هنگامی که خانمها باردار میشوند، تغییرات زیادی در آنها رخ میدهد. سرگیجه در بارداری، یکی از مواردی است که در اغلب مواقع در آنها مشاهده میشود. شاید برای شما جای سوال باشد که چه چیزی باعث سرگیجه شده و میتواند تغییرات زیادی را در خانم باردار ایجاد کند. در ادامه مقاله بهطور کامل در این خصوص توضیح خواهیم داد.
نقش هورمونها در ایجاد سرگیجه در خانمهای باردار
تغییرات هورمونی، مهمترین علتی است که میتواند در ایجاد سرگیجه در خانمهای باردار بسیار تاثیرگذار باشد. بهطور کلی هورمونها در عملکرد کلی بدن نقش مهمی دارند. در واقع علاوه بر ایجاد سرگیجه باعث نوسانات خلقی و تغییر در متابولیسم بدن میشود.
در طول بارداری جریان خون به جنین افزایش مییابد و جهت بازگشت به رگ کندتر میشود، به همین جهت هنگام ایستادن طولانیمدت، دراز کشیدن و انجام حرکات سریع، خانم باردار احساس سرگیجه دارد.
سابقه میگرن از دیگر مواردی است که میتواند باعث ایجاد سرگیجه در خانمهای باردار شود. اگر شما سابقه میگرن دارید، ممکن است بهدلیل تغییرات هورمونی که در این دوران ایجاد میشود، سرگیجه در شما احساس شود.
در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که تغییرات به وجود آمده در هورمونها، میتواند بهعنوان یک عامل محرک، مشکلات بسیاری ایجاد کند.
عواملی که باعث سرگیجه در خانمهای باردار میشود
همانطور که گفته شد هورمونها نقش مهمی در ایجاد این عارضه در خانمهای باردار دارد، در ادامه اطلاعات بیشتری در این زمینه برای شما ذکر خواهیم کرد:
- بدن مادر خون کافی برای گردش سریع خون نداشته و سیستم گردش خون عملکرد کندی دارد.
- سطح بالای میزان پروژسترون میتواند جریان خون را آهستهتر کند، جریان خون به جنین افزایش پیدا میکند، اما عملکرد و چرخش آن در بدن کند میشود. این روند باعث افت فشار در مادر میشود، همچنین ادامه این روند جریان خون به مغز را کاهش میدهد و سرگیجه در خانمهای باردار احساس میشود.
- رحمی که درحال رشد است، به رگهای خونی فشار وارد میکند، بهخصوص اگر به پشت دراز کشیده باشید.
- اگر قند خون پایینی داشته باشید یا بدن شما دچار کمبود آب شود، احتمال ایجاد سرگیجه در شما وجود خواهد داشت.
جلوگیری از سرگیجه در بارداری
راهحلهای متعددی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از ایجاد سرگیجه رعایت کنید:
- از ایستادن طولانیمدت خودداری کنید.
- هنگام ایستادن برای آنکه خون بهتر جریان داشته باشد، حتما کمی حرکت کنید.
- از حالت ایستاده به حالت نشسته یا خوابیده حالت خود را تغییر دهید.
- در سه ماهه دوم و سوم به پشت دراز نکشید.
- جهت جلوگیری از افت قند خون تغذیه مناسب داشته باشید.
- جهت جلوگیری از کمبود آب در بدن، بهمقدار زیادی آب بنوشید.
- لباس راحت و خنک بپوشید.
- از مکمل و داروهایی که پزشک جهت جلوگیری از سرگیجه برای شما تجویز کرده است، مصرف کنید.
سرگیجه در بارداری و جنسیت
هیچ ارتباطی بین سرگیجه و جنسیت جنین وجود ندارد و نمیتوان با این عارضه متوجه جنسیت کودک شد. سرگیجه طی این مدت دلایل متعددی دارد که به آن میپردازیم.
مواقعی که باید به پزشک مراجعه کنید
از آنجایی که بارداری یک دوره حساس و حیاتی است، باید هرگونه علائم غیرعادی را به پزشک خود گزارش دهید. در مواقعی که سرگیجه کم باشد یا بهندرت رخ دهد نیاز به مراجعه پزشک نیست، اما در مواقعی که سرگیجه شدیدی احساس میکنید باید معاینات لازم برای شما انجام گیرد.
همچنین اگر علاوه بر سرگیجه علائم دیگری همچون موارد زیر را مشاهده میکنید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید تا معاینات لازم صورت گیرد:
- خونریزی از واژن
- دلدرد
- مشکل در بینایی
- تپش قلب
- احساس درد در قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- سردرد شدید
درمان سرگیجه در بارداری
درمان سرگیجه در هر فرد متفاوت است، در واقع بسته بهعلت ایجاد این عارضه درمانهای متفاوتی انجام میشود. پزشک ابتدا تمامی علائم و مشکلات دیگری را که بیمار در کنار سرگیجه دارد، جویا میشود و ابتدا درمانهای خانگی را به او پیشنهاد میدهد.
بهطور مثال اگر سرگیجه ناشی از مشکلات قلبی باشد، قطعا توصیههای متفاوتتری از سایر افراد برای بیمار خواهد داشت، درمانهایی که معمولا برای بیماران در نظر گرفته میشود، شامل موارد زیر است:
- ویتامین B6 و دوکسیلامین
- تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی جهت کنترل قند خون
- انسولین و مصرف داروهایی از این قبیل برای درمان دیابت در خانمهای باردار دیابتی
- آنتیبیوتیک در صورت سرگیجه ناشی از عفونت باکتریایی
برای سرگیجه در بارداری چی بخوریم؟
اگر در طی بارداری دچار این عارضه میشوید، توصیه میکنیم این موارد را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
غذاهای سرشار از آهن
اگر کم خون باشید پزشک به شما توصیه میکند مواد غذایی غنی از آهن و ویتامینهای دوران بارداری را مصرف کنید. افرادی که رژیم غذایی گیاه خواری دارند، در معرض کم خونی ناشی از فقر آهن هستند.
پروتئین
مصرف پروتئین در هر وعده غذایی به جلوگیری از تغییرات قند خون کمک میکند، نوساناتی که در قند خون وجود دارد باعث احساس ضعف در خانم باردار میشود.
کربوهیدراتهای پیچیده
مصرف کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان در هر وعده غذایی سطح قند خون را بهطور ثابت حفظ میکند.
مصرف وعدههای غذایی کوچک
مصرف وعده های غذایی کوچک در طول روز به جلوگیری از افت قند خون کمک میکند.
میوه و سبزیجات
انواع میوه و سبزیجات سرشار مواد معدنی، ویتامینها، فیبر و آنتی اکسیدانها هستند. بهطور مثال سبزیجات با برگ تیره مانند اسفناج و کلم پیچ حاوی منیزیم و ویتامین B است که به کنترل سرگیجه در بارداری کمک میکند.
موارد دیگری که به کنترل این عارضه کمک میکند به شرح زیر است:
- بدن خود را هیدراته نگه دارید.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید.
- به آرامی و آهسته بایستید.
- از خوابیدن به پشت خودداری کنید.
آیا سرگیجه در بارداری خطرناک است؟
این عارضه میتواند یکی از علائم رایج در بارداری باشد و معمولا جای نگرانی ندارد. با این حال برخی موقع میتواند نشاندهنده مشکل جدی باشد که نیاز به بررسی و پیگیری دارد. اگر هر یک از این موارد را تجربه کردید، برای بررسی به پزشک مراجعه کنید:
- همراه با تاری دید، تپش قلب و سردرد
- همراه با خونریزی واژینال و دل درد
- سرگیجه شدید در بارداری
دلایل مختلفی که باعث این عارضه میشود را در ادامه نام میبریم:
- افت قند خون
- کاهش میزان آهن
- تهوع صبحگاهی
- کم آبی بدن
- سریع بلند شدن
- رحم در حال رشد
کلام آخر
سرگیجه، یکی از عارضههای شایع در بارداری است که ممکن است اغلب افراد چنین نشانهای را در خود احساس کنند. سرگیجه در هر فرد بهدلایل مختلفی ایجاد میشود که بسته به نوع مشکل ایجاد شده درمانهای مخصوصی انجام خواهد شد.
با وجود اینکه سرگیجه یکی از مشکلات شایع است و جای نگرانی وجود ندارد، اما در صورت بروز چنین اتفاقی میبایست به پزشک خود گزارش دهید تا آزمایشات لازم جهت بررسی سلامت جنین گرفته شود.
بهطور کلی با انجام نکاتی ساده مانند خودداری از ایستادن طولانی و به پشت دراز کشیدن، مصرف غذاهای سالم و نوشیدن آب کافی، میتوان از ایجاد چنین عارضهای تا حد زیادی جلوگیری کرد.
عالی
🙌🙌
متشکرم
🙌🙌
سلام ، من سه ماهه باردارم و سه وماه میشه که سرگیجه دارم و در سمت راست سرم احساس سوزش میکنم ، وقتی سوزش در سرم که شروع میشه تمام بدنم مخصوصا دست و پاهایم سرد میشن. چندین بار دکتر رفتم یکیشون میگه میگرن دارم یکیشون میگه سینوزیت دارم . واقعا نمیدونم چیکار باید بکنم؟ لطفا راهنمایی کنید
به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.