همانطور که میدانید امکان تغییرات زیادی در بارداری وجود دارد که برخی از آنها مانند عفونت گوش در بارداری شما را متعجب میکند.
این عارضه در بارداری به دلایل مختلفی رخ میدهد. معمولا این مورد مشکل خاصی ایجاد نمیکند و به راحتی قابل درمان است.
اما، بهطور کلی در صورت ابتلا به هر عفونتی باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. اگر عفونت گوش درمان نشود، برای سلامتی شما و کودک شما مضر است و در مواقع نادر باعث ایجاد عوارض جدی خواهد شد.
آیا مشکلات گوش در بارداری، شایع است
معمولا مشکلاتی که برای گوش در بارداری رخ میدهد، جدی نیست و برطرف میشود؛ اما بسته به علت ایجاد آن میتواند از رایج تا نادر متفاوت باشد.
یکی از انواع عفونت شایع گوش که امکان ایجاد آن در بارداری وجود دارد «گوش شناگر» است. این عفونت در مجرای گوش خارجی پس از شناکردن در آب آلوده یا خاراندن داخل گوش رخ میدهد.
یکی از مشکلات بسیار نادر و موقتی که ممکن است در بارداری تجربه کنید، کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی (SSNHL) است. این مورد عفونت نیست و محققان علت ابتلا به آن را نمیدانند.
با این حال امکان ایجاد آن در سه ماهه دوم یا سوم وجود دارد و در کمتر از ۱۰ روز از بین میرود. اگر گوش درد یا تغییر در شنوایی خود دارید، حتما باید به پزشک برای بررسی و درمان مراجعه کنید.
علت عفونت گوش در بارداری
بهطور کلی ایجاد عفونت در بارداری بسیار شایع است. تغییرات گوش، حلق و بینی در دوران بارداری امکان خطر ابتلا به عفونت گوش را افزایش میدهد.
عفونت گوش میتواند ناشی از عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد. تغییرات بارداری که احتمال چنین مشکلی را در بارداری افزایش میدهد به شرح زیر است:
متابولیسم پایه بالاتر (BMR)
در طی بارداری بدن شما به سطح اکسیژن و خون بیشتری نیاز دارد. در واقع به این معنی که قلب شما نیز برای جابجایی این مایعات به اطراف، باید سختتر کار کند.
در صورت تجمع مایع در داخل گوش، ممکن است خانم باردار احساس گوش درد داشته باشد؛ اما نه به این معنی که لزوما عفونت باشد.
تغییرات هورمونی در بارداری
این تغییرات در بارداری سطح استروژن و پروژسترون را افزایش میدهد. این هورمونها بر سیستم ایمنی تاثیر میگذارد و شما را مستعد ابتلا به بیماری ناشی از باکتریها و ویروسها میکند.
با این حال محققان به ارتباط دقیق بین هورمونها و عفونتها کاملا پی نبردهاند.
مایع بیشتر
افزایش جریان خون به این معنی است که مایعات بیشتری در بدن شما وجود دارد، چنین شرایطی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. ممکن است بارها گرفتگی بینی در بارداری را تجربه کرده باشید.
مایعات بیشتر در بینی و سینوسها در بارداری ممکن است خطر عفونت گوش را افزایش دهد. تغییرات در طول بارداری میتواند باعث بروز سایر مشکلات موقتی در گوش مانند سرگیجه در بارداری شود.
در صورت داشتن بیماریهایی مانند «منیر» امکان تحت تاثیر قرار گرفتن شنوایی و تعادل در بارداری وجود دارد.
اگر در فصل آلرژی، سرماخوردگی یا آنفولانزا باشید، احتمال بیشتری برای ابتلا به عفونت گوش و سایر عفونتها وجود دارد.
عفونت یا آسیب در گوش داخلی گاهی اوقات میتواند به چنین مواردی شود:
- سرگیجه
- از دست دادن شنوایی
- وزوز گوش یا زنگ در گوش
عفونت گوش در بارداری چه علائمی دارد
از علائم این بیماری میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- درد تیر کشنده خفیف یا سوزش در گوش به خصوص هنگام فشار دادن گوش خارجی
- تورم، قرمزی یا التهاب مجرای گوش
- احساس خارش در گوش و اطراف آن
- سردرد
- وزوز گوش یا صدای زنگ در گوش
- خارج شدن ترشحات زرد یا سبز از گوش
درمان خانگی عفونت گوش در بارداری
هر نوع عفونتی در صورت عدم درمان برای شما مضر خواهد بود. اگر علائمی را که ذکر کردهایم، دارید احتمالا به عفونت گوش در بارداری مبتلا شدهاید. اگر عفونت درمان نشود، به گوش داخلی آسیب وارد شده و منجر به کاهش شنوایی خواهد شد.
گاهی درمانهای خانگی همراه با داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است میتواند کمککننده باشد و تسکین درد را به همراه داشته باشد، این موارد به شرح زیر است:
- کمی الکل مالشی به همراه کمی سرکه را برای گوش درد میتوانید استفاده کنید؛ اما به این نکته توجه داشته باشید اگر مشکلات دیگری مانند آسیب به کانال گوش دارید، نباید از این ترکیب استفاده کنید.
- کمپرس گرم مانند یک بطری آب یا حوله گرم را روی گوش خود بگذارید.
- از قطرههای گوش گیاهی با مشورت پزشک مصرف کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
باید برای مراقبتهای طی بارداری بهطور منظم به پزشک متخصص زنان کرج مراجعه کنید. اگر فکر میکنید که عفونت گوش دارید، باید فورا برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنید.
همه گوش دردهایی که احساس میکنید، از عفونت نیست. برای اطمینان خاطر باید بررسیهای لازم برای رد مشکلات خطرساز انجام گیرد.
امکان گسترش عفونت وجود دارد و میتواند به شنوایی شما آسیب وارد کند. اگر علائم دیگری مانند وزوز گوش یا زنگ در گوش دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
خوب است بدانید که سایر بیماریهای جدی مانند فشار خون بالا در بارداری یا کم خونی ناشی از فقر آهن میتواند در ایجاد علائمی مانند وزوز گوش نقش داشته باشد. گاهی اوقات پزشک متخصص زنان، شما را به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع میدهد.
درمانهای پزشکی برای عفونت گوش در بارداری
قبل از مصرف داروهای بدون نسخه حتما با پزشک مشورت داشته باشد. بهطور مثال باید از مصرف داروهایی مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنید.
در بیشتر موارد آنتی بیوتیکها برای درمان عفونتهای باکتریایی گوش مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی مصرف زیاد آنتی بیوتیک در بارداری ممکن است خطرساز شود. پزشک بر اساس شرایط بیمار بهترین روش درمانی را انتخاب میکند که ایمن باشد.
اگر دچار عفونت باکتریایی جدی در گوش هستید، پزشک قطرههای آنتی بیوتیک گوش را تجویز میکند که باید طی ۲ هفته استفاده شود. سایر روشهای درمانی که میتواند بیخطر باشد، شامل شستشوی گوش و پماد است.
آیا عفونت گوش در بارداری برای شما و کودکتان مشکل ساز است
هر نوع عفونتی در بارداری میتواند برای شما و کودکتان مضر باشد. در صورتی که این عارضه در بارداری درمان نشود، عفونت جدی گوش میتواند به مغز یا سایر نواحی بدن سرایت کند.
اگر دچار عفونت جدی هستید، ممکن است پزشک آنتی بیوتیک ایمنی را طی بارداری توصیه کند.
آیا راهکاری برای جلوگیری از عفونت گوش در بارداری وجود دارد؟
همیشه اینطور نیست که بتوانید از عفونت گوش یا هر نوع عفونت دیگری جلوگیری کنید. با این حال نکاتی وجود دارد که رعایت آن موارد به شما در کاهش ابتلا به این عارضه کمک میکند:
- قسمت داخلی گوش خود را با هیچ شی پاک نکنید.
- از یک پارچه نرم و تمیز برای پاک کردن قسمت بیرونی گوش و لبه داخلی آن استفاده کنید.
- اگر قصد شنا کردن دارید، کلاه شنا بپوشید یا سر خود را بالای آب نگه دارید.
- اگر آب در گوشتان رفت، سعی کنید با یک پارچه نرم و تمیز خارج کنید.
بدون دیدگاه