پولیپ رحم چیست و چه درمانی دارد

پولیپ رحم

خونریزی غیرطبیعی یا شدید از واژن دلایل مختلفی دارد که یکی از این موارد احتمالی، پولیپ رحم است، در ادامه در خصوص این بیماری بیشتر توضیح خواهیم داد.

ایجاد چنین توموری معمولا مشکل‌ساز نیست؛ اما گاهی مانع باروری و ایجاد شرایط آزاردهنده‌ای در شما می‌شود. در ادامه در خصوص علل و علائم این بیماری بیشتر توضیح خواهیم داد.

آشنایی با پولیپ رحم

پولیپ، توده‌ای کوچک و گوشتی حالت است که در امتداد قسمت پوششی داخل رحم ایجاد می‌شود. معمولا این پولیپ‌ها کمتر از ۱ سانتی‌متر هستند و امکان ایجاد یک تا چند مورد پولیپ در رحم وجود دارد. 

با وجود اینکه عارضه بسیار شایع است؛ اما به‌ندرت سرطانی و خطرناک می‌شود. احتمال ایجاد مشکلاتی از جمله موارد زیر وجود دارد:

  • خونریزی شدید
  • درد
  • ناباروری قبل از یائسگی
  • خونریزی پس از یائسگی

اگر دچار علائمی مانند خونریزی غیر طبیعی یا ترشحات واژن هستید، می‌بایست برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنید.

علت ایجاد پولیپ چیست و چه افرادی به آن مبتلا می‌شوند

هیچ دلیل شناخته شده‌ای برای پولیپ رحم وجود ندارد؛ اما پزشکان بر این باورند که سطح بالای استروژن در بدن می‌تواند در ایجاد چنین عارضه‌ای نقش داشته باشد.

چاقی عامل خطرناک دیگر در ایجاد این عارضه است؛ در واقع به دلیل مقادیر بالاتر استروژن آزاد شده توسط سلول‌های چربی بدن، چنین مشکلی رخ می‌دهد.

علائم پولیپ رحم

سن نیز در ایجاد پولیپ نقش مهمی‌ دارد. در حقیقت امکان ابتلای خانم‌های زیر ۲۰ سال به این بیماری بسیار نادر است، در حالی که امکان بروز آن بین سنین ۴۰ تا ۴۹ سالگی به بالاترین میزان خود می‌رسد.

در ادامه خطر پولیپ رحم پس از یائسگی کمتر می‌شود. اگر زمانی که سطح استروژن به‌طور طبیعی کاهش می‌یابد، تاموکسیفن مصرف کنید، امکان ابتلا به این عارضه را افزایش می‌دهید.

آمارها نشان می‌دهد که بین ۸ تا ۳۶ درصد از خانم‌های یائسه که این روش درمانی برایشان تجویز شده است، دچار پولیپ رحم می‌شوند.

تعداد و جایگاه پولیپ در افراد متفاوت است. برخی از افراد پولیپ‌های متعددی در رحم دارند و گاهی مشاهده شده پولیپ در امتداد قسمت پایینی رحم و تا دهانه رحم نیز امتداد پیدا کرده است.

پولیپ رحم چه علائمی‌ دارد

پولیپ‌ها باعث خونریزی نامنظم رحم می‌شود و چنین علائمی را ایجاد خواهد کرد:

  • لکه بینی یا خونریزی بین قاعدگی
  • گرفتگی یا دردی شبیه به قاعدگی
  • تجربه پریود سنگین‌تر
  • ترشحات غیر طبیعی از واژن
  • خونریزی بعد از یائسگی

در صورت هرگونه خونریزی یا ترشح غیر طبیعی باید به متخصص زنان مراجعه کنید، به خصوص اگر چنین علائم را بیش از ۲ بار در هفته تجربه کنید.

با وجود اینکه علائم ذکر شده مرتبط به پولیپ رحم است؛ اما باید آزمایش‌ها و بررسی‌های مورد نیاز برای رد بیماری سرطان رحم نیز انجام گیرد.

به این نکته نیز توجه داشته باشید که افزایش وزن از علائم رایج پولیپ نیست، گاهی سایر بیماری‌های زنانه از جمله کیست بزرگ تخمدان یا فیبروم‌ها باعث افزایش وزن غیرطبیعی می‌شوند.

شواهد مبنی بر آن است که برخی از افراد مبتلا به پولیپ رحم گاهی هیچ علائمی ندارند و تنها در مواقعی متوجه آن شده‌اند که به درمان و بررسی سایر بیماری‌ها از جمله ناباروری می‌پرداختند.

آشنایی با پولیپ رحم

نحوه تشخیص چگونه است

اگر مشکوک به پولیپ در رحم باشید، پزشک با کمک دوربین کوچکی به نام هیستروسکوپی این موارد شناسایی می‌کند. در طی هیستروسکوپی، این ابزار داخل رحم قرار می‌گیرد.

گاهی سونوگرافی نیز در شناسایی این بیماری به پزشک کمک می‌کند؛ اما هیستروسکوپی قابل اعتمادتر است. زمانی که پریود می‌شوید، احتمال خطای سونوگرافی بیشتر می‌شود؛ زیرا ممکن است پوشش رحم ضخیم شود و در سونوگرافی به اشتباه پولیپ را تشخیص دهند.

به‌طور کلی پزشک مجموعه‌ای از آزمایشات را بر اساس علائم و سابقه پزشکی تجویز خواهد. گزینه‌های تشخیصی این عارضه به شرح زیر است:

  • سونوگرافی ترانس واژینال
  • بیوپسی اندومتر

در طی تشخیص این بیماری پزشک شرایط دیگری را که ممکن است منجر به خونریزی شدیدتر از حد طبیعی یا غیرطبیعی از واژن شود را نیز رد کند:

  • فیبروم‌های رحمی (توده‌ای غیر سرطانی)
  • کیست تخمدان
  • مشکلات مرتبط به پوشش رحم از جمله اندومتریوز
  • کم کاری تیروئید
  • هموفیلی و سایر اختلالات خونریزی
  • مصرف برخی داروها مانند رقیق‌کننده خون
  • تغییرات هورمونی (طی دوران بلوغ و یائسگی)
  • چاقی (منجر به افزایش استروژن در بدن می‌شود)

نحوه درمان پولیپ رحم چگونه است

درمانی که برای هر فرد در نظر گرفته می‌شود، متفاوت است؛ اما تنها راه درمانی که برای رفع این عارضه وجود دارد، برداشتن پولیپ‌های رحم یا پولیپکتومی رحم است.

پزشک پولیپ‌های خارج شده برای بررسی و تحلیل بیشتر به آزمایشگاه می‌فرستد. بیش از ۹۵ درصد از پولیپ‌های رحم، خوش‌خیم هستند.

در صورت تشخیص بدخیمی آن، پزشک هیسترکتومی را برای برداشتن رحم جهت جلوگیری از گسترش سرطان توصیه می‌کند.

گزینه درمانی دیگری که وجود دارد، ابلیشن اندومتر است که پوشش داخلی رحم را از بین می‌برد. این روش درمانی به جلوگیری از ایجاد پولیپ کمک می‌کند و همچنین باعث تجربه پریودهای سبک‌تر نیز می‌شود.

در صورتی که قصد بارداری نداشته باشید، ابلیشن اندومتر را برای درمان توصیه می‌کند.

پولیپ رحم چگونه برداشته می‌شود

خارج کردن پولیپ نوعی روش غیر تهاجمی است که با کمک هیستروسکوپ انجام می‌گیرد. بسته به محل و تعداد پولیپ‌ها، این روش ممکن است با بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام گیرد.

با این حال که پولیپ‌ها از رحم خارج می‌شوند؛ اما خطر عود مجدد آن وجود دارد. پزشک در خصوص راهکارهای جلوگیری از آن با شما گفتگو خواهد داشت.

معمولا برای جلوگیری از این عارضه داروهای هورمونی یا سایر روش‌هایی مانند ابلیشن اندومتر را در نظر گرفته خواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان