درد پهلوی راست در بارداری در اغلب مواقع به دنبال فشار روی ماهیچهها و رباطها ایجاد میشود؛ اما در مواقع نادر امکان مشکلات جدی دیگری که نیاز به بررسی فوری است وجود دارد.
همانطور که میدانید طی بارداری دچار تغییرات زیادی از جمله اضافه وزن، تغییرات گوارشی و دیگر تغییرات فیزیکی میشوید که به دلیل پیشرفت مراحل بارداری ایجاد میشوند و در نهایت امکان درد پهلو در بارداری وجود دارد.
معمولا دردی که در پهلوی راست مادر بارداری ایجاد میشود، جای نگرانی ندارد و امکان ایجاد آن به دلایل رایجی در بارداری رخ میدهد که موقتی است.
گاهی ممکن است نشانه مشکل جدیتری باشد که نیاز به بررسی و درمان به موقع دارد.
بررسی دلایل شایع درد پهلوی راست در بارداری
موارد شایعی که باعث ایجاد چنین عارضهای میشود به شرح زیر است:
همانطور که میدانید شما با پیشرفت بارداری اضافه وزن را تجربه میکنید، میزان نرمالی که میتوانید طی این مدت افزایش وزن داشته باشید، بین ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم است.
اضافه وزنی که طی بارداری تجربه میکنید باعث کشیده شدن عضله میشود و بیشتر طی سه ماه دوم و سوم این حالت را تجربه میکنید.
وزنی که طی این مدت اضافه کردهاید، همچنین تغییر وضعیت بدن برای سازگاری با تغییراتی که داشتهاید و بلند کردن کودک یا جسم سنگین میتواند در ایجاد درد پهلوی راست نقش داشته باشد.
از موارد احتمالی دیگر کشیدگی عضله است که منجر به درد پهلو میشود. گاهی اوقات درد ناشی از کمر گسترش پیدا میکند و منجر به درد در قسمت میانی و سمت راست شکم میشود.
مطالب مرتبط: درد مفصل در بارداری
درد رباط گرد
طی بارداری رحم مانند بادکنک در حال بزرگ شدن است تا جنین فضای کافی برای رشد داشته باشد. رباط گرد مانند طنابی عمل میکند که باعث نگه داشتن رحم در جای خود میشود، هرچه رحم بزرگتر میشود، رباط گرد نرمتر و کشیدهتر خواهد شد.
گاهی اوقات ممکن است این رباط گرد سفت شده یا کشیدهتر شود و در نهایت امکان درد پهلوی راست در بارداری وجود خواهد داشت. احتمال ایجاد درد از خفیف تا شدید وجود دارد.
معمولا شما این حالت را در سه ماهه دوم با افزایش وزن و افزایش مایع آمنیوتیک تجربه میکنید. زمانی که قصد خارج شدن از رختخواب را دارید یا خیلی سریع حرکت میکنید، درد رباط گرد را تجربه کنید. حتی سرفه یا عطسه شدید نیز میتواند در ایجاد چنین دردی نقش داشته باشد.
دلایل گوارشی
مشکلاتی مانند گاز معده، نفخ و یبوست در بارداری بسیار شایع است و میتواند در ایجاد درد پهلوی راست در بارداری نقش داشته باشند.
مشکلات گوارشی تحت تاثیر سطح بالای و پایین هورمون قرار میگیرند. تغییرات هورمونی طی سه ماهه اول و دوم بسیار شایع است.
در اواخر بارداری تغییر سطح هورمون ممکن است چنین مشکلاتی را به همراه نداشته باشد. افزایش وزن در سه ماهه سوم بر دستگاه گوارش فشار وارد میکند.
این عارضه میتواند همراه با سوزش سردل باشد و منجر به درد شدید معده یا پهلوی راست شود. میتوانید با نوشیدن آب فراوان و همچنین مصرف فیبر درد و نفخ ایجاد شده را تسکین دهید.
مواد غذایی سرشار از فیبر شامل چنین مواردی میشود:
- میوه و سبزیجات تازه
- عدس
- برنج قهوهای
- جو
- نان و پاستا سبوسدار
همچنین مواردی که باعث تجمع گاز در معده میشود به شرح زیر است:
- لبنیات
- کلم بروکلی
- غذاهای سرخ شده
- گل کلم
- شیرین کنندههای مصنوعی
- لوبیا
مطالب مرتبط: درد لگن در بارداری
انقباضات براکستون هیکس
براکستون هیکس نوعی انقباضات کاذب هستند و معمولا طی سه ماهه سوم بارداری رخ میدهد؛ اما امکان ایجاد آن در سه ماهه اول نیز وجود دارد.
براکستون هیکس مانند یک گرفتگی در پایین شکم احساس میشود. ممکن است این درد شبیه به گرفتگی قاعدگی باشد، معمولا این انقباضاتی که احساس میکنید، دردناک نیست؛ اما میتواند منجر به درد پهلوی راست در بارداری شود.
علائم این انقباض که میتواند با علائم واقعی زایمان متمایز کند به شرح زیر است:
- با حرکت کردن یا تغییر موقعیت خود ممکن است علائم متوقف شود.
- زمان انقباضات به یکدیگر نزدیکتر نشود.
- با گذشت زمان انقباضات شدیدتر و قویتر نمیشود.
گرفتگی
برخی تصور میکنند زمانی که باردار هستند دیگر گرفتگیهای ناشی از پریود را احساس نمیکنند؛ اما برای همه افراد اینطور نیست.
با این حال مشکلات ناشی از گرفتگی عضلات میتواند بخش طبیعی از روند بارداری باشد. گاهی اوقات گرفتگی عضلات میتواند منجر به درد سمت راست در ناحیه پایین تا وسط شکم شود.
طی سه ماهه اول و دوم بارداری ممکن است با کشیده شدن رحم، گرفتگی عضلات را تجربه کنید. طی سه ماهه سوم گرفتگی عضلات ممکن است به دنبال کشیدگی عضلات، رباطهای اطراف معده و ناحیه کشاله ران رخ داده باشد.
تجربه رابطه جنسی طی سه ماهه دوم و سوم بارداری میتواند در گرفتگی نقش داشته باشد، معمولا این عارضه بدون نیاز به درمان خود به خود بهبود پیدا میکند.
دلایل جدیتر درد پهلوی راست در بارداری
موارد جدیتری که نیاز به بررسی و درمان دارد به شرح زیر است:
بارداری خارج از رحم
در بارداری خارج از رحم تخمک بارور شده در قسمتی خارج از رحم شروع به رشد میکند. در حالی که یک بارداری سالم باید تنها در رحم رخ دهد.
این عارضه میتواند سلامتی شما را به خطر بیندازد. چنین وضعیتی میتواند منجر به درد پهلوی راست در بارداری و گرفتگی در بارداری شود. علائم احتمالی دیگر به شرح زیر است:
- احساس دل درد شدید
- خونریزی خفیف تا شدید
- مشاهده خونریزی قهوهای یا قرمز
در صورتی که هر یک از این علائم را تجربه کردید، نیاز فوری به مراجعه به پزشک خواهید داشت.
سقط
درد شدید در سمت راست شکم همراه با تجربه علائمی دیگر میتواند یکی از نشانههای سقط در بارداری باشد. اگر هر یک از این علائم را داشتید فورا به پزشک مراجعه کنید:
- لکه بینی، خونریزی یا مشاهده لخته خون
- کمردرد در بارداری
- درد شدید یا گرفتگی در قسمت پایینی شکم
احتمال سقط در سه ماه اول بسیار زیاد است و حتی بسیاری از خانمها قبل از آنکه بدانند باردارند، سقط را تجربه میکنند.
آپاندیسیت
احتمال تجربه این عارضه در خانمهای باردار کمتر از یک درصد است. با وجود اینکه این عارضه در بارداری شایع نیست؛ اما احتمال ایجاد آن وجود دارد و ممکن است با علائم بارداری اشتباه گرفته شود.
این شرایط میتواند خطرناک باشد؛ زیرا عدم درمان آپاندیس عفونی، متورم شده و باعث ترکیدگی شود. این عارضه معمولا باعث درد پهلوی راست میشود. از دیگر علائم احتمالی که تجربه میکنید به شرح زیر است:
- درد شکم در اطراف ناف
- استفراغ کردن
- حالت تهوع
- بی اشتهایی
- تب
سنگ کیسه صفرا
کیسه صفرا طی بارداری ممکن است دچار مشکل شود، این اندام داخلی به هضم چربی غذاهایی که میخورید کمک میکند. برخی مواقع مایع درون آن نیز میتواند به سنگهای سختی تبدیل شود.
احتمال ایجاد سنگ صفرا در بارداری شایعتر است؛ زیرا باعث کندتر شدن سیستم گوارشی شما میشود. هرچه تجربه تعداد بارداریها بیشتر باشد، احتمال ایجاد آن نیز افزایش پیدا میکند.
امکان ایجاد سنگ صفرا در هر زمان از بارداری وجود دارد. علائم این بیماری به شرح زیر است:
- درد سمت راست شکم قسمت بالا
- بی اشتهایی
- استفراغ کردن
- حالت تهوع
- تب
اگر هر یک از علائم را تجربه کردید، برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات ممکن است سنگ کیسه صفرا خود به خود برطرف شود. خودداری از غذاهای چرب و سرخ شده به تسکین علائم کمک میکند.
پره اکلامپسی
این عارضه یک بیماری مرتبط به بارداری است، مسمومیت بارداری میتواند همراه با اثرات زیادی از جمله فشار خون بالا باشد. تقریبا میتوان گفت که ۵ تا ۸ درصد از خانمها به پره اکلامپسی یا فشار خون بالا مبتلا میشوند و بیشتر در سه ماهه دوم و سوم رخ میدهد.
پره اکلامپسی میتواند فشار خون خانم باردار را به اندازهای برساند که او را در معرض خطر سکته مغزی قرار دهد. همچنین احتمال آسیب به اندامهایی از جمله کبد، کلیه یا ریه وجود دارد.
معمولا افرادی که مبتلا به این عارضه هستند در سمت راست پهلو، درست در زیر دندههای خود احساس درد دارند. در صورت تجربه چنین علائمی به پزشک گزارش دهید:
- تاری دید
- سردرد
- حساسیت به نور
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم (به خصوص در پاها)
- کم شدن حجم ادرار
- تنگی نفس
- کبودی
بدون دیدگاه