قرصهای ضد بارداری از جمله قرص ال دی سالهای زیادی است که به عنوان روشی برای جلوگیری از بارداری در نظر گرفته شده است. مصرف این قرصها برای پیشگیری از بارداری موثر است و بهراحتی میتوانید با تایید پزشک متخصص زنان کرج تهیه کنید.
بهطور کلی قرصهای ضد بارداری برای اکثر خانمها بیضرر است؛ اما برخی از این داروها میتوانند خطرناک باشند. قرص ال دی از آن دسته قرصهایی است که میتواند احتمال چنین خطراتی را کاهش دهد. امروزه اکثر قرصهای ضد بارداری با دوز پایین یا همان LD در دسترس هستند.
این قرصها شامل هر دو قرص ترکیبی (استروژن و پروژسترون) و مینی پیل (فقط پروژستین) است. قرص ال دی حاوی ۱۰ تا ۳۰ میکروگرم هورمون استروژن است.
قرصهایی که تنها ۱۰ میکروگرم استروژن دارند، به عنوان قرص دوز کم دستهبندی میشوند. استروژن در اکثر قرصهای ضد بارداری وجود دارد و با افزایش احتمال خطراتی از جمله لخته شدن خون و سکته همراه است.
نحوه عملکرد قرص ال دی چگونه است
هورمونهای استروژن و پروژسترون به بدن سیگنال میدهد تا تخمک تولید کند و برای بارداری آماده باشد. در صورتی که اسپرم تخمک را بارور نکند، سطح این هورمونها به شدت کاهش مییابد.
در ادامه پوششی که در رحم ایجاد شده بود، در طول قاعدگی ریخته میشود. این قرص ضد بارداری حاوی ترکیبی از استروژن و پروژسترون یا تنها پروژسترون است.
پروژسترون و استروژن به روشهای مختلفی برای جلوگیری از بارداری عمل میکند. هر دو هورمون به جلوگیری از تولید هورمونهای غده هیپوفیز که منجر به تحریک تخمک گذاری میشود، کمک میکند.
علاوه بر این، پروژستین باعث غلیظ شدن مخاط دهانه رحم میشود و رسیدن اسپرم به تخمکهای آزاد را سختتر خواهد کرد.
از این گذشته پروژستین پوشش داخلی رحم را نیز نازک خواهد کرد. در صورتی که اسپرم آن را بارور کند، کاشت تخمک در آن قسمت با چنین شرایطی دشوار میشود.
قرصهای ضد بارداری ترکیبی
این قرصهای ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون هستند. در صورتی که قرصهای ضد بارداری ترکیبی به درستی مصرف شود، در ۹۹ درصد موارد در پیشگیری بارداریهای ناخواسته موثر عمل میکند. در غیر این صورت احتمال پیشگیری کمتر میشود.
آشنایی با اثرات مصرف قرص ال دی یا قرصهای ضد بارداری با دوز کم
از فواید متعدد این قرص میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- قاعدگی منظمتری دارید.
- قاعدگی سبکتری را تجربه میکنید.
- گرفتگی ناشی از قاعدگی شدت کمتری دارد.
- احتمال تجربه سندرم پیش از قاعدگی (PMS) کمتر میشود.
- در برابر بیماری التهابی لگن (PID) محافظت میکند.
امکان ابتلا به کیست تخمدان، سرطان تخمدان و سرطان اندومتر کاهش مییابد. با این حال مصرف این دارو میتواند همراه با معایبی باشد که به شرح زیر است:
- افزایش خطر حمله قلبی
- افزایش خطر لخته شدن خون
- افزایش خطر سکته مغزی
- کاهش تولید شیر (به همین جهت پزشکان در صورت شیردهی، قرص ال دی را تجویز نمیکنند)
از دیگر عوارض جانبی قرص ال دی میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد
- تغییرات وزن
- افسردگی
- اضطراب
- حساس شدن سینهها
قرص ال دی حاوی تنها پروژسترون
به قرصهای پروژسترون اغلب مینی پیل گفته میشود. در صورتی که این قرصها به درستی مصرف شود، معمولا در ۹۹ درصد مواقع موثر عمل میکند.
اگر مصرف یک دوز را فراموش کنید یا در ساعت معینی از روز مصرف نکردید، احتمال بارداری بیشتر میشود.
با وجود اینکه مینی پیل عوارض جانبی بهویژه خونریزی یا لکه بینی بین دورههای قاعدگی ایجاد میکند؛ اما چنین عوارضی پس از گذشت چند ماه بهبود پیدا میکند یا بهطور کلی برطرف میشود.
علاوه بر این مصرف قرصهای مینی پیل طول دوره قاعدگی شما را نیز کوتاهتر میکند. این قرصها حاوی نوعی پروژسترون به نام نوراتیندرون هستند.
آشنایی با اثرات قرص ال دی مینی پیل
اگر فاکتورهای خطر مانند مصرف سیگار یا سابقه بیماری قلبی دارید که مانع از مصرف استروژن میشوند، قرصهای حاوی پروژسترون گزینه خوبی برای شماست.
از مزایای دیگر آن میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- امکان مصرف آن در طی شیردهی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان اندومتر یا PID
- تجربه پریود سبکتر
- تجربه گرفتگی کمتر در قاعدگی
عوارض مصرف قرص ال دی مینی پیل:
- لکه بینی بین دورهها
- تجربه قاعدگی نامنظم
از دیگر عوارض جانبی آن میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- نفخ
- کیست تخمدان
- افزایش وزن
- افسردگی
- دردناک شدن سینهها
- سردرد
نکاتی که باید برای مصرف قرص ال دی ترکیبی در نظر داشته باشید
در چنین مواقعی نباید قرص ترکیبی ضد بارداری ال دی را مصرف کنید:
- باردار هستید.
- فشار خون بالا و حتی کنترل شده با دارو دارید.
- بالای ۳۵ سال سن دارید و سیگار میکشید.
- سابقه بیماری قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون دارید.
- میگرن همراه با اورا دارید.
- در حال حاضر سرطان سینه دارید یا سابقه این بیماری را داشتهاید.
عوارض قرص ال دی بعد از ۴۰ سالگی
برخی از انواع داروهای ضد بارداری خوراکی پس از ۴۰ سالگی عوارضی ایجاد میکند که میبایست پزشک را در جریان بگذارید.
داروهای ضد بارداری حاوی استروژن میتواند باعث ایجاد بیماریهایی مانند ترومبوز وریدی عمقی، سکته مغزی، آمبولی ریه و انفارکتوس میوکارد شود.
اگر پس از ۴۰ سالگی نیاز به جلوگیری از بارداری دارید، بهتر است در خصوص بهترین روش جلوگیری با پزشک مشورت داشته باشید.
نحوه مصرف قرص ال دی برای جلوگیری از بارداری چگونه است؟
بهترین روش مصرف به این صورت است که باید هر شب ۱ عدد به مدت ۲۱ روز مصرف کنید، سپس ۷ روز قرصی مصرف نکنید، طی این هفته شما پریود میشوید. شب پنجم پریود، مجددا باید شروع به مصرف قرص ال دی کنید.
انواع قرص ضد بارداری
انواع مختلفی از قرصهای ضد بارداری وجود دارد که این موارد به شرح زیر است:
- قرصهای ترکیبی
- قرصهای چند فازی
- قرصهای مونوفازیک
- قرصهای حاوی استروژن
- قرصهایی با دوره طولانی مدت
- قرصهای ضدبارداری اورژانسی
- قرصهای ضد بارداری LD با دوز کم
چند روز بعد از خوردن قرص ال دی پریود میشوم؟
معمولا حدود ۳ روز بعد از اتمام ۲۱ روز مصرف قرص ال دی اکثر خانمها پریود میشوند. بعد از مصرف ۲۱ روز نباید به مدت ۷ روز قرص مصرف کنید.
خوردن دو قرص ال دی
اگر ناخواسته ۱ قرص بارداری اضافه مصرف کردید، نیازی به مراجعه به پزشک نیست احتمالا دچار هیچ عوارض و علائمی نخواهید شد. اگر بیش از حد نرمال مصرف کنید، مهمترین علائمی که احساس میکنید، حالت تهوع یا استفراغ است.
بارداری با قرص ال دی
گرچه قرصهای ضد بارداری میزان جلوگیری بالایی دارند؛ اما ممکن است گاهی چنین نتیجهای را برای شما به دنبال نداشته باشد. برخی از عوامل حتی زمان مصرف قرص ال دی، احتمال بارداری را افزایش میدهد.
اگر از نظر جنسی فعال هستید و قصد جلوگیری از بارداری ناخواسته را دارید، این مورد را در نظر داشته باشید.
خونریزی در زمان مصرف قرص ال دی
لکه بینی یا خونریزی بین دورههای قاعدگی میتواند همراه با مصرف قرصهای ضد بارداری بهخصوص طی چند ماه ابتدایی مصرف رخ دهد.
مصرف قرص ال دی در روز اول پریودی
اگر قرص ترکیبی ضد بارداری را از روز اول پریودی (روز اول سیکل قاعدگی) شروع به مصرف کردید، بلافاصله پس از اتمام پریود به جلوگیری از بارداری کمک میکند و نیازی به جلوگیریهای دیگر نخواهید داشت.
مصرف قرص ال دی در بارداری
مصرف قرص ضد بارداری در بارداری منجر به سقط جنین نمیشود. با توجه به هورمونهایی که در قرص وجود دارد، باعث توقف تخمک گذاری و غلیظ شدن مخاط دهانه رحم شود و از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکند.
اگر این قرص در اوایل بارداری مصرف شود، منجر به سقط جنین نخواهد شد. همچنین خطراتی مانند نقص مادرزادی با مصرف این دارو رخ نخواهد داد.
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از قرصهای ضد بارداری در نزدیک بارداری خطراتی مانند کم وزنی نوزاد، زایمان زودرس یا مشکلات مرتبط دستگاه ادراری در نوزادان به دنبال دارد. مصرف این قرص باید حتما با تجویز پزشک باشد؛ از مصرف سرخود خودداری کنید.
عوارض قرص ال دی در اعصاب
عوارضی گزارش شده و همچنین برخی از تحقیقات نشان میدهد که مصرف این قرص میتواند بر خلقوخو و همچنین سلامت روان تاثیرگذار باشد. تغییرات خلقی، اضطراب، اختلال در چرخه خواب و بیداری، افسردگی، حافظه و… از عوارض این دارو محسوب میشود.
آیا قرص ال دی منجر به ورم شکم میشود؟
این حالت مشکل شایعی نیست؛ اما برخی از خانمها گاهی حین مصرف، تعویض نوع قرص یا توقف مصرف، دچار نفخ یا ورم شکم ناشی از هورمون میشوند.
با این حال چنین حالتی در شکم ناشی از داروهای ضد بارداری معمولا حدود سه ماه پس از مصرف کاهش مییابد.
مصرف قرص ال دی در مردان عوارض دارد؟
اگر آقایی به دلیل مصرف قرصهای ترکیبی که حاوی هورمون استروژن و پروژسترون است، دچار عوارض خفیف زنانهای از جمله پهن شدن باسن، پوستی نرمتر و همچنین رشدی جزئی در سینهها خواهد داشت.
آیا مصرف قرص ال دی منجر به سردرد میشود؟
سردرد به عنوان یکی از عوارض جانبی قرصهای ضد بارداری ترکیبی و همچنین نوعی که تنها حاوی پروژسترون است، شناخته میشود.
بهطور کلی عوارضی که برخی از مصرف این قرص احساس میکنند، مواردی از جمله تهوع، استفراغ، سردرد، نفخ، تورم مچ پا و پا، حساس شدن سینهها یا تغییر وزن است.
استفاده طولانی مدت یا مداوم از هر قرص ضد بارداری ترکیبی استروژن و پروژسترون امکان به تاخیر افتادن یا قطع پریود را به همراه دارد. پزشک با توجه به این موارد و شرایطی که دارید، بهترین را برای شما تجویز میکند.
قرصهای ضد بارداری حاوی هورمونی شبیه به پروژسترون است که پوشش داخلی رحم را نازکتر میکند و منجر به خونریزی بسیار خفیف میشود.
بهتر است قرصها را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید. امکان مصرف این قرص در هر زمانی در طول روز وجود دارد؛ اما توصیه میشود قبل از خواب مصرف کنید.
استفاده طولانی مدت یا مداوم از هر قرص ضد بارداری ترکیبی استروژن و پروژسترون امکان به تاخیر افتادن یا قطع پریود را به همراه دارد. پزشک با توجه به این موارد و شرایطی که دارید، بهترین را برای شما تجویز میکند.
خانمهایی که این قرصها را مصرف میکنند کمتر دچار مشکلاتی از جمله کم خونی (پایین بودن گلبولهای قرمز)، سرطان تخمدان و سرطان رحم میشوند. چنین اثراتی به این دلیل رخ میدهد که قرصهای ضد بارداری تعداد دفعات تخمک گذاری، میزان جریان قاعدگی و دفعات پریود را کاهش میدهد.
این دارو ممکن است در این مواقع برای شما مناسب نباشد:
- باردارید.
- سیگار مصرف میکنید.
- ۳۵ سال یا بیشتر دارید.
- کمتر از یک سال پیش سیگار را ترک کردهاید و ۳۵ سال یا بیشتر دارید.
- دچار اضافه وزن هستید.
- در حال مصرف داروهای خاصی هستید.
اکثر قرصهای ضد بارداری ترکیباتی از استروژن و پروژسترون دارند، به همین جهت به آنها قرصهای ترکیبی گفته میشود. یکی از داروهای ضد بارداری ترکیبی LD بوده و حاوی ۳۰ میکروگرم اتینیل استرادیول و ۱۵۰ میکروگرم لوونورژسترل است.
اگر مصرف قرص را در هر زمانی فراموش کردهاید یا بسته جدید را با یک روز تاخیر شروع کردید، همچنان از بارداری جلوگیری میشود. اما شما باید قرصی را که فراموش کردهاید، اکنون مصرف کنید، یعنی در واقع باید دو قرص در یک روز مصرف کنید و در ادامه بهصورت معمول مصرف قرص را ادامه دهید.
قرصهای ترکیبی را باید حداقل تا هفته ۴ تا ۶ پس از زایمان که روند شیردهی خوبی دارید، شروع نکنید. در صورت امکان صبر کنید که کودک شما ۶ ماهه شود یا او را از شیر بگیرید. در این مورد نیز با پزشک حتما مشورت داشته باشید.
از آنجایی که استروژن و پروژسترون موجود در قرص کنترل بارداری هورمونی قوی هستند و در بدن ماندگاری بالایی دارند، اثراتی در بدن خواهد داشت. پروژسترون از انقباض عضله روده بزرگ جلوگیری میکند و در نهایت میتواند منجر به یبوست شود.
طبق تحقیقات انجام شده مصرف قرص ضد بارداری منجر به سقط جنین نمیشود. اگر داروهای ضد بارداری را مصرف کردهاید و دچار سقط جنین شدهاید، مصرف قرص ال دی علت ایجاد سقط نبوده است.
کودکانی که این قرص را به اشتباه مصرف کنند، حتی اگر پسر باشند، در معرض خطری نیستند، اثرات کوتاه مدتی از هورمونها به جای میگذارد.
کودکانی که هورمونهای ضد بارداری را مصرف میکنند، ممکن است دچار ناراحتی معده، اسهال یا تحریکپذیری شوند؛ اما عوارض طولانی مدتی را تجربه نمیکنند.
شایعترین عارضهای که ناشی از مصرف نامنظم قرص ضدبارداری تجربه میکنید، خونریزی خفیف یا شروع قاعدگی است که ممکن است دردهای ناشی از قاعدگی را احساس کنید. گاهی برخی از افراد حالت تهوع را تجربه میکنند. زمانی که مصرف قرص را فراموش میکنید، تخمدان بیشتر تخمک آزاد میکنند و خطر بارداری را افزایش میدهد.
توصیه میشود مصرف داروهای حاوی استروژن و پروژسترون ۴ تا ۶ هفته قبل از عمل قطع شود. با این حال بهتر است با پزشک خود مشورت داشته باشید.
شما بلافاصله پس از مصرف قرص نمیتوانید از بارداری جلوگیری کنید و تا زمانی که قرص را بهمدت ۷ روز مصرف نکنید، به پیشگیری نیاز خواهید داشت.
حالت تهوع یکی از عوارض جانبی شایع قرصهای ضدبارداری بهخصوص در چند روز یا چند هفته اول است. در اغلب مواقع زمانی که بدن با هورمونهای اضافی تطبیق پیدا میکند، حالت تهوع از بین میرود. اگر پس از گذشت چند ماه از مصرف همچنان حالت تهوع دارید، باید با پزشک مشورت کنید.
این مورد بسیار نادر است؛ اما برخی از خانمها با شروع مصرف قرصهای ضد بارداری کمی دچار افزایش وزن میشوند. افزایش وزن یک عارضه جانبی موقتی است که به دلیل احتباس مایعات آن را تجربه میکنید، در واقع به دلیل تجمع چربی نیست.
شواهد علمی نشان میدهد که استفاده از قرصهای ضد بارداری برای مدت طولانی خطر ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد؛ اما احتمال این عوارض پس از قطع مصرف قرصها کاهش مییابد.
سلام خسته نباشید ببخشید من امروز قرص ال دی رو مصرف کردم دو ساعت بعد یادم رفت فک کردم نخوردم یه دونه دیگه هم خوردم میشه بگید چی میشه؟؟؟؟تورو خدا میشه زود جواب بدید ؟؟؟؟
اتفاق خاصی نمیفته. توصیه میشه در زمانی که مصرف قرص فراموش بشه در اسرع وقت خورده بشه و در صورت نزدیکی، وسیله پیشگیری، کاندوم یا طبیعی داشته باشید.
سلام ..مصرف قرص ال دی ۴ تا روی ازمایش بارداری تاثیر میزاره و ممکنه مثبتش کنه؟
خیر.