم بوده و با توجه به نوع بیماری، می‌تواند درمان صحیح را تجویز کند.

کنترل درد بیماران سرطانی

انواع دردهای سرطانی

دردهای سرطانی انواع مختلفی دارند:

درد عصبی

این درد ناشی از فشار وارده شده بر اعصاب، نخاع و آسیب دیدن اعصاب رخ می‌دهد. غالباً درد به‌صورت سوزن سوزن شدن و احسان خزیدگی در پوست است که برای فرد حس بسیار بدی ایجاد می‌کند.

گاهی درد عصبی بر اثر عمل‌‌های انجام شده پیش می‌آید که فرد بعد از عمل به دلیل پاره شده عصب در عمل، درد خواهد داشت که به مرور بعد از بهبود عصب، برطرف می‌‌شود. درد عصبی می‌تواند بعد از درمان بیماری‌های سرطانی (شیمی درمانی و رادیوتراپی) ایجاد شود.

درد بافت نرم

به معنی درد در ناحیۀ عضله و اندام بدن است. این درد علائمی مانند گرفتگی، درد و لرز را به همراه دارد.

درد فانتوم

درد ناشی از عمل جراحی و برداشتن عضوی از بدن است که دیگر وجود ندارد. این درد بسیار شدید است، حتی هنوز پزشکان نتوانسته‌اند دلیل آن را کشف کنند.

برای مثال خانم‌هایی که عمل برداشتن پستان را انجام می‌دهند، درد بسیاری را تحمل می‌کنند. گاهی درد فانتوم کم‌تر از یکسال بهبود پیدا می‌‌کند.

دردهای سوماتیک

این نوع درد به علت آسیب موضعی یک عضو بدن بروز پیدا می‌کند.

درد‌های استخوانی

درد‌هایی که بر اثر شیمی‌درمانی، تومور و از بین رفتن خون‌سازی مغز استخوان ایجاد می‌شود. باید به این نکته نیز اشاره کرد که میزان درد افراد به نوع بیماری و درمان افراد بستگی دارد.

کنترل درد بیماران سرطانی

کنترل درد بیماران سرطانی

برای کنترل درد بیماران سرطانی روش‌های گوناگونی وجود دارد از جمله:

  • مصرف دارو
  • روش‌های غیر داروئی (پرتونگاری، عمل جراحی، طب سوزنی و تحرک اعصاب از طریق پوست و…)
  • روش Tens

مصرف دارو

برای کنترل درد بیماران سرطانی، می‌توان از دارو استفاده کرد. استفاده از داروها روش‌های مختلفی دارد. افرادی که نمی‌توانند قرص مصرف کنند، بهتر است از داروهای خوراکی یا شیاف استفاده نمایند.

روش‌های غیر داروئی

یکی از راهکارهای درمانی این روش، مصرف داروی مسکن است. گاهی در بعضی بیماران بعد از عمل جراحی، پرتونگاری یا رادیوتراپی انجام می‌شود.

روش Tens

هدف از Tens تحریک نمودن اعصابی است که به مغز می‌رسد. در واقع این روش برای تسکین درد بیمارانی مفید است که در یک ناحیه درد دارند. عملکرد این روش همانند طب سوزنی بوده و درد را کاهش می‌دهد.

درمان درد استخوان بعد از شیمی درمانی

اگر درد خفیف باشد، معمولا مصرف داروهایی از جمله داروهای ضد التهابی می‌تواند کمک‌کننده باشد. برای درد متوسط تا شدید نیاز به مصرف مسکن‌های قوی‌تری است که باید توسط پزشک تجویز شود.  اگر مصرف دارو کمکی به تسکین درد نمی‌کند، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

بدن درد بعد از شیمی درمانی

برخی از داروهای شیمی درمانی گاهی بیمار را با عوارض جانبی دردناکی روبه‌رو می‌کند. به‌طور مثال اگر این داروها منجر به آسیب عصبی شوند، مشکلاتی از جمله سوزش، بی حسی، درد تیر کشنده در دست یا پا و سوزن سوزن شدن را احساس می‌کنید که به عنوان نوروپاتی شناخته می‌شود.

علاوه بر این مصرف برخی از داروهای شیمی درمانی باعث سردرد، زخم دهان، درد عضلانی و دل درد می‌شود.

پا درد بعد از شیمی درمانی

برخی از داروهای شیمی درمانی به اعصابی که سیگنال‌ها را به سیستم عصبی مرکزی دست و پاها ارسال می‌کند، آسیب می‌رساند. علائم ناشی از این عارضه شامل سوزن سوزن شدن، بی حسی یا درد در دست‌ها، پاها و ضعف عضلانی در پاهاست.

رفع درمان دل درد بعد از شیمی درمانی

حتما داروهای ضد تهوع تجویز شده از سوی پزشک را به‌طور کامل مصرف کنید. همچنین باید مواد غذایی نرم و نوشیدنی‌هایی با هضم راحت مصرف کنید.

باید به نشانه‌های بدن خود توجه داشته باشید و در مواقعی غذا مصرف کنید که حالت تهوع نداشته باشید. در طول روز باید وعده‌های غذایی و میان وعده‌های کوچک اما مکرر مصرف کنید.

کلام آخر

اگر درد ناشی از سرطان شما را خسته کرده است و توانایی انجام کارهای روزمره را ندارید، باید به کلینیک درد مراجعه کنید. اگرچه همیشه نمی‌توان دردهای سرطانی را به طور کلی تسکین داد؛ اما روش‌هایی وجود دارد که به بهبود درد کمک می‌کند. بهتر است بیمار، درد را جدی گرفته و راه‌های درمان را پیش بگیرد.

۵۰ دیدگاه‌ها

  • با سلام و وقت بخیر
    پدرم سرطان روده بزرگ دارند، درگیر پرتودرمانی هستند و درد شدید در هنگام اجابت مزاج دارند، تا روزی سه عدد قرص ژلوفن ۴۰۰ مصرف می‌کنند ولی این درد همیشه همراهشون هست.
    چه راهکارهایی را برای کاهش دردشون پیشنهاد میکنید؟
    خیلی متشکرم

    • سلام. با تزریق می‌توان دردهای ناشی از سرطان را کنترل کرد. تشخیص و تعیین نوع تزریق با توجه به معاینه فیزیکی و محل دقیق درد توسط متخصص درد مشخص می‌شود.
      برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
      https://drdelshadfoundation.com/

      • من سرطان دارم روز تولدم فهمیدم فکر کردم بزرگترین‌کادوی من بود الان باید پیوند مغز و استخون بزنم ولی این کارو انجام نمیدم دیگه خسته شدم میخوام برم پیش مادرم و خواهرم

        • ناامید نباشید. خیلی از بیماران در این مرحله بهبود پیدا کردن. لطفا مراحل درمانی رو کامل طی کنید.

        • سلام اشتباه نکن درمان کن من خودم کل بدنم رو گرفته معده و کلیه و روده درگیر شدن درد که نگم ولی به فکر درمانم باید جنگید آدم ضعیف کم میاره قوی باش در حسن مبارزه بمیری شیرین تر هست

          • سلام ببخشید مادر من هم متاسفانه درگیر شدن.
            میخاستم بدونم چند وقته کل بدنتونو گرفته این بیماری لعنتی و چه کارهایی تا حالا انجام دادید ممنون میشم راهنمایی کنید. سپاس

          • سلام پدر من پانکراس و مغز هم درگیر شده و سه ماهه غذا نخورده به شدت ضعیف و ناتوان شده و نمیتونه راه بره
            میخوام براش بمیرم 😭😭😭😭😭

        • سلام منم داشتم که خیلی روش هارو حتی روزی ۴تا ۵ عدد ژلوفن می‌خوردم که رفتم جراح بهم قرص سیستم ایمنی داد خوب شدم در واقع با سه تا قرص روزی یک عدد دیگه مشکلم حل شد

      • سلام وقت بخیر
        من مامانم سرطان داره متاستاز کرده به کل بدنش حالش خیلی بده همش درد داره اصلا نمیتونه تکون بخوره با اینکه تمام مراحل درمان رو طی کرده به نظرتون امیدی هست؟ 💔

    • من هم همین بیماری را دارم و۲۸جلسه پرتو درمانی شدم …این درد راهی نداره اما نگران نباشید یک هفته تا دوهفته بعداز پرتو درمانی تمام اینها برطرف میشه
      سیاه شدن مقعد اگر داشت وبرای برطرف شدن درد درنهایت به پزشک پرتو درمانی بگید اسپری ضد درد براش بنویسه
      خودسرانه وبدون مشورت پزشک ازهیچ دارویی استفاده نکنید این خیلی مهمه

      • سلام ببخشید میشه بگید مشکلتون دقیقا چی بوده من مادرم وتازه فهمیدیم درگیر شده هیچی نمیدونم دارم دق میکنم.
        تورو خدا جوابمو بدید. پرتو درمانی باعث کاعش درد میشه اخه نریضیه مادرم متاستاز داده به کبد و معده و….

  • باسلام.وقتتون بخیر
    من درحال شیمی درمانی هستم تا جلسه چهارم فقط حالت تهوع داشتم وبیحالی یکمی هم درد اما از جلسه پنجم به شدت استخوان درد به خصوص کمر وپاها زانوها تامچ پا دردبه قدری شدیده که از حوضه صبرم خارجه چکارکنم توروخدا راهنماییم کنین

    • سلام. با مراجعه به پزشک فوق‌ تخصص درد، محل دقیق درد مشخص خواهد شد و طبق صلاحدید ایشان، با استفاده از تزریق، دردها کاهش میابد.

    • خواهرم اولین جلسه شیمی درمانی انجام داده بعد دو روز بدن درد و استخوان درد و حالت تهوع داره
      جهت کاهش درد و حالت تهوع لطفا راهنمایی کنید
      ممنون

        • با عرض سلام و احترام. منم روز بعد تولدم وقتی رفتم دکتر فهمیدم سرطان دارم و تحت درمانم ۲۴سالمه..قبل بیماریم روزای سختی رو گذروندم الانم با این بیماری زندگیم میگذره و به زودی شکستش میدم
          صبح ک بیدار میشم باورم نمیشه من سرطان دارم
          اما خدا بزرگتر از بیماری ماست باید بهش امید داشته باشیم من مطمعنم با قدرتی ک خدا بهمون داده این بیماری شکست میدیم، روزای قشنگمون تو راهه نا امید نباشید.

        • من النا هستم ، جلسه ۲ ش درمانی ، جلسه اول خیلی خیلی خوب بود ،در واقع نسبت به دردی که جلسه دوم داشتم ، و این بار به قدری دردهای شدیدی غیر قابل تحمل، همه نوع مسکنی هن مصرف کردم‌ و همچنان دردهای شدید همراه با اسپاسم و سوزش کل بدن الالخصوص شکم دارم ، لطفا راهنماییم کنید

          • لطفا مراجعه کنید. در کلینیک درد، تسکین دردهای ناشی از سرطان به صورت تخصصی انجام میشه.

      • من درد شیمی درمانی راتجربه کردم متاسفانه هیچ راهی برای کنترل درد وجود نداره ولی درد داشتن نشانه خوبیه اینکه دارو درحال ازبین بردن سلولهای سرطانیست وبهترین راه تسکین درد ماساژ درمانیست تامیتوانیداین کار را در طی شب وروز چندبار تکرار کنیدتادرد فرد کمتر شودوهرگز امید خودرا ازدست ندهیدچون بیمارسرطانی زمانی بهبود می یابدکه خودواطرافیانش امیدوروحیه کافی داشته باشندواگر بیمار جنگجو باشدبه همان نسبت سلولهای دفاعی بدنش هم قویترعمل میکنندوفرد بهبودمی یابدواینکه میگویندفردباتوسل به یک امام یابنده ای شفاه یافته حرف درستی نیست چون این سلولهای دفاعی بدنش بودندکه بواسطه روحیه بالایش قدرت یافتندوسلولهای سرطانی راشکست دادندپس به علم پزشک وروحیه توجه کنیدسپاس

    • سلام نمیدونم چند سالته یا چقدر داری دردو تحمل میکنی ولی منم مثل شما و خیلی های دیگه نباید نا امید باشیم من خودم سه قسمت بدنم درگیره سینه اول بود حالا کبد و استخوان هستم ولی میدونم بابت تمام اذیت هایی که میشم اجری درش هست که فقط خود خدا می‌دونه طاقت بیار پسر خوب ما خدای مهربونی داری

  • با سلام و عرض ادب و احترام. مادر من یک تومور در دستش بود یک بار عمل کرد دکتر گفت برداشتم و سیمان زدم دو سال دردی نداشت بعد دو سال باز دردش شروع شد مجدد عمل کرد و استخوان رو برداشتند و ایمپلنت گذاشتند و الان داره شیمی درمانی میشه ، بعضی شب ها درد شدیدی داره و نمیتونه بخابه هیچ مسکنی هم اثر نمیکنه فقط وقتی میره شیمی درمانی تا دهفته بعد از تزریق های شیمی درمانی دردش کمتره . تو رو خدا یک نفر بگه دلیلش چیه چی کار باید بکنیم . سپاسگزارم

    • احتمالا یا بیماری به پروتکل دارویی جواب نمیده یا اینکه فواصل بین شیمی درمانی زیاد هست و هی بیماری فرصت رشد پیدا میکنه.با دکتر انکولوژیتون صحبت کنید

    • باسلام و احترام خانومم کنسر کولون داشتند یک سال شیمی درمانی شدند و یک ماه پیش دوره شیمی درمانی ایشان تمام شد ولی چند روزه مفاصل زانوها ، شانه، انگشتان دست خیلی درد دارن بطوری که باید کمکشون کنم که بتونن بلند بشن . ممنون میشم برای کاهش درد راهنمایی بفرمایید.

    • سلام مادر من دوسال پیش بخاطر سرطان معده شون رو برداشتن الان هم دوباره کبدشون درگیر شده درد خیلی شدید دارن و خلط خونی از گلو دفع میکنن جوری درد دارن که از درد گریه میکنن چه راهی وجود داره دردشون قطع بشه و دیگه دردی احساس نکنن و علت دفع خلط خونی گلو چیه؟
      حتی غذا هم نمیخورن😔

      • بله برای کاهش درد ایشون روش داریم؛ یکی از روش‌های رایجی که الان در ایران انجام میشه بلوک سلیاک است که توسط دکتر محمد حسین دلشاد فوق تخصص‌ درد انجام میشه.

  • سلام وقتتون بخیر من پارسال سرطان بیضه گرفتم و با عمل و ۴دوره شیمی درمانی درمان شدم اما. امسال باز ی تمور نزدیک شریان ایلیاک زیر شکمم دیده شده. و باز شیمی درمانی رو شروع کردم. سیس پلاتین و ایفوسل ۱۰۰۰ مصرف کردم. اما. مسئله ای هست که منو نگران کرده. احساس گرفتگی و ناراحتی تویه پهلو هام دارم یه حالته گرفتکی ب سمت پشت پهلو هام که ی درده مبهمه و میادو میره. میشه کمک کنید که چه دردیه ایا مربوط. ب کلیه هامه؟

    • بله ممکنه باشه. حتما به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید و شاید CT اسکن کلیه‌ها و مثانه نیاز باشه تا بررسی بشه که درگیری در این نواحی وجود داره یا خیر.

  • چرا الکی می نویسین برای بیماران سرطانی وقتی دکترتون نمی بینه
    بعد کسی که با نسخه سرطان حاد عزیز شو آورده پیش تون یعنی میخواد اگر یه ماه هم زنده است درد نکشه بعد شما میگین دکتر دیگه نمیبینه
    چرا بر نمیدارین از روی سایت پس؟

      • با سلام
        حدود سه ماه است که بعد از گرفتن سونوگرافی و بعد ام ار ای و سی تی اسکن متوجه شدیم که در شکم مادر بنده که ۷۸ ساله هستن توده نرم سرطانی وجود داره به نام سرطان صفاق که نادر هست
        ظاهرا متاستاز هم شده آیا بادتوجه به سن تقریبا بالا و وزن ۴۵ کیلو برای شیمی درمانی بهترهستن یا جراحی؟

        • برای تصمیم‌گیری بین شیمی‌درمانی و جراحی، چندین عامل مهم وجود داره:

          وضعیت عمومی سلامتی: سن و وزن بیمار (در این مورد ۷۸ سال و ۴۵ کیلوگرم) می‌تواند تأثیر زیادی در تحمل درمان‌ها داشته باشد. اگر مادر شما وضعیت عمومی خوبی دارند و قادر به تحمل جراحی باشند، ممکن است جراحی گزینه مناسبی باشد.
          مرحله و نوع سرطان: جراحی ممکن است برای برداشتن توده و بافت‌های متاستاتیک مناسب باشد، اما بسته به موقعیت و نوع تومور، ممکن است شیمی‌درمانی نیز برای کنترل بیماری و کاهش اندازه تومور پیشنهاد شود.
          پاسخ به درمان: در برخی موارد، شیمی‌درمانی قبل از جراحی می‌تواند به کاهش اندازه تومور کمک کند و خطر جراحی را کاهش دهد.
          تیم پزشکی: مهم است که با پزشکان متخصص در زمینه آنکولوژی و جراحی مشورت کنید تا نظر آن‌ها را درباره بهترین روش درمانی بپرسید.

          این تصمیم نیاز به مشاوره دقیق پزشکی و بررسی وضعیت فردی دارد.

  • کنسر پایان نیست .تولدی دوباره است .تجربه جدیدی از زندگی در سنینی بالاتر از نوزاد . فهم و نگاه به زندگب به نوع شگرفی عوض می کردد.بیایید در این فرصت جدید بهترین ها را بسازیم

    • بیماری لنفوم انواع مختلفی دارد و درمان آن به نوع، مرحله و وضعیت کلی بیمار بستگی دارد. برخی از انواع لنفوم‌ها کاملاً قابل درمان هستند و درمان‌های مختلفی مانند شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و در موارد خاص پیوند مغز استخوان می‌توانند کمک‌کننده باشند. درد بدن بعد از شیمی‌درمانی نیز می‌تواند به دلیل عوارض جانبی این درمان باشد، اما مدیریت آن با کمک داروهای مسکن یا روش‌های حمایتی امکان‌پذیر است. بهترین کار مشورت با پزشک معالج و تیم درمانی پدرتان برای بررسی دقیق‌تر وضعیت و پیش‌آگهی درمان است.

  • سلام
    مامان من سرطان پستان داشت پرتو درمانی و شیمی درمانی و جراحی کردیم خوب شد. و حالا بدجوری پاهاش درد میکنه ممکنه سرطان استخوان گرفته باشه؟
    هر نوع دارو استفاده میکنه دردش کاهش پیدا نمیکنه

    • بله، بعد از درمان سرطان پستان، درد پاها می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. ممکن است ناشی از عوارض درمان‌های شیمی‌درمانی یا پرتو درمانی باشد که گاهی باعث دردهای عصبی می‌شوند. همچنین احتمال کمی وجود دارد که سرطان به استخوان‌ها گسترش پیدا کرده باشد، اما این مسأله نیاز به بررسی دقیق‌تری توسط پزشک دارد.
      توصیه می‌کنم برای اطمینان از علت دردها، با یک متخصص آنکولوژیست مشورت کنید و شاید پزشک برای بررسی‌های بیشتر، اسکن استخوان یا MRI تجویز کند تا هرگونه مشکل احتمالی به دقت بررسی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان