تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

استفاده از تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی باعث شیرین و ساده‌تر این روند شده و مادران باردار به زایمان به عنوان یک فرآیند طبیعی نگاه کنند نه به عنوان درد. به همین دلیل امروزه این روش، مادران بسیاری را به خود جذب کرده است. البته لازم است که این تکنیک‌ها زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان انجام شود تا مادران باردار مشکلی در زایمان نداشته باشند.

اگر تکنیک‌های زایمان و خودمراقبتی مادران باردار به خوبی انجام نشود و مادر تمایل به زایمان طبیعی داشته باشد، نیاز به داروهایی مانند اپیدورال، برای داشتن زایمان طبیعی در بیمارستان مریم به وجود می‌آید.

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

۱۰ تکنیک مؤثر در کاهش درد زایمان طبیعی

۱- تکنیک تنفس صحیح در بارداری

تنفس قدرتمند‌ترین ابزار ذاتی برای زایمان است، این قدرت درونی همواره با شماست و استفاده از آن هزینه‌ای ندارد. تنفس‌های صحیح، اکسیژن‌رسانی به عضلات، متمرکز ساختن مغز، آرامش بدن و کاهش درد را به همراه دارد.

تنفس صحیح مادر علاوه بر دور کردن ترس و هراس از او، موجب اکسیژن‌رسانی به مادر شده و به سلامت جنین کمک می‌کند.

در زمان بارداری ریه‌های مادر به دلیل رشد جنین تحت فشار قرار گرفته و تنفس‌های او نامرتب، سطحی‌تر و کوتاه‌تر از حالت عادی است و از آنجایی که تنفس مادر روی رشد و مغز جنین تأثیر‌گذار است، به همین دلیل تکنیک تنفس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بهترین تکنیک تنفس برای مادر باردار، تنفس شکمی است. به این صورت که مادر باردار هنگام دم، اکسیژن را از بینی خود وارد می‌کند. در آن زمان در ناحیه شکم احساس بزرگی کرده و زمانی‌ که بازدم انجام می‌دهد به حالت اولیه باز‌ می‌گردد. با چند تنفس شکمی هورمون‌های مادر به موقع ترشح شده، به همین دلیل احساسِ آرامش و ریلکسی به او دست می‌دهد.

۲- ورزش کنید

قلب مادر باردار در زمان بارداری ۳۰ تا ۵۰ درصد بیشتر کار می‌کند و برای تنظیم سیستم قلبی و عروقی ورزش اهمیت ویژه‌ای دارد.

ایروبیک، یوگا، پیاده‌روی و شنا از ورزش‌‌های مفید برای مادر باردار است و همچنین حرکات ورزشی مثل اسکات، ورزش با توپ که برای شل کردن لگن و شکم بسیار مفید است.

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

۳- نحوۀ صحیح ایستادن و راه رفتن در زمان بارداری

زمان بارداری بسیاری از مادران باردار، کمر خود را به عقب و شکم را جلو می‌آورند که این طرز ایستادن نادرست بوده و موجب کمر‌درد خواهد شد. در صورتی که باید ستون فقرات مادر باردار با بدن او در یک راستا، چانه به موازات زمین و شکم به داخل و صاف بایستند.
 (به داخل بردن شکم به جنین آسیبی نمی‌رساند حتی باعث می‌شود جایگاه جنین در رحم بهتر باشد)

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

۴- اهمیت ویژۀ استفاده از آب در زمان بارداری

یکی از تکنیک‌هایی که باعث کاهش درد در زمان زایمان می‌شود استفاده از آب است. در زمان بارداری حمام، وان (از جکوزی استفاده نشود) و شنا  از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باعث می‌شود عضلات شل شده و درد کاهش یابد؛ اما احتیاط کنید:

  •  مدت زیادی در حمام نباشید.
  •  هوای حمام خیلی داغ و گرم نباشد.
  • بعد از حمام حتماً از آب یا مایعات مصرف کنید تا آبی را که از دست داده‌اید، جبران شود.
  • از شوینده‌هایی که به آنها حساست ندارید، استفاده کنید.

۵- تغذیۀ مناسب در بارداری

وقتی صحبت از رژیم بارداری می‌شود، منظور کاهش وزن مادر باردار نیست؛ زیرا سلامتی مادر و جنین را به خطر می‌اندازد. کنترل و تحت نظر قرار دادن وزن‌گیری در طول بارداری و سعی در نگاه داشتن آن در وضعیت مناسب می‌تواند نقش‌ِ مهمی در سلامت جنین داشته باشد.

برای داشتن حاملگی سالم، روزانه حدود ۳۰۰ کالری اضافی مورد نیاز است. این کالری‌ها باید از یک رژیم غذایی متعادل شامل پروتئین، میوه‌ها، سبزیجات و دانه‌های جامد گرفته شده که در آن میزان شیرینی‌ها و چربی‌ها بسیار کم است.

زنان باردار می‌توانند با نوشیدن چندین لیوان آب در روز یک رژیم سالم و متعادل در دوران بارداری داشته باشند. این امر می‌تواند به کاهش برخی علائم حاملگی مانند تهوع و یبوست کمک کند.

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

۶- مثبت فکر کنید

یکی از تکنیک‌های مؤثر دیگر در کاهش درد زایمان طبیعی، مثبت اندیشیدن است. در زمان بارداری از افکار منفی اجتناب کنید و مثبت بیاندیشید. ترس از سقط جنین، فشار‌خون در باداری، اضافه وزن و … را از خود دور کنید تا بتوانید دورۀ بارداری در آرامش باشید تا زایمان راحت‌تری تجربه کنید.

۷- سبزیجات مصرف کنید

سبزیجات برای مادران باردار از اهمیت ویژ‌ه‌ای برخوردار است؛ زیرا سرشار از ویتامین بوده و حذف آن سلامتی مادر و جنین را به خطر می‌اندازد.

تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی

۸- روی شکم خود روغن بمالید

یکی از تکنیک‌های کاهش درد زایمان طبیعی پس از تأیید پزشک متخصص زنان و زایمان، مالیدن روغن روی شکم و ناحیۀ تناسلی است؛ زیرا باعث ایجاد لغزندگی و حرکت آسان‌تر نوزاد می‌شود. اگر پوست خشکی دارید، می‌توانید تعداد دفعات استفاده را افزایش دهید.

۹- در کلاس‌های آمادگی قبل از زایمان شرکت کنید

به‌ دلیل صحبت‌های امید‌بخشی که در این کلاس‌ها جریان دارد، حضور در آن برای مادران باردار توصیه می‌شود.

۱۰- از گرما کمک بگیرید

یکی از تکنیک‌های دیگر برای کاهش درد زایمان، گرما است. مادران باردار می‌توانند با یک کیسۀ آب ‌گرم کمر، شکم و کشاله ران خود را گرم نگه دارند. گرما انقباض‌های مادر باردار را کم کرده و باعث تسکین درد می‌شود.

در نهایت خودمراقبتی و برنامۀ زایمان در دوران بارداری از اهمیتِ ویژه‌ای برخودار است و مادران باردار باید به آن توجه کرده تا زایمان موفقیت‌آمیزی داشته باشند.

برای کاهش درد زایمان از چه داروهایی استفاده می‌شود؟

یکی از روش‌هایی که امروزه محبوبیت زیادی پیدا کرده است و به رفع درد زایمان کمک می‌کند، زایمان طبیعی بدون درد است. پزشک متخصص بیهوشی با تزریق اپیدورال به مادر باردار کمک می‌کند تا زایمان طبیعی را بدون درد سپری کند.

شاید برخی تصور کنند که مادر با تزریق این دارو بی حس می‌شود؛ اما اینطوری نیست، مادر تنها بی درد می‌شود و کاملا می‌تواند اندام‌های خود را برای همکاری جهت زایمان حرکت دهد.

روش‌هایی برای تحمل درد زایمان در پروسه زایمان طبیعی

برای اینکه بتوانید به شکلی طبیعی تمرکز بر درد نداشته باشید، راهکارهایی همچون موارد زیر وجود دارد:

آب درمانی

آب گرم به کاهش درد کمک می‌کند. می‌توانید در وان غوطه‌ور شوید. همچنین قرار گرفتن در آب به حرکت زایمان نیز کمک می‌کند، در حقیقت زمانی که در وان هستید تغییر موقعیت برای شما آسان‌تر می‌شود.

موسیقی

نتیجه مطالعات در این باره نشان می‌دهد که گوش کردن به موسیقی در حین زایمان به کاهش درد کمک می‌کند و منجر به بهبود خلق و خو می‌شود.

به همین جهت توصیه می‌شود قبل از زایمان لیستی از آهنگ‌هایی که از آنها لذت می‌برید، تهیه کنید تا در حین زایمان پخش کرده و حس خوبی را دریافت کنید.

تغییر موقعیت

حرکت کردن و تغییر وضعیت به راحتی زایمان طبیعی کمک می‌کند. علاوه بر این به کاهش تنش عضلات که منجر به درد در حین زایمان می‌شود نیز کمک می‌کند. به‌طور مثال استفاده از تجهیزاتی مانند توپ‌های زایمان در کاهش درد موثر است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان