چسبندگی رحم و علل به وجود آمدن آن

چسبندگی رحم

یکی از عمده مشکلاتی که خانم‌ها با آن مواجه هستند، چسبندگی رحم است. خانم‌هایی که قصد بارداری دارند، باید قبل از بارداری، از وضعیت جسمانی و سلامتیشان آگاهی داشته باشند. سلامتی تخمدان‌ها در بارداری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ چراکه تخمدان‌ها باید هر ماه تخمک تولید کنند، رحم نیز باید شکل مطلوبی داشته باشد و لوله‌های رحمی باز باشند.

اگر هر یک از این بخش‌های مهم بدن، به‌درستی کار نکنند، ممکن است در بارداری دچار مشکل شوید. زمانی که لوله‌های رحمی به‌دلیل چسبندگی رحم مسدود شده باشد، اسپرم نمی‌تواند وارد رحم شود.

چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن، هنگامی ایجاد می‌شود که بافت اسکار، بین دیواره‌های داخلی رحم قرار می‌گیرد. لوله‌های مسدود شده که دچار این بیماری هستند، نمی‌توانند بارور شوند. متخصص زنان کرج در بیمارستان تخصصی زایمان مریم، برای تشخیص بیماری چسبندگی رحم می‌تواند از «هیستروسالپنگوگرام» استفاده کند.

هیستروسالپنگوگرام دارای اشعۀ ایکس است و به پزشک کمک می‌کند تا داخل لوله‌های رحمی را ببیند و چسبندگی را تشخیص دهد. این کار معمولا کمتر از ۵ دقیقه طول می‌کشد و بیمار می‌تواند در همان روز به خانه برود. زمان انجام آن معمولا بعد از پریود و قبل از تخمک‌گذاری است؛ زیرا در این مدت احتمال بارداری بیشتر است.

چسبندگی داخل رحمی چیست؟

قسمت داخلی رحم مانند یک بادکنک است که دیوارهای جلو و عقب در برابر یکدیگر صاف هستند. رحم با پوششی به نام آندومتر محصور شده است. در دوران قاعدگی، لایۀ سطحی (بالای) آندومتر ریخته می‌شود.

هنگامی که یک زن باردار می‌شود، جنین در آندومتر قرار می‌گیرد. آسیب یا عفونت آندومتر ممکن است به آستر صدمه وارد کرده و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیواره‌های داخلی رحم و چسبندگی غیرطبیعی دیوارها شود. «سندرم آشرمن» اصطلاحی است که برای توصیف چسبندگی در داخل رحم به کار می‌رود. در شدیدترین موارد ممکن است، انسداد جزئی یا کامل داخل حفرۀ رحم رخ دهد.

عکس چسبندگی رحم

Uterine adhesion2

علل احتمالی سندرم آشرمن چیست؟

شایع‌ترین علت چسبندگی داخل رحمی، آسیب پس از یک عمل جراحی است که می‌تواند شامل حفره‌ای در رحم شود. اتساع و کورتاژ یک روش جراحی سرپایی است که در طی آن دهانۀ رحم یا گردن رحم باز یا کشیده می‌شود و محتوای بافت رحم برداشته می‌شود.

چسبندگی رحم ممکن است بر اثر عواملی همچون زایمان یا سقط جنین، خونریزی غیرطبیعی، عفونت‌های پوشش رحمی (آندومتریت)، جراحی فیبروم در حفرۀ رحم، سزارین و فرسایش آندومتر، ایجاد شود.

چه عوارضی دارد؟

این بیماری می‌تواند باعث ایجاد عوارض متعددی شود که بسیاری از عوارض مرتبط با باروری و بارداری است. برخی از موارد احتمالی به شرح زیر است:

  • وزن کم هنگام تولد
  • سقط مکرر در بارداری
  • زایمان زودرس
  • عوارض مرتبط با جفت مانند ماندن جفت در رحم و جفت آکرتا

آیا چسبندگی رحم خطرناک است؟

از مشکلات اصلی این بیماری می‌توان به عدم پریودی، مشکل در باروری و همچنین تجربه مشکلات متعدد طی بارداری اشاره کرد. برخی از خانم‌های باردار در مراحل آخر بارداری دچار مشکلاتی می‌شوند.

اما در اغلب مواقع مهم‌ترین مسئله‌ای که برای خانم‌ها رخ می‌دهد این است که پریود نمی‌شوند.

چسبندگی رحم، باعث بروز چه اختلالاتی در بدن می‌شود؟

چسبندگی داخل رحم یک عارضۀ جدی است، که گاهی برای درمان مجبور به جراحی نیز می‌شویم. عوارضی که این بیماری برای بدن ایجاد می‌کند، عبارتند از:

  • نازایی
  • سقط مکرر جنین
  • درد لگن
  • دیسمنوره یا دوره‌های قاعدگی دردناک
  • احتما ابتلا به آندومتریوز
  • ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم
  • افزایش اختلالات لانه‌گزینی جفت در حاملگی‌های بعدی

بنابراین هرچه زودتر برای درمان و پیشگیری از این بیماری، اقدام کنید.

آیا راهکاری برای پیشگیری وجود دارد؟

معمولا چسبندگی می‌تواند به دنبال درمان پزشکی رخ داده باشد که به دست شما قابل پیشگیری نیست و نیاز به راهکارهای پزشکی دارد.

باید با پزشک خود در خصوص خطرات احتمالی صحبت کنید تا راهکاری برای شما در صورت نیاز در نظر بگیرند.

علائم چسبندگی رحم به مثانه

از علائم این عارضه می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • درد شدید و مزمن
  • عدم باروری
  • اختلال در عملکرد مثانه
  • درد و مشکل در اجابت مزاج
  • انسداد روده و عدم توانایی در دفع گاز
  • احساس درد حین راه رفتن، نشستن یا دراز کشیدن در موقعیت‌های خاص
  • اختلالات عاطفی مانند افسردگی

چسبندگی تخمدان به رحم

چسبندگی که در ناحیه لگن رخ می‌دهد، می‌تواند منجر به گیر افتادن اندام‌هایی مانند تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و رحم شود. معمولا زمانی که چنین چسبندگی‌هایی که ایجاد می‌شود، مانع از عملکرد طبیعی این اندام شده و همچنین دچار علائمی از جمله درد لگن و ناباروری خواهید شد.

چسبندگی جفت به رحم

جفت آکرتا نوعی بیماری جدی در بارداری است و زمانی رخ می‌دهد که جفت به صورت عمیق در دیواره رحم رشد کرده باشد. معمولا جفت پس از زایمان از دیواره رحم جدا می‌شود.

اما در صورتی که چسبندگی وجود داشته باشد، بخشی یا تمام جفت به صورت چسبیده باقی می‌ماند، چنین شرایطی باعث خونریزی شدید پس از زایمان می‌شود.

چه بیماری‌هایی چسبندگی را تشدید می‌کند؟

از بین بیماری‌هایی که می‌تواند مبتلا به این بیماری شود یا آن را تشدید کند می‌توان به موادی از جمله سرویسیت و بیماری التهابی لگن (PID) اشاره کرد. گاهی اوقات برخی از روش‌های درمانی مانند پرتو درمانی می‌تواند باعث چسبندگی یا ایجاد بافت اسکار در رحم شود.

علائم این بیماری چیست؟

چسبندگی رحم شرایط متفاوتی نسبت به فیبروم‌های رحمی یا پولیپ رحم آندومتر دارد و به‌طور متفاوتی درمان می‌شود. ممکن است زنان مبتلا به این بیماری، متوجه آن نشوند، چون هیچ علامت خاصی ندارد!! اما به‌طور معمول، خانم‌ها باید با دیدن علائم زیر، سریعا برای معاینه به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. این علائم عبارتند، از:

  • درد لگن
  • قاعدگی دردناک
  • اختلال در چرخه قاعدگی
  • کاهش خونریزی رحم
Uterine adhesion3

روش‌های تشخیص و درمان این بیماری:

  • هیستروسالپنگوگرام HSG
  • سونوگرافی شور
  • هیستروسکوپی
  • لاپاروسکوپی

درمان

به‌طور کلی از «هیستروسکوپ» برای از بین بردن چسبندگی داخل رحمی استفاده می‌شود، اگرچه هنوز داده‌های زیادی وجود ندارد که اثبات کند، درمان از طریق هیستروسکوپ باعث کاهش احتمال سقط جنین می‌شود.  

«لاپاروسکوپی» نیز ممکن است برای دیدن سطح رحم انجام می‌شود. سونوگرافی با وضوح بالا به‌ویژه در ترکیب با هیستروسکوپی می‌تواند مفید باشد. در موارد شدید، ممکن است از روش‌های متعددی برای درمان موفقیت‌آمیز چسبندگی رحم استفاده شود. علاوه‌بر این، پزشک ممکن است برای جلوگیری از چسبندگی مجدد، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی تجویز کند و گاهی اوقات جراح نیز به بیمار توصیه می‌کند که یک سوند پلاستیکی ساختاری را درون رحم برای چند روز یا حتی چند هفته نگه دارد، تا زمانی که بهبود کامل حاصل شود.  

اگر پس از هیستروسکوپی چسبندگی رحم، حاملگی اتفاق بیفتد، احتمال بروز عوارضی از قبیل زایمان زودرس، خونریزی سه ماهۀ سوم و اتصال غیرطبیعی جفت به لایۀ رحم را افزایش می‌دهد.

آیا با مصرف قرص رفع می‌شود؟

با محدود کردن استروژن بافت اندومتریوز در بدن کوچک می‌شود و درد ناشی از این بیماری کمتر خواهد شد؛ اما هورمون درمانی هیچ تاثیری در چسبندگی ندارد و نمی‌تواند باروری را بهبود بخشد.

باروری بعد از برداشتن چسبندگی

نوع و شدت چسبندگی، با نتایج باروری مرتبط است. بیمارانی که دچار چسبندگی خفیف تا متوسط ​​رحم شده‌اند، ۷۰ تا ۸۰ درصد احتمال بارداری موفقیت‌آمیز را دارند و اختلال قاعدگی معمولا کاهش می‌یابد. اگر چسبندگی داخل رحمی شدید باشد یا آسیب بزرگی به آستر آندومتر وارد کرده باشد، میزان موفقیت کامل در بارداری فقط ۲۰ تا ۴۰ درصد بعد از درمان است.

چسبندگی رحم در بارداری خطرناک است؟

اگر به این عارضه مبتلا باشید، احتمال تجربه بارداری سخت برای شما وجود دارد. علاوه بر این در صورت چسبندگی، احتمال سقط افزایش پیدا می‌کند. امکان بارداری زمانی که این بیماری مبتلا هستید، وجود دارد؛ اما چسبندگی، امکان رشد را به جنین نمی‌دهد.

عوارض بارداری با چسبندگی رحم

این عارضه در بارداری می‌تواند خطر جفت سرراهی، خونریزی بیش از حد و جفت اینکرتا را افزایش دهد. اگر با وجود این عارضه باردار باشید، پزشک شما را کاملا طی این مدت تحت نظر خواهد داشت تا اقدامات لازم را برای به حداقل رساندن عوارض انجام دهد.

آیا باعث نازایی می‌شود؟

این عارضه می‌تواند احتمال ناباروری را افزایش دهد. پس از درمان چسبندگی‌های خفیف تا متوسط، معمولا ۷۰ تا ۸۰ درصد افراد بارداری موفق را تجربه می‌کنند. در حالی که به دنبال درمان چسبندگی شدید، ۲۰ تا ۴۰ افراد موفق به بارداری شده‌اند.

در موارد شدید که اندومتر نیز آسیب دیده است ممکن است بتوان با لقاح آزمایشگاهی یا IVF احتمال بارداری موفق را افزایش داد.

آیا سندرم آشرمن باعث سقط می‌شود؟

همانطور که گفتیم امکان بارداری در صورت چسبندگی وجود دارد؛ اما فضای کمی در رحم وجود خواهد داشت، چنین شرایطی می‌تواند مشکلات زیادی در بارداری ایجاد کند. چرا که جنین نیاز به فضای کافی برای رشد دارد. 

رحم در طول بارداری منبسط و کشیده می‌شود. همچنین چسبیدن جفت به دیواره رحم برای جنین در حال رشد بسیار مهم است.

چسبندگی می‌تواند عوارضی ایجاد کند که خطر ابتلا به مشکلاتی مانند جفت سرراهی، سقط جنین و مرده‌زایی را در بارداری افزایش می‌دهد.

جفت سرراهی به وضعیتی گفته می‌شود که جفت در موقعیت بسیار پایین به دیواره رحم چسبیده است. چنین شرایطی می‌تواند دهانه رحم را مسدود و جلوی خروج کودک را از رحم بگیرد.

۳۷ دیدگاه‌ها

  • باسلام خانم من ۲۷سالشه۲تاعمل سزارین داشته شکرخدا بچه ها سالم هستند و لی درسزارین دوم پزشکش گفت که چسپندگی زیادی داشته به طوری که بچه روبه زور خیلی زیاد ازمادرش جداش کردن ودکترش گفت که دکتر اولش خیلی بد عملش کرده ولی الان برایمون اتفاق بدی ٱفتاده است زنم حامله شده ۳۰هفتشه تحت نظر دکتر متخصص همه ی آزمایشات روانجام داده شکر خدا همه خوب بودن فقط گفته که چسپندگیت احتمالا زیاد باشه من وخانمم خیلی ناراحتیم چون دکترش گفته که اگه زیاد باشه باید رحم روبردارن حالا شما اگه راهکاری چیزی بلدین ما را راهنمایی کنید خیلی ممنون میشم ۰۹۱۸۵۵۹۰۶۹۱

    • سلام
      اگر که نظر پزشک مورد اعتمادتون این بوده که باید به این نظر کفایت کنید. در غیر اینصورت به پزشکان معتبر دانشگاهی مراجعه کنید.

  • سلام خانوم دکتر ۲۳سالمه ودخترچهارساله دارم سزارین هستم دوسال هست برای بارداری دوم دکترمیرم وقدامم جواب نگرفتم شیش ماه آمپول تحریک تخمک گذاری زدم متفورمین لتراکس اگزا مصرف کردم برای نامنظمی پریوددوفاستون میداد.بعدازاومپولاچهارماه استراحت داددکترحامله نشدم عکس رنگی نوشت رفتم میگن چسبندگی رحم داری و جراحی لاپاراسکوپی انجام بده.حالاچیکارکنم بادارورفع نمیشه شوهرم اجازه نمیده دیگ دکتربرم توروخدا کمکم کنین.الانم ماه قبل پریودشدم این ماه الان۱۲روزه پاک نمیشم همیشه شیش یاهف روزپاک‌میشدم.

  • سلام دخترم ۴ساله ازدواج کرده به دلیل بار دار نشدن دردهای ناگهانی پریودی به پزشک مراجعه کرده که متوجه و جود کیست و چسبندگی لوله های رحم شده یک بار هم انتقال انجام داده نتیجه نگرفت الان پزشک گفته باید جراحی باز برا باز کردن چسبندگی انجام دهد خواهش میکنم که بگید ایا به نتیجه میرسه یا فقط دارند سرگرمش میکنند

    • سلام. حتما به نظر پزشک توجه کنید البته می‌تونید عکس رنگی از رحم یا همون هیستروسالپنگوگرافی انجام بدید.

  • سلام من ۲۷سالمه ۳بار زایمان سزارین داشتم اخر سزارینم ۴سال پیش بوده دکتر بهم گفته چسپندگی شدید دارم
    باید چیکار کنم؟؟؟

    • سلام. باید به بیمارستان‌های دانشگاهی مراجعه کنید مثل بیمارستان امام خمینی تهران یا شریعتی تهران یا اگر کرج هستید به بیمارستان کمالی مراجعه کنید تا راهنمایی‌تون کنن.

  • سلام من۲۸سالمه و دوبارiuiانجام دادم و موفقیت آمیز نبوده..عکس رنگی گرفتم همه چیز خوب بوده .. آزمایش هورمونی هم دادم خوب بوده..ولی دکترم میگه داخل رحم ات خیلی مایع هست …ب نظر شما دلیل این مایع چیه؟

    • سلام. اینجوری نمیشه گفت که دلیل وجود مایع چیه. شما باید به پزشک‌تون مراجعه کنید تا دوباره سونوگرافی انجام بدن تا علت جمع شدن مایع درون رحم رو تشخیص بدهند.

  • سلام و عرض ادب بنده ۳۲ سالم هست در ۲۰ سالگی یک سزارین داشتم و در ۳۰ سالگیم یک سقط جنین ۲۶ روزه داشتم و عمل بای پس معده انجام دادم و ۸ ماه بعد از عمل بای پس معده ام ناخواسته باردار شدم بارداری خارج از رحم چند تا دکتر رفتم گفتند چسبندگی داشته لوله ی سمت چپت برای همین جنین در آنجا چسبیده و رشد کرده ۶ هفته ام بود که دردهای انقباضی شدید مثل دردهای زایمان سراغم آمد و متوجه بارداری خارج از رحم شدم و چند دکتر رفتم و گفتند باید به روش لاپاراسکوپی عمل بشی و لوله ی سمت چپ دیگر بدرد نمیخورد و اون هم در میاریم به من نگفتند جور دیگری میشد رفع شود یا علت اینکه چسبندگی لوله داشتم چه بوده است اگر به بنده توضیح بدهید ممنون میشم تشکّر

    • سلام. به خاطر جراحی سزارین احتمال چسبندگی زیاده. از طرفی هم حاملگی خارج رحمی داشتید که باز هم احتمال چسبندگی رو بالا میبره.
      معمولا در این عمل لوله حفظ میشه اما بنابه شرایط شما مجبور بودن که یک لوله رو به روش لاپاراسکوپی بردارند.
      با لوله باقی مونده می‌تونید باردار بشید.

    • سلام وقت بخیر من عکس رنگی از رحم گفت دکتر بگیرم که ماده وارد رحم نشد وگفتندکه چسبندگی رحم احتمالا باشه ونوشتن هیستروسکوپی نوشتن نمیدونم برم یا نه میشه کمکم کنین

      • سلام من حدود ۳۴ سال سن دارم و هنوز باردار نشدم گفتن مشکل فولیکول ضعیف در تخمدان دارم، قبلاً پریودم نامنظم بود اما الان از وقتی مصرف کرفس به صورت پخته رو شروع کردم پریودم منظم شده، همیشه بعد از پریود دچار عفونت میشم و طبق دستور پزشک های مختلف از قرص مترو نیدازول و ژل واژینالش استفاده میکنم اگر قرص مصرف نکنم احساس عفونت شدیدتر و گاهی چسبندگی رحم دارم ،میخوام بدونم آیا این چسبندگی باعث عدم برداریم میشه و چطور میتونم درمانش کنم؟؟

  • با سلام ببخشید خواهرم ۳۸ سال داره. دو تا بچه داره. متخصصص متوجه شده تمام شکل ظاهری اندام تناسلی به هم چسبیده و عین یه خط صاف شده و متاسفانه مجرای ادراریش هم بسته شده و ادرار از طریق رحمش میاد. و اینکه گفته به مرور زمان رحمش هم بسته میشه. خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید چکار باید انجام بده. پیش کدوم متخصص بره تا درمان بشه؟ با سپاس از شما

    • به یک متخصص زنان مراجعه کنید، در برخی موارد با یک پماد استروژن درمان میشه. حتما باید برای معاینه مراجعه کنید.

    • نه قطعا تصمیم به عدم بارداری، باعث چسبندگی رحم نمیشه اما اگر اقدام به بارداری کنید ممکنه که با تاخیر اتفاق بیفته مگر اینکه اختلالی در روند آناتومی یا اختلالات هورمونی وجود داشته باشه

      • سلام وقت بخیر، من ۳۶ساله هستم و ۱۵هفته بازدار با سابقه ی دو بار سزارین هستم، سر سزارین قبلی که ۷سال پیش بوده پزشکم گفته بود دیواره رحمت نازک شده و چسبندگی داری، دیگه باردار نشو…
        ولی من اینقدر بچه دوستم که پاک این حرفشم رو فراموش کردم ، در حال حاضر جز جفت سر راهی و یه فیبروم کوچولو مشکل خاصی از نظر بالینی ندارم ، ممکنه اون چسبندگی که دکترم گفته بود این بارداری من رو به خطر بندازه؟
        خیلی نگرانم خواهشاً راهنماییم کنید

        • بررسی از نظرچسبندگی توی بارداری‌تون انجام میشه توسط پزشک و به خاطر نازک شدن رحم باید زایمان‌تون کمی زودتر انجام بشه.

  • سلام وقت بخیر
    من خانمم سه بار سزارین کردن والان متاسفانه یا خوشبختانه برای بارچهارم باردارهستند علیرغم مخالفت بنده که نگران سلامتی همسرم بودم ولی متاسفانه اصرارایشان باعث شد که منم‌کوتاه بیام حالا ایشون چسبندگی رحم دارند ممیخواستم راهنمایی بفرمایید وچه اقدامی میشه انجام داد وایا خطرناک هست این موضوع یانه

    • در هر بار باز شدن شکم در هر جراحی ۲۵ درصد امکان چسبندگی اعضا به یکدیگر وجود داره و از عوارض سزارین‌های متعدد، چسبندگی است و هیچ چاره‌ای نداره جز اینکه شکم باز بشه و اگر پزشک صلاح بدونن اون چسبندگی‌ها باز بشه؛ معمولا موقته و ممکنه که باز هم این چسبندگی‌ها داخل شکم دوباره رخ بده.
      اقدام خاص اورژانسی نیاز نیست انجام بدید چون این کار زمان سزارین چهارم توسط جراح انجام میشه.

  • سلام من ۳۰ سالمه و حدود یک ماه و نیم پیش سقط انجام دادم جنینم قلبش از کار افتاده بود یا تشکیل نشده بود دو هفته هم صبر کردم اما دکترا گفتن مرده و برای سلامتیت خوب نیست باید سقط بشه منم به روش جراحی ساکشن سقط کردم بعدش لکه بینی و درد شدید داشتم موقع پریودیم خیلی اذیت شدم حتی درد مقعد داشتم وحشتناک درد و خونریزیم کم و به مدت نیم روز بود بعدش ترشح کش دار با درد داشتم
    ایا طیعیه؟

    • اگر منظورتون آندومتریوز هست که دلایل مختلفی داره که بیشتر ژنتیک و هورمونی محسوب می‌شن. اگر منظورتون سندروم آشرمن یا چسبندگی خود رحم هست که اون معمولاً پس از کورتاژ اتفاق می‌افته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان