یبوست در بارداری همراه با درمان


یبوست طی بارداری

یبوست در بارداری یکی از علائم شایع خانم‌ها طی این دوران است؛ بنابراین تنها شما نیستید که این عارضه را تجربه می‌کنید. برخی در مراحل ابتدایی بارداری دچار یبوست می‌شوند، در حال که بعضی افراد دیگر پس از گذشت مدت زیادی این مورد را تجربه می‌کنند.

در ادامه این مقال به‌طور کامل توضیح خواهیم داد که علت یبوست در بارداری چیست و چه راه‌حل‌هایی برای درمان آن وجود دارد.

بررسی دلایل یبوست در بارداری

علت ایجاد این عارضه در بارداری بسته به مرحله بارداری متفاوت است. از علل احتمالی این عارضه می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

هورمون‌ها

تغییر سطح هورمون در اوایل بارداری باعث می‌شود که حرکت مدفوع از روده‌ها کند شود. تاخیر عبور مدفوع باعث می‌شود که روده بزرگ آب زیادی را از مدفوع جذب کند و در نهایت منجر به سفت‌تر و سخت‌تر شدن دفع مدفوع می‌شود.

ویتامین‌های طی بارداری

ویتامین‌های طی بارداری حاوی آهن زیادی هستند، آهن یک ماده معدنی بسیار مهم است که گاهی اوقات ممکن است در بارداری دچار کمبود آن شوید. آهن می‌تواند منجر به یبوست و ایجاد مدفوعی سفت و سیاه شود. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تغذیه در بارداری را مطالعه کنید.

فشار رحم

طی بارداری رحم در حال رشد به روده فشار وارد می‌کند و در نهایت حرکت مدفوع را از طریق روده دشوارتر خواهد کرد.

یبوست علاوه بر اینکه منجر به کاهش دفعات دفع مدفوع می‌شود، علائمی‌ دیگری از جمله موارد زیر را به همراه خواهد داشت: 

گاهی برخی از افراد این احساس را دارند که مدفوع به‌طور کامل دفع نشده است. یبوست به خصوص در بارداری می‌تواند بسیار شرایط ناراحت‌کننده‌ای را ایجاد کند. 

درمان یبوست در بارداری

درمان خانگی یبوست در بارداری

خوشبختانه راهکارهای درمانی زیادی وجود دارد که می‌توانید به عنوان روش خانگی برای رفع این مشکل در نظر داشته باشید که این موارد به شرح زیر است:

مصرف فیبر

مصرف مکمل‌های فیبر یا خوردن مواد غذایی حاوی فیبر بیشتر مانند میوه‌ها، غلات کامل، سبزیجات تعداد دفعات دفع مدفوع را افزایش می‌دهد و همچنین عبور مدفوع را راحت‌تر خواهد کرد. توصیه می‌شود که خانم‌های بارداری روزانه بین ۲۸ تا ۳۴ گرم فیبر مصرف کنند.

مایعات

نوشیدن آب کافی برای نرم نگه داشتن مدفوع و دفع آسان آن حائز اهمیت است. اگر فکر می‌کنید که نوشیدن آب به تنهایی کافی نیست، می‌توانید مواد غذایی دیگر مانند سوپ صاف شده، چای، آبمیوه و… را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

فعالیت داشتن

فعال بودن به حرکت مدفوع در روده کمک می‌کند. انجام تمرینات ورزشی تایید شده از سوی پزشک به‌طور منظم توصیه می‌شود. اگر قادر به انجام تمرینات ورزشی منظم نیستید، توصیه می‌شود پیاده‌روی سبک روزانه داشته باشید.

پروبیوتیک‌ها

میلیون‌ها باکتری سالم در روده قرار دارند و به عملکرد صحیح روده کمک می‌کنند. مصرف پروبیوتیک‌ها به بازسازی باکتری‌های روده کمک می‌کند که در نهایت روده حرکات طبیعی خواهد داشت. غذاهای سرشار از پروبیوتیک شامل ماست، ترشی کلم و… است.

بیشتر بخوانید: عفونت گوش در بارداری

دیگر روش‌های درمانی

اگر درمان‌های خانگی ذکر شده موثر نبود، باید درمان‌هایی را شروع کنید که پزشک به شما توصیه می‌کند. به‌طور مثال برای خانم‌هایی که ویتامین‌های حاوی آهن طی بارداری مصرف می‌کنند نوعی را تجویز می‌کند که حاوی آهن کمتری باشد.

درمال اولیه پزشکی برای رفع یبوست در بارداری، دارویی به نام ملین است تا دستشویی رفتن خانم باردار را راحت‌تر کند. به‌طور کلی استفاده از ملین‌های ملایم خطری در بارداری ندارد؛ اما باید از ملین‌های محرک خودداری کنید؛ زیرا منجر به انقباضات رحمی می‌شود.

با وجود اینکه ملین‌های بدون نسخه زیادی در دسترس هستند؛ اما قبل از مصرف هرگونه دارو باید حتما با پزشک مشورت داشته باشید تا نوعی را برای شما تجویز کند که بی‌خطر باشد.

جلوگیری از یبوست در بارداری

یبوست در بارداری چه عوارضی دارد

در اغلب موارد این عارضه در بارداری طی مدت کوتاهی ایجاد می‌شود و بدون درمان یا با حداقل درمان رفع خواهد شد. با این حال یبوست طی مدت طولانی می‌تواند تجمع مدفوع شود که در نهایت نیاز به خارج کردن آن توسط پزشک دارد.

استفاده مداوم از انواع خاصی از ملین‌ها باعث می‌شود که روده نحوه کارکرد خود را با فشار دادن مدفوع از طریق روده فراموش کند. همچنین مصرف این داروها باعث عدم تعادل الکترولیت یا مایعات در برخی از افراد می‌شود.

چنین مشکلاتی معمولا افرادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد که مشکلات دیگری مانند دیابت یا بیماری کلیوی نیز دارند. به هیچ‌وجه خودسرانه هیچ دارویی مصرف نکنید و در خصوص انواع ملین‌ها و دفعات مصرف آنها با پزشک مشورت داشته باشید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

همانطور که گفتیم بسیار مهم است که خانم‌های باردار قبل از مصرف هرگونه دارو از جمله ملین‌ها یا سایر داروهای یبوست با پزشک مشورت داشته باشند. همچنین در صورت داشتن چنین علائمی باید به پزشک مراجعه شود:

  • حالت تهوع
  • دل‌درد
  • استفراغ
  • خونریزی از راست روده
  • با وجود مصرف ملین‌ها بهبودی حاصل نمی‌شود.
  • یبوستی که بیش از ۱ تا ۲ هفته ادامه داشته باشد.

هرگونه سوال و نگرانی که در خصوص یبوست دارید، با پزشک متخصص زنان کرج در میان بگذارید.

دارو برای یبوست در بارداری

چگونه می‌توان خطر ابتلا به یبوست در بارداری را کاهش داد

می‌توانید موارد ذکر شده در خصوص درمان یبوست در بارداری برای پیشگیری از این عارضه نیز در نظر داشته باشید و به آن دستورات عمل کنید.

به مقدار فیبری که مصرف می‌کنید و مایعاتی که می‌نوشید، باید توجه داشته باشید. تمریناتی را باید برنامه‌ریزی کنید که برای شما قابل انجام است. مواردی مانند پیاده‌روی، یوگا در بارداری، شنا، پیلاتس و ایروبیک همگی از مواردی برای فعال نگه داشتن روده‌هاست.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان