علت درد سینه قبل از قاعدگی چیست

premenstrual chest pain
درد سینه قبل از قاعدگی

چرخه قاعدگی منجر به بسیاری علائم، از جمله درد سینه قبل از قاعدگی می‌شود. در حقیقت تغییرات هورمونی قبل از پریود باعث حساسیت یا درد پستان خواهد شد. پزشکان علت دقیق ایجاد چنین علائمی را نمی‌دانند؛ اما، به‌طور کلی این هورمون‌ها در بدن هستند که چنین علائمی را ایجاد می‌کنند.

راهکارهای درمانی مختلفی برای کاهش درد سینه قبل از قاعدگی وجود دارد، در صورتی که درد قبل از قاعدگی برای شما آزاردهنده است، می‌بایست به جراح پستان در کرج مراجعه کنید.

دلیل ایجاد تورم و حساسیت سینه قبل از قاعدگی چیست؟

هورمون‌هایی که قبل از قاعدگی تغییر می‌کنند، بیشتر منجر به تورم و حساسیت پستان می‌شوند. هورمون‌ها در طی یک چرخه قاعدگی طبیعی، کاهش یا افزایش پیدا می‌کنند. زمان تغییرات هورمونی برای هر خانم متفاوت است.

هورمون استروژن منجر به بزرگ شدن مجاری سینه شده و تورم غدد شیردهی می‌شود که در نهایت باعث درد سینه قبل از قاعدگی خواهد شد. استروژن و پروژسترون در نیمه دوم چرخه (۱۴ تا ۲۸) افزایش پیدا می‌کنند. مصرف داروهای حاوی استروژن می‌تواند منجر به تغییرات پستان مانند حساسیت و تورم شود.

premenstrual hormonal
تورم و حساسیت سینه قبل از قاعدگی

درد سینه قبل از قاعدگی چه علائمی ایجاد می‌کند؟

همانطور که گفته شد بسیاری از خانم‌ها قبل از قاعدگی درد ناخوشایندی را در هر دو پستان خود احساس می‌کنند، که این احساس می‌تواند علائم مختلفی داشته باشد. حساسیت و سنگینی در هر دو پستان از علائم اصلی درد و تورم قبل از قاعدگی است.

حتی درد خفیف قبل از قاعدگی نیز می‌تواند برای خانم‌ها مشکل‌ساز شود. علائم معمولا یک هفته قبل از قاعدگی ایجاد شده و بلافاصله پس از خونریزی قاعدگی، برطرف می‌شود.

به‌دلیل تغییرات هورمونی که با افزایش سن ایجاد می‌شود، تورم و حساسیت سینه قبل از قاعدگی معمولا با نزدیک شدن به زمان یائسگی بهبود می‌یابد. اینگونه علائم شباهت زیادی به علائم اوایل بارداری دارد.

مواقعی که باید به پزشک مراجعه کنید

تغییرات ناگهانی و نگران‌کننده پستان باید با پزشک در میان گذاشته شود. با این وجود که در اغلب مواقع درد و تورم قبل از قاعدگی خطری ندارد؛ اما می‌تواند علائم هشداردهنده‌ای از مشکلات جدی مانند عفونت یا سایر بیماری‌ها باشد. اگر متوجه چنین مواردی شده‌اید، حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • ایجاد توده‌های جدید یا تغییر یافته در پستان
  • ترشح از نوک پستان، به‌خصوص ترشحات قهوه‌ای و خونی
  • احساس درد پستان که در خوابیدن و کارهای روزمره تداخل ایجاد می‌کند.

پزشک، معاینه بدنی از جمله معاینات پستان را انجام می‌دهد و سوالات بیشتری در رابطه با علائم شما خواهد پرسید. در صورتی که طی معاینات هرگونه تغییرات غیر طبیعی تشخیص داده شود، ممکن است انجام هر یک از موارد تشخیصی مانند ماموگرافی یا سونوگرافی به بیمار پیشنهاد شود.

بیشتر بخوانید: بازسازی سینه بعد از سرطان

breast pain
ایجاد توده‌های جدید یا تغییر یافته در پستان

درد سینه قبل از قاعدگی چگونه درمان می‌شود؟

در اغلب مواقع چنین دردی را می‌توان با مصرف داروهای بدون نسخه درمان کرد. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه شامل موارد زیر است:

  • استامینوفن
  • ایبوپروفن
  • ناپروکسن

خانم‌هایی که به‌دلیل تورم و درد شدید سینه با مصرف چنین داروهای بهبود پیدا نمی‌کنند، بهتر است به پزشک مراجعه کنند. 

درمان خانگی درد سینه قبل از قاعدگی

برخی از راهکارهای خانگی نیز می‌تواند به کنترل تورم و حساسیت پستان قبل از قاعدگی کمک کند. زمانی که بدترین علائم را در سینه خود احساس می‌کنید، از سوتین‌های ورزشی استفاده کنید.

رژیم غذایی از دیگر مواردی است که می‌تواند در ایجاد درد پستان نقش داشته باشد. کافئین، الکل و غذاهای سرشار از چربی و نمک می‌توانند علائم سینه قبل از قاعدگی را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: سرطان سینه

کاهش یا حذف این موارد از رژیم غذایی دو هفته قبل از قاعدگی به مدیریت یا جلوگیری از این علائم کمک می‌کند. مصرف برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز ممکن است به تسکین درد پستان و علائم ناشی از قبل قاعدگی کمک کند.

انواع غذاهای غنی از این مواد مغذی شامل موارد زیر است:

  • بادام زمینی
  • اسفناج
  • فندق
  • روغن ذرت، زیتون و سایر روغن‌های طبیعی
  • هویج
  • موز
  • سبوس جو دو سر
  • آووکادو
  • برنج قهوه‌ای

در برخی از مواقع ممکن است پزشک مکمل‌های ویتامین را برای بیمار در نظر بگیرد.

breast tenderness
درمان خانگی درد سینه

علت نداشتن درد سینه قبل از پریود

اگر شما در گذشته درد سینه قبل از قاعدگی تجربه می‌کردید و در حال حاضر دردی ندارید جای نگرانی ندارد و طبیعی است. بدن در هر دوره ای ممکن است علائم مختلفی داشته باشد و نیاز به پیگیری ندارد.

تفاوت درد سینه در پریودی و بارداری 

درد سینه در پریودی معمولا شدیدتر، موقتی و گاهی همراه با تورم است که با شروع خونریزی کاهش می‌یابد. در بارداری، درد به‌صورت مداوم‌تر، با شدت کمتر، همراه با بزرگ‌تر شدن و تغییر رنگ نوک سینه‌هاست و مدت بیشتری باقی می‌ماند.

درد سینه چند روز قبل از پریودی شروع می‌شود؟

درد سینه معمولا ۱ تا ۲ هفته قبل از پریود، در فاز لوتئال چرخه قاعدگی شروع می‌شود و با شروع خونریزی کاهش می‌یابد یا کاملا برطرف می‌شود.

علت درد سینه بعد از پریودی

درد سینه بعد از قاعدگی می‌تواند به چنین دلایلی احساس شود:

عدم تعادل هورمونی

افزایش یا باقی ماندن سطح استروژن و پروژسترون پس از پریود می‌تواند باعث درد شود.

فیبروکیستیک بودن سینه‌ها

وجود توده‌های خوش‌خیم یا کیست‌های پر از مایع در سینه ممکن است باعث درد حتی پس از پریود شود.

بارداری

اگر باردار باشید، هورمون‌ها باعث ادامه درد و حساسیت سینه طی مدت زمان بیشتری نسبت به زمان پریودی می‌شود.

مصرف دارو

مصرف داروهای هورمونی یا ضدبارداری می‌توانند موجب درد سینه شوند.

عوامل دیگر

استرس، مصرف زیاد کافئین یا آسیب‌های فیزیکی به سینه‌ها از دیگر موارد موثر در ایجاد درد است. اگر درد مداوم یا غیر معمول است، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

چگونه می‌توان درد سینه قبل از قاعدگی را کاهش داد؟

برای کاهش درد سینه قبل از قاعدگی می‌توانید روش‌هایی مانند مصرف مسکن‌های ضدالتهابی (مانند ایبوپروفن)، استفاده از سوتین مناسب، کاهش مصرف کافئین و نمک و همچنین ورزش منظم را امتحان کنید. 

علاوه بر این مکمل‌های ویتامین مانند ویتامین E و ویتامین B6 می‌توانند برای کاهش علائم مفید باشند.

آیا فیبروکیستیک بودن سینه‌ها می‌تواند باعث درد قبل از قاعدگی شود؟

بله، خانم‌ها با بافت فیبروکیستیک سینه‌ها ممکن است بیشتر از سایرین درد سینه قبل از قاعدگی را تجربه کنند. این بافت‌ها به تغییرات هورمونی حساس هستند و می‌توانند در زمان قاعدگی دردناک شوند.

آیا داروهای ضدبارداری می‌توانند باعث درد سینه شوند؟

بله، برخی قرص های ضدبارداری می‌توانند باعث تغییرات هورمونی و درد سینه شوند. اگر از قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌کنید و درد سینه را تجربه می‌کنید، ممکن است لازم باشد نوع دارو یا روش جلوگیری را تغییر دهید.

کلام آخر

حساسیت و تورم پستان قبل از قاعدگی اغلب با راهکارهای خانگی و مراقبت در منزل کنترل می‌شود. در صورتی که با مصرف داروهای بدون نسخه و تغییر سبکی زندگی چنین علائمی برطرف نشد، باید با جراح پستان در میان بگذارید.

 

۱ دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان