در حال حاضر سه ماهه مهم اول بارداری را پشت سر گذاشتهاید. در ماه چهارم بارداری احساس بهتری نسبت به ماههای دیگری دارید.
در این ماه متوجه بزرگتر شدن شکم خود شدهاید. طی سه ماه دوم بارداری هم مادر و هم نوزاد رشد سریعی را نسبت به ماه قبل تجربه میکنند.
در ماه چهارم بارداری مادر چه علائمی دارد؟
در این ماه علائمی مثل نفخ و تغییر شکل ظاهری را تجربه میکنید. رحم شما روزبهروز در حال بزرگتر شدن و اندامهای قسمت میانی بدن شما در حال کوچکتر شدن است.
بهطور کلی علائمی که در ماه چهارم بارداری شاهد هستید، به شرح زیر است:
- سوزش سردل و سوء هاضمه
- کمردرد
- احساس کشش
- ایجاد رگهای واریسی
- تنگی نفس
- تورم و احتقان بینی
- لثههای تحریک شده و خونریزی
- یبوست
- درد رباط
ایجاد علائمی مانند سوزش سردل، یبوست و تنگی نفس به این دلیل است که رحم در حال رشد، اندامهای دیگر را به اطراف حرکت میدهد.
علائم دیگر مانند احتقان بینی به این دلیل ایجاد میشود که خون اضافی در رگها پمپاژ میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ماه سوم بارداری را مطالعه کنید.
وزن مادر و اندازه شکم در ماه چهارم بارداری
اکثر افراد در این مرحله از بارداری شروع به افزایش وزن میکنند. از آنجایی که در این ماه حالت تهوع کمتر است، احتمالا میل شدیدی به غذا دارید و به همین جهت کمی افزایش وزن طبیعی است.
اگر در خصوص میزان وزنی که اضافه میکنید، نگران هستید با پزشک معالج خود در خصوص میزان وزن مناسب گفتگو داشته باشید.
در این ماه از بارداری متوجه بزرگتر شدن شکم خود شدهاید. در صورتی که اولین تجربه بارداری شما باشد، ممکن است شکم شما چندان بزرگ نشده باشد. در غیر این صورت، بزرگتر شدن شکم کاملا مشهود است.
رشد جنین در ماه چهارم بارداری
در ماه چهارم بارداری کودک شما بین ۱۰ الی ۱۲ سانتیمتر قد دارد و ممکن است وزنی به اندازه ۱۰ تا ۱۴ گرم داشته باشد. کودک شما الان به اندازه یک آووکادو است.
موی نوزاد در ماه چهارم بارداری شروع به رشد میکند و اندامهای تناسلی در این ماه به سرعت در حال شکلگیری و رشد است. قدرت عضلانی نیز افزایش پیدا میکند.
مهمتر از همه این موارد، چشم و گوش کودک شما نیز در ماه چهارم بارداری رشد میکند و اکنون کودک شما قادر است که همه صداها را از داخل رحم بشنود.
از این ماه میتوانید با کودک خود صحبت کنید و برایش آواز بخوانید تا صدای شما را بشنود؛ این کار راهی عالی برای برقراری ارتباط با کودک است.
حرکات جنین در ماه چهارم بارداری
در این ماه ممکن است متوجه لگد زدن و حرکات کمی از نوزاد خود باشید که کاملا طبیعی است؛ اما گاهی اوقات برخی از خانمها همچنان حرکتی را احساس نمیکنند.
در واقع بسته به اینکه جفت در کدام قسمت قرار گرفته است و همچنین نحوه قرارگیری نوزاد در رحم و میزان چربی بدن ممکن است متوجه حرکات شوید یا حرکتی را احساس نکنید.
بهطور کلی نیازی نیست تا ۲۸ هفتگی پیگیر حرکات کودک خود باشید.
بارداری دوقلو در ماه چهارم بارداری
در بارداری دوقلو نیز در تمامی موارد از جمله میزان رشد و حرکت مانند بارداری تک قلو است. در بارداری دوقلو نیز نوزادان به اندازه یک آووکادو هستند.
اما تنها تفاوتی که با بارداری تک قلو وجود دارد، این است که مادران در این ماه برآمدگی قابل توجهتری را نسب به تک قلو تجربه میکنند.
نکاتی که باید در ماه چهارم بارداری توجه داشته باشید
- در این ماه باید شروع به خرید لباسهای بارداری کنید. قطعا دیگر شلوارهایی که قبلا استفاده میکردید را نمیتوانید بپوشید. بهتر است نوعی را خریداری کنید که کشی و راحت باشد.
- باید به دنبال مرکز درمانی برای زایمان خود باشید و محل مناسبی را بسته به نیاز خود در نظر بگیرید.
- باید مواد غذایی سالم مصرف کنید. بسیاری از خانمها در سه ماهه دوم دچار افزایش وزن میشوند؛ چراکه، دیگر حالت تهوع صبحگاهی را تجربه نمیکنند. در سه ماهه دوم بارداری باید روزانه تنها ۳۰۰ کالری اضافی مصرف کنید.
تغذیه در ماه چهارم بارداری
غذاهایی که باید طی این مدت مصرف کنید باید شامل این موارد باشد:
- مواد غذایی باید سرشار از فیبر، غلات کامل، ویتامینها، آهن و آنتی اکسیدان باشد.
- چربیهای تک غیر اشباع سالم که در مواد غذایی از جمله آجیل و آووکادو وجود دارد.
- مصرف پروتئین و کلسیم که برای افزایش قدرت استخوانسازی و عضلهسازی مفید خواهد بود.
باید بدن خود هیدراته نگه دارید. بدن شما عملکرد اضافی در بارداری دارد و باید به اندازه کافی مایعات مصرف شود. کم آبی در بارداری میتواند منجر به خستگی، سردرد و سرگیجه شود.
زمانی که در ماه چهارم بارداری باید به پزشک مراجعه کنید
در ماه چهارم بارداری مادر نسبت به ماههای گذشته احساس بهتری دارد. در صورتی که هر یک از این علائم را تجربه کردید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- هر لکه بینی جدید یا افزایش قابل توجهی از لکه بینی
- خونریزی به حدی که یک پد خیس میشود.
- درد شدید کمر یا شکم
- تب بالای ۳۸ درجه
- احساس درد هنگام ادرار کردن
- تاری دید یا سرگیجه
- ترشحات آبکی از واژن (مانند زمانی که کیسه آمنیوتیک شما پاره شده باشد)
- سردرد شدید یا مداوم
- استفراغ یا اسهال مداوم
داشتن هر یک از این علائم به این معنی نیست که دچار مشکل جدی در بارداری شدهاید، ممکن است تنها به یک ویروس مبتلا یا دچار کم آبی شده باشید.
بهطور کلی در صورت وجود چنین علائمی باید تحت بررسی توسط متخصص زنان کرج قرار بگیرید.
سلام من هفته ۱۴ هستم از دیشب تا حالا کمرم درد میکنه مثه پریود،طبیعیه؟ یکم اروم میشه باز میگیره
نه طبیعی نیست؛ مراجعه کنید تا سونوگرافی و در صورت لزوم دارو تجویز بشه.
سلام .من ۳ماه پیش نزدیکیه محافظت شده داشتم و الان تقریبا دو ماه و نیمه پریود نشدم بی بی چک هم دادم منفی بوده هیچ علائمی از حاملگی هم ندارم و لی نمیدونم چرا شکمم مثل حامله ها بزرگ شده و سفت هم هست یعنی ممکنه حامله باشم؟؟؟
لطفا آزمایش خون بارداری انجام بدید اگر شک دارید.
سلام خسته نباشید ببخشید من ۴ ام ماه قبلی رابطه از مقعد داشتم و دخولی صورت نگرفت همین اواخر هم پریود شدم و تازه تموم شدم امکان بارداری هست ؟ باکره هم هستم
تنها راهی که میشه بهطور قطعی گفت که باردارید یا خیر، انجام آزمایش خون بارداری است.