بیماری پروستات از بیماریهای تقریبا رایج در آقایان است و به سه دسته تقسیم میشود که شامل موارد زیر است:
هایپرپلازی خوش خیم پروستات
پروستاتیت
سرطان پروستات
با وجود اینکه دلایل ایجاد انواع این بیماریها با یکدیگر متفاوت است؛ اما علائم مشابهی دارند. به همین جهت انجام غربالگری سرطان پروستات و معاینه سالیانه توسط متخصص اورولوژی از اهمیت بالایی برخوردار است. اطلاعات بیشتری را که باید آقایان در رابطه با این بیماری مهم بدانند، در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد.
کار پروستات چیست؟
پروستات غدهای به شکل گردو است که بهعنوان بخشی از اندام جنسی آقایان محسوب میشود. پروستات مایعی تولید میکند که به مایع منی میرسد. مایع منی ترکیبی از اسپرم و مایع پروستات است. در واقع جهت فرزند دارد شدن مایع پروستات نقش بسیار مهمی دارد.
پروستات در جلوی راست روده و در زیر مثانه قرار دارد. این غده دهانه مثانه را احاطه کرده است، دهانه مثانه قسمتی است که مجرای ادراری به مثانه پیوند میخورد. مجرای ادرار لولهای است که ادرار را از مثانه، به خارج از بدن منتقل میکند.
در آقایان حین انزال، مایع منی از طریق مجرای ادرار و آلت تناسلی نیز منتقل میشود. مثانه و مجرای ادرار قسمتهایی از دستگاه ادراری تحتانی را تشکیل میدهند. بهطور کلی ادرار و مایع منی در مجرای ادرار جریان دارند و از پروستات عبور میکنند.
مشکلات پروستات و انواع پروستات
پروستات انواع مختلفی دارد که هر نوع آن میتواند مشکلاتی را در پی داشته باشد که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
هایپرپلازی خوش خیم پروستات
هایپرپلازی خوش خیم پروستات، بهعنوان BPH نیز شناخته میشود، این نوع پروستات در واقع بزرگ شدن غده پروستات غیر سرطانی است و بسیار شایع است؛ اما در افراد زیر ۴۰ سال بهندرت ایجاد میشود.
طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، متوجه شدهاند که حدود نیمی از آقایان بین ۵۱ تا ۶۰ سال و ۹۰ درصد از آنها بالای ۸۰ سالگی دچار این بیماری خواهند شد. علائم این نوع بیماری شامل موارد زیر است:
داشتن مشکل هنگام ادرار کردن
احساس نیاز به ادرار کردن حتی هنگام خالی بودن مثانه
تکرر ادرار بهخصوص هنگام شب
جریان ضعیف و متناوب ادرار یا احساس تخلیه ناقص ادرار
پروستاتیت
پروستاتیت، التهاب پروستات است، این نوع بیماری میتواند بهدلیل عفونت باکتریایی ایجاد شود. آقایان در هر سنی ممکن است به این نوع پروستات مبتلا شوند. در واقع در نوع پروستاتیت، پروستات میتواند بزرگ یا بههمان اندازه باشد. علائم آن به شرح زیر است:
مشکل هنگام ادرار کردن
تکرر ادرار بهخصوص هنگام شب
درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
تب و لرز همراه با مشکلات ادراری
سرطان پروستات
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه بیماری هیچ علائمی نداشته باشند؛ اما با پیشرفت بیماری این علائم ظاهر میشوند.
علائم سرطان پروستات
نیاز به دفع ادرار بهخصوص هنگام شب
داشتن مشکل هنگام شروع ادرار
عدم توانایی در ادرار کردن
جریان ضعیف ادرار یا قطع ادرار
ادرار دردناک یا همراه با سوزش
انزال دردناک
مشاهده خون در ادرار یا مایع منی
احساس درد یا سفتی مکرر در پشت، باسن یا بالای ران
بزرگی پروستات
بزرگ شدن پروستات، در حقیقت به معنی بزرگ شدن غده است و معمولا با افزایش سن در آقایان ایجاد میشود. علت دقیق بزرگ شدن این غده مشخص نیست؛ اما عواملی مانند افزایش سن و تغییر سلولهای بیضه میتواند در رشد غده پروستات و سطح تستوسترون تاثیرگذار باشد.
BPH یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات از دیگر مواردی است که میتواند منجر به بزرگ شدن پروستات شود. بزرگی پروستات بیشتر در آقایان بالای ۴۰ سال مشاهده میشود.
آیا میتوان از ایجاد پروستات جلوگیری کرد؟
محققین تا به امروز راهی جهت جلوگیری از مشکلات پروستات پیدا نکردهاند. فردی که احتمال ابتلای بالا دارد باید با پزشک خود مسائلی در رابطه با علائم مجرای ادراری را در میان بگذارند.
در واقع اگر افراد شناخت کافی به علائم دستگاه ادراری داشته باشند و اطلاعاتی در رابطه با پروستات بدانند، میتوانند به درمان زود هنگام کمک کنند و عارضههای ناشی از این بیماری را بهحداقل برسانند.
اگر هر یک از این علائم را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید
اگر یک یا چند از علائم را دارید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت وجود مشکلی بیماری شما درمان شود:
جریان ادرار ضعیف
خون در ادرار
تب و لرز یا بدن درد
احساس درد شکم
درد در ناحیه بیضه و مقعد
احساس درد در بین مقعد و بیضه
درد در آلت تناسلی یا بیضه
درد هنگام ادرار کردن یا پس از انزال
مشکل داشتن هنگام دفع ادرار
عدم توانایی در دفع ادرار
عدم تخلیه کامل مثانه
ادراری با رنگ و بوی غیرطبیعی
نیاز به ادرار کردن بیش از هشت بار در روز
چکه چکه ادرار کردن
پروستات و روابط زناشویی
همانطور که گفته شد با افزایش سن، احتمال بزرگتر شدن پروستات وجود دارد، که این مسئله میتواند عارضههایی از قبیل مشکل هنگام ادرار کردن و مشکلات جنسی را به همراه داشته باشد.
میزان و نوع مشکلات جنسی در روابط زناشویی بسته بهشدت عارضه ایجاد شده و وضعیت پروستات میتواند متفاوت باشد. عارضههای جنسی که میتواند به همراه داشته باشد شامل موارد زیر است:
اختلال در نعوظ
کاهش رضایت جنس
مشکل داشتن جهت حفظ نعوظ
کاهش میل جنسی
موارد ذکر شده میتواند در شدت مشکلات جنسی در آقایان تاثیرگذار باشد:
- سن
- ژنتیک
- اضطراب
عمل پروستات
گاهی ممکن است پزشک با انجام درمانهای اولیه موفق به درمان بیماران نشود و در واقع چارهای جز عمل جراحی وجود نداشته باشد. جراحی که برای درمان و رفع عارضههای ناشی از این بیماری انجام میگیرد، اصطلاحا پروستاتکتومی گفته میشود که در بیمارستان و زایشگاه مریم انجام میگیرد.
بیشترین جراحیها برای نوع پروستات BPH و سرطان پروستات انجام میگیرد. بسته به تصمیم پزشک متخصص ممکن است برای انجام جراحی به روش بیهوشی عمومی یا به روش بی حسی نخاعی عمل را انجام دهد. در واقع پزشک با توجه به شرایط بیمار تصمیم میگیرد چه نوع بیهوشی را برای بیمار انتخاب کند.
بهطور کلی هدف از انجام عمل پروستات مواردی همچون زیر است:
عارضههای ناشی از پروستات به حداقل برسد.
اختلالات نعوظ رفع شود.
توانایی حفظ و کنترل ادرار را داشته باشید.
دردهای قبل و بعد جراحی به حداقل برسد.
روزهای حضور پزشکان
نام پزشک | روز حضور | ساعت حضور |
---|---|---|
دکتر محمدرضا یوسفی | شنبه | ۱۴-۱۶ |
** (نوبتگیری از یک هفته قبل انجام شود)
بدون دیدگاه