برای خیلی از ما این سوال به وجود میآید که کرونا چیست؟ در جواب باید گفت که خانوادۀ زیادی از ویروسها وجود دارند که از سرماخوردگی تا بیماریهای شدیدتر را شامل میشوند. بیماری کرونا نوعی جدید از خانواده ویروسهاست، که قبلا در انسان مشخص نشده است. در واقع منبع اصلی انتقال این بیماری، بین حیوانات و انسان است.
ویروسها میتوانند از تماس با حیوانات منتشر شوند. دانشمندان معتقدند که مِرس (MERS) از شترها به انسان منتقل شده است. در سارس (SARS)، دانشمندان به نوعی گربه مشكوك شدند؛ اما تاکنون مشخص نشده که چه حیوانی ممکن است باعث شیوع فعلی کرونا شده باشد. بسیاری از کسانی که در ابتدا آلوده شده بودند در بازار عمده فروشی غذاهای دریایی هوانا در مرکز شهر چین کار میکردند.
علائم کرونا
علائم بیماری کرونا شامل موراد زیر است:
- تب
- سرفههای خشک
- گلودرد
- آبریزش بینی
- سردرد
- علائم تنفسی و تنگی نفس
- دردهای عضلانی
- احساس خستگی
برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، افراد مسن و بسیار جوان، این احتمال وجود دارد که ویروس باعث ایجاد بیماریهای دستگاه تنفسی و در موارد بسیار جدیتر موجب بروز ذات الریه یا برونشیت، سندروم حاد تنفسی، نارسایی کلیه و حتی منجر به مرگ شود.
پیشگیری
از نظر علائم بالینی این ویروس با ویروسهای سرماخوردگی و آنفوالانزا تفاوتی ندارد. همچنین درمان اختصاصی برای بیماری کرونا تا به امروز نبوده است، تنها راه درمان این ویروس پیشگیریهای عمومی از جمله:
- شستن مکرر دستها
- دست ندادن
- در آغوش نگرفتن
- پخت کامل گوشت و تخم مرغ
- زدن ماسک در مکانهای پرازدحام است؛ بهتر است از ماسکهای N95 به جای ماسکهای معمولی استفاده شود.
در مواردی که بیماری کرونا شدید باشد، نیاز است بیمار در اتاقهای ایزولۀ بیمارستان بستری شوند. پزشک و پرستارانی که با بیمار در ارتباط هستند باید از ماسک، گان، عینک و دستکش برای ویزیت این بیماران استفاده کنند.
تنها راه جلوگیری از بیماری کرونا پیشگیریهای عمومی و همچنین سفر نکردن به کشورهاییست که اپیدمی شدهاند.
درمان
درمان بیماری کرونا اختصاصی نیست و داروهایی که برای درمان بیماری سرماخوردگی و آنفوالانزا از قبیل قرص سرماخوردگی، مسکن، تببُر و… استفاده میشود، به بهبود بیماری کرونا کمک میکنند.
این ویروس میتواند باعث ذاتالریه شود. گزارش شده است افرادی که بیمار شدهاند دچار سرفه، تب و مشکلات تنفسی میشوند. در موارد شدید میتواند نارسایی اندام باشد. از آنجا که عامل این بیماری ویروسی است، آنتی بیوتیکها فایدهای ندارند.
داروهای ضد ویروسی که در برابر آنفولانزا وجود دارد، مؤثر نیست. بهبودی بعد از ابتلا، به قدرت سیستم ایمنی بدن بستگی دارد. تاکنون بسیاری از کسانی که جان خود را از دست دادهاند، سیستم ایمنی ضعیفی داشتهاند.
ویروس کرونا چقدر خطرناک است؟
دو نوع از ویروسها با نامهای سارس (SARS) و مِرس (MERS) همانطور که در بالا اشاره شد، هر دو مانند ویروس کرونا منشاء حیوانی دارند، آمار ناگوارتری از کرونا داشتهاند. هنوز مشخص نیست که کرونا چقدر مرگبار خواهد بود، اما در حال حاضر نرخ مرگ و میر کرونا از سارس و مِرس پایینتر است.
در سال ۲۰۰۲ سارس تقریباً در ۳۷ کشور گسترش یافت و باعث وحشت جهانی شد، بیش از ۸۰۰۰ نفر را آلوده کرد و بیش از ۷۵۰ نفر را کُشت. سارس باعث ایجاد مشکلات تنفسی میشود؛ اما همچنین میتواند باعث اسهال، خستگی، تنگی نفس و نارسایی کلیه شود. بسته به سن بیمار، میزان مرگومیر با سارس ۵۰ درصد بود که در این بین افراد مسن آسیبپذیرتر بودند.
مِرس بهراحتی از انسان به انسان دیگر منتقل نمیشود، اما مرگ و میر بیشتری دارد و ۳۵٪ از حدود ۲۵۰۰ نفر را کشت؛ یعنی از هر ۱۰ بیمار آلوده به مِرس سه تا چهار نفر فوت کردند.
نتیجه
همانطور که گفته شد مهمترین مسئله در بیماری کرونا جلوگیری از انتقال این بیماری است و افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، باید سعی کنند به دیگران انتقال ندهند.
بدون دیدگاه