زونا در بارداری

تشخیص زونا در بارداری

زونا در بارداری یکی از موضوعات نگران‌کننده در بین خانم‌های باردار است که در ادامه به طور کامل به این موضوع می‌پردازیم.

اگر در کودکی آبله مرغان گرفته‌اید، در بزرگسالی دیگر به آن مبتلا نمی‌شوید. اما به این معنی نیست که امکان ابتلا به زونا که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود و بیماری دردناک و تاول‌زاست، وجود ندارد.

تخمین زده شده است که از هر پنج یک نفر مبتلا به این بیماری می‌شود که اگر زونا در بارداری باشد، مسئله‌ای هشداردهنده است. خبر خوب این است که این عارضه در بارداری بسیار نادر است.

همچنین لازم به ذکر است اکثر خانم‌هایی که طی بارداری به این عارضه مبتلا می‌شوند، بدون نگرانی کنترل و درمان خواهند شد.

چه علائمی‌ دارد

بهترین روش تشخیص این عارضه در بارداری دانستن علائم است. لازم است این نکته را بدانید که پس از شیوع آبله مرغان در کودکی ویروس عامل این بیماری در بدن باقی می‌ماند و سلول‌های عصبی خاصی به حالت خفته قرار می‌گیرد.

سیستم ایمنی بدن ویروس را کنترل می‌کند؛ اما اگر عاملی وجود داشته باشد که توانایی سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار دهد مانند داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، بیماری‌ها، استرس شدید و افزایش وزن و… امکان بازگشت ویروس وجود خواهد داشت.

از علائم اولیه این عارضه می‌توان به درد شدید، سوزش، سوزن سوزن شدن در یک طرف بدن و صورت اشاره کرد. برای برخی از افراد درد به صورت شدید احساس می‌شود. برای درمان دردهای ناشی از زونا باید به کلینیک درد مراجعه کنید.

گاهی برخی علائم دیگری مانند اسهال، حالت تهوع، تب و لرز، اسهال و مشکل در ادرار کردن را تجربه می‌کنند. همچنین پس از ایجاد این موارد، عارضه پوستی به صورت برجستگی قرمز رنگ روی پوست ایجاد می‌شود. طی چند روز این برجستگی‌ها به تاول‌های پر از مایع تبدیل خواهد شد و پوسته پوسته می‌شوند.

زمانی که عارضه‌های پوستی از بین می‌روند، رنگ پوست در قسمتی که تاول ایجاد شده بود با سایر قسمت‌های پوست تفاوت خواهد داشت.

حدود یک پنجم از افرادی به زونا مبتلا می‌شوند، نورالژی پس از تبخال را نیز تجربه می‌کنند. در بسیاری از افراد نیز درد طی چهار ماه پس از اولین نشانه از بین می‌رود.

این عارضه در بارداری به‌راحتی قابل تشخیص است. در واقع در صورتی که شما به پزشک علائمی از جمله تاول‌های پوستی همراه با سوزش، درد شدید و.. را گزارش دهید، پزشک به زونا در بارداری مشکوک خواهد شد.

زونا در بارداری

درمان زونا در بارداری

روش‌های درمانی که پزشک برای بیمار طی بارداری در نظر می‌گیرد، می‌تواند به کاهش شدت این عارضه کمک کند. اگر با توجه به علائمی‌ که برای شما ذکر کردیم مشکوک به این بیماری در بارداری شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر پزشک داروهای ضد ویروس را برای شما تجویز کرد بسیار مهم است که دقیقا طبق دستور پزشک میل کنید. علاوه بر داروهای تجویزی، می‌توانید روش‌های مراقبت خانگی را نیز در برنامه درمانی خود داشته باشید:

  • از کمپرس سرد برای تسکین درد استفاده کنید.
  • لباس گشاد بپوشید و روی تاول‌ها گاز تمیز قرار دهید تا به تسریع روند بهبودی تاول‌ها و همچنین جلوگیری از عفونت‌ها کمک کند.
  • مصرف برخی از داروها مانند آنتی هیستامین، لوسیون بدن برای جلوگیری از خارش و همچنین مسکن‌ها می‌تواند کمک‌کننده باشد، اما به هیچ وجه بدون دستور پزشک در بارداری نباید دارویی مصرف کنید.

نکاتی برای پیشگیری از زونا در بارداری

ویروس واریسلا زوستر بیماری بسیار مسری است. اگر تا به حال به آبله مرغان مبتلا نشده‌اید، مهم است که از قرار گرفتن در معرض هر فردی که مبتلا به این بیماری است خودداری کنید.

اگر قبلا آبله مرغان گرفته‌اید دیگر به زونا یا آبله مرغان مبتلا نخواهید شد مگر اینکه سیستم ایمنی شما به دلایلی که ذکر کردیم سرکوب شده باشد.

بسته به زمان ابتلای این ویروس در بارداری امکان ابتلا به عفونت آبله مرغان یا نقایص مادرزادی وجود دارد. زونا می‌تواند مشکلات جدی برای کودک شما ایجاد کند؛ اما کارشناسان بر این باورند که خطر کمتری نسبت به آبله مرغان دارد.

در صورت مشکوک شدن به این عارضه می‌توان با انجام آزمایش خون این بیماری را در بارداری رد یا تایید کرد.

درمان زونا در بارداری

عوارض زونا

زونا می‌تواند شرایط بسیار دردناکی را ایجاد کند. در واقع بسیاری از افرادی که به پزشک مراجعه کرده‌اند می‌گویند که درد ناشی از این بیماری آنها را مجاب به درمان و پیگیری کرده است.

برخی از بیماران اینطور گزارش می‌دهند که هر چیزی روی انتهای عصب ملتهب قرار گیرد، غیر قابل تحمل است. حتی زمانی که عارضه‌های پوستی نیز برطرف شده‌اند ممکن است نورالژی پس از تبخال تا سال‌ها ادامه داشته باشد.

این بیماری می‌تواند عارضه‌های دیگری را نیز ایجاد کند. اگر روی صورت ایجاد شود، می‌تواند به چشم آسیب وارد کند.

زونای چشم ممکن است منجر به زخم شود و در نهایت به بینایی آسیب وارد کند. حتی امکان ایجاد گلوکوم وجود دارد، نوعی بیماری که می‌تواند منجر به نابینایی شود.

همچنین زونا می‌تواند باعث مشکلات تعادل یا شنوایی و همچنین ضعف عضلات در قسمت آسیب دیده صورت شود. در مواقع نادر امکان گسترش بیماری به نخاع یا مغز وجود دارد و باعث عوارض جدی مانند مننژیت یا سکته مغزی می‌شود.

افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی به دلیل مصرف دارو یا به دنبال بیماری‌هایی مانند HIV سرکوب شده دارند در معرض بیشتری از خطرات این بیماری قرار می‌گیرند.

کلام آخر

احتمال بروز زونا در بارداری بسیار کم است. اگر قصد بارداری دارید و نگران این عارضه در بارداری هستید، این مورد را با پزشک در میان بگذارید تا در صورت صلاحدید واکسن آن را دریافت کنید.

اگر در حاضر باردار هستید به نکات پیشگیری دقت داشته باشید و در صورت داشتن هر علائم مشکوک به پزشک خود گزارش دهید. تشخیص و درمان به موقع شما و کودکتان از خطر عوارض جدی در امان نگه می‌دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان