رادیوفرکوئنسی ستون فقرات نوعی روش درمانی کم تهاجمی است که با کمک امواج رادیویی جهت درمان بیماریها کاربرد دارد و به علم پزشکی کمک بزرگی کرده است.
در اغلب مواقع متخصصین درد موفق شدهاند که کمردرد مزمن را با این روش درمان کنند. در طول عمل پزشک متخصص درد یک پروب فلزی نازک را در ناحیهای که بیمار احساس درد دارد، قرار میدهد.
طی این پروسه، انرژی فرکانس رادیویی منتشر میشود. گرمای این انرژی، عصبی که منجر به احساس درد شده را از بین میبرد.
RFA یا رادیوفرکوئنسی یکی روش درمانی نوین است که نتایج خوبی را از آن شاهد بودهاند. بسیاری از افراد که تحت درمان این روش بودهاند، متوجه تسکین درد قابل توجهی شدهاند.
از خطرات احتمالی رادیوفرکوئنسی ستون فقرات میتوان به مواردی از جمله خونریزی، عفونت و آسیب عصبی اشاره کرد. با این حال این نکته را در نظر داشته باشید که این موارد نام برده شده بسیار نادر است و اکثر افراد پس از این روش درمان مشکلی را تجربه نمیکنند.
در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص این روش درمانی و مزایای آن به شما خواهیم داد.
منظور از رادیوفرکوئنسی ستون فقرات چیست
دستگاه رادیوفرکوئنسی دارای سوزنهای بسیار ظریفی است که برای جلوگیری از آلرژی، روی آن با طلا پوشیده شده است.
تبدیل امواج الکترونیکی به امواج رادیویی منجر به ایجاد حرارت در این دستگاه شده و میزان حرارت با توجه به نیاز بیمار قابل تنظیم است.
RFA با امواج انرژی حرارتی برای از بین بردن منبع ناحیه کوچکی از بافت عصبی که منجر به درد میشود، مورد استفاده قرار میگیرد. پس از آن عصب دیگر نمیتواند سیگنال درد را به مغز برساند و در نهایت متوجه تسکین یا درمان کمردرد مزمن خود میشوید.
این روش با هدایت سوزن یا یک پروب به داخل پوست و به سمت منبع درد انجام میگیرد. سپس انرژی فرکانس رادیویی به قسمت تحت درمان فرستاده میشود.
انرژی حرارتی منجر به تخریب بافت میشود و پزشکان از آن برای هدف قرار دادن سلولهای عصبی مسئول انتقال درد یا از بین بردن احساس درد استفاده میکنند.
این روش کم تهاجمی است که برخلاف بسیاری از دیگر روشهای درمانی نیاز به بیهوشی عمومی ندارید. افراد تحت درمان میتوانند آن را بهصورت سرپایی انجام دهند و بدون نیاز به بستری شدن همان روز به منزل خود بازگردند.
رادیوفرکوئنسی چگونه به تسکین کمردرد کمک میکند
کمردرد یک مشکل گسترده در بین عموم است که افراد زیادی درگیر آن هستند. درد کمر به چند دسته تقسیم میشود، بعضی از دردها بعد از درمان، برای مدت کوتاهی برطرف میشوند، برخی دیگر مزمن هستند، به مدت ۳ ماه پایدارند و مدت درمان طولانیتری دارند و دسته دیگر دردهای حاد بوده که گاهی برای همیشه با بیمار خواهد بود.
درد مزمن کمر، سیگنالهای درد را از طریق منبعهای عصبی عبور میدهد. این منابع شامل دیسکها، مهرهها، مفاصل صورت، عضلات و… است.
متخصصان درد سعی میکنند از طریق بلوکهای عصبی منبع کمردرد را پیدا کنند و از روشهای مختلف به درمان آن بپردازند.
زمانی که بیمار به کلینیک درد مراجعه میکند، متخصصین درد با معاینه و انتخاب روشهای درمانی متفاوت از جمله ورزش درمانی، فیزیوتراپی، ماساژ و… به درمان بیمار میپردازند؛ اما اگر درد بیمار بهبود نیابد، متخصصین معمولا از بلوک عصب برای کاهش درد استفاده میکنند. برای بلوک کردن درد عصب، روشهای مختلف جراحی و غیرجراحی وجود دارد.
امروزه رادیوفرکوئنسی یکی از روشهای پرکاربرد برای درمان بسیاری از بیماریها، از جمله کمردرد است که به این شکل کاربرد دارد:
- کاهش یا رفع کلی کمردرد مزمن با قطع سیگنال درد
- بهبود توانایی عملکرد فرد و در نهایت بازگشت به فعالیتهای گذشته
- عدم نیاز به جراحی یا به تعویق انداختن آن
بسیاری از این افراد این روش درمانی را به سایر گزینههای درمانی ترجیح میدهند؛ زیرا روشی غیر تهاجمی است، روند بهبودی کوتاهتری دارد و بیمار متوجه تسکین درد خود در کمترین زمان ممکن میشود.
این نکته را در نظر داشته باشید که این پروسه درمانی میبایست توسط پزشک متخصص انجام گیرد تا بدون عوارض باشد و بیشترین تاثیر درمانی را بههمراه داشته باشد.
پروسه رادیوفرکوئنسی ستون فقرات چگونه است
همانطور که گفتیم این روش نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و تحت بیحسی موضعی انجام میگیرد.
پروسه این روش درمانی به این صورت است:
- پزشک پوست محل تزریق را تمیز کرده و از یک بیحسیکننده برای آن ناحیه استفاده میکند.
- در ادامه یک لولهای نازک به نام کانولا را وارد ناحیه آسیبدیده میکند.
- سپس سوزن را تحت هدایت اشعه ایکس به محل صحیحی وارد میکند.
زمانی که سوزن در موقعیت صحیحی قرار گرفت، یک جریان فرکانس رادیویی را ساطع میکند تا ناحیه دردناک گرم و عصب آن قسمت سوزانده شود.
در نهایت سلولهای عصبی مسئول انتقال سیگنالهای درد به مغز را از بین میبرد. این پروسه درمانی حدود ۱ تا ۲ ساعت بهطول میانجامد.
این عمل برای افرادی مناسب است که درد شدیدی را تجربه میکنند و حتی قادر به انجام برخی از فعالیتهای روزانه خود نیستند، درمان این افراد بهتر است به روش امواج رادیوفرکوئنسی باشد تا اینکه عصب مورد نظر بیحس شود.
مطالب مرتبط: لیزر پرتوان
روند بهبودی رادیوفرکوئنسی ستون فقرات
احساس ناراحتی یا درد پس از رادیوفرکوئنسی طبیعی است؛ اما طی چند روز برطرف میشود. باید به اندازه کافی استراحت داشته باشید و از فعالیتهای آسیبزا تا زمانی که به وضعیت بهتری دست پیدا کنید، خودداری کنید.
افراد میتوانند برای کنترل درد و علائم خود پس از درمان با نظر پزشک از داروهای بدون نسخه نیز مصرف کنند. در اغلب مواقع بیماران پس از انجام این روش درمانی بعد از گذشت مدت کوتاهی به فعالیتهای عادی خود بازمیگردند؛ اما باید قبل از انجام فعالیتهای شدید یا ورزش، با پزشک خود حتما مشورت داشته باشید.
آیا رادیوفرکوئنسی ستون فقرات عوارضی دارد
پزشکان RFA را روش کمخطری میدانند؛ با این حال مانند هر روش دیگری، امکان ایجاد عوارض احتمالی وجود دارد.
در اغلب مواقع عوارض ناشی از RFA جزئی و کوتاهمدت است، مانند تورم، کبودی و درد در محل تزریق. سایر عوارضی که نیاز به بررسی بیشتری دارند به شرح زیر است:
- خونریزی
- عفونت
- آسیب عصبی به دلیل قرار دادن سوزن
هزینه عمل رادیوفرکوئنسی
هزینه این روش درمانی بسته به محلی از بدن که نیاز به انجام این روش درمانی دارد از جمله دیسک کمر، زانو، صورت و… متفاوت است.
برای دریافت اطلاعات دقیق و مطلع شدن از هزینه درمان باید به کلینیک درد بیمارستان مریم تماس بگیرید یا به صورت حضوری مراجعه کنید.
رادیوفرکوئنسی دیسک کمر
یکی از روشهای درمان دیسک کمر با توجه به مشکل ایجاد شده انجام رادیوفرکوئنسی، از راهکارهای غیر جراحی است که توسط متخصص درد انجام میگیرد.
امواج فرکوئنسی از طریق سوزن، حرارتی روی عصب ایجاد میکند تا از ارسال سیگنال درد به مغز جلوگیری شود و در نهایت تسکین در را تجربه خواهید کرد.
رادیوفرکوئنسی زانو
این روش درمانی گزینه درمانی مناسبی برای افرادی است که کاندیدای مناسبی برای عمل جراحی نیستند، همچنین با دیگر روشهای درمانی مانند مصرف مسکن نیز بهبود پیدا نمیکنند.
علاوه بر این، رادیوفرکوئنسی به سالمندانی که توانایی گذراندن دوران نقاهت و بهبودی پس از جراحی را ندارند نیز توصیه میشود.