زایمان به صورت طبیعی فواید زیادی دارد؛ اما سؤالی که ذهن بسیاری از مادران را درگیر کرده تأثیر زایمان طبیعی بر نوزاد است. امروزه بسیاری از مادران به دلیل فواید زیاد زایمان طبیعی، این روش را انتخاب می‌کنند.

حتی اگر نوزاد در دوران بارداری تحتِ شرایط صحیحی قرار بگیرد، اما روش زایمان به درستی انتخاب نشده و به طور صحیح انجام نشود، می‌تواند موجب بروز عواقبی همچون تأثیر روی مغز جنین، تنفس و فشار خون نوزاد شود.

بعضی افراد بر این باورند که در زایمان طبیعی، به دنبال فشار‌های وارد شده بر سر نوزاد، ضریب هوشی نوزاد کاهش پیدا می‌کند. در صورتی که زایمان طبیعی بر ضریب هوشی نوزاد تأثیر مثبت خواهد داشت.

در روش طبیعی از طرف مادر نوعی پروتئین خاص در مغز نوزاد افزایش می‌یابد که همین امر باعث بالا رفتن ضریبِ هوشی نوزاد می‌شود.

مزایای زایمان طبیعی بر نوزادان

با تحقیقات انجام شده از نظر فواید زایمان فیزیولوژیک به این نتیجه رسیده‌اند که ۸۵ تا ۹۰ درصد زایمان‌های طبیعی فواید بسیاری برای مادر و نوزاد دارد. از آنجایی که تولد نوزاد برای مادر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به همین دلیل برای انجام زایمان به نحوۀ صحیح برنامه‌‌ریزی‌های لازم را انجام می‌دهند.

فواید و تأثیر زایمان طبیعی بر نوزاد

نوزادان متولد شده به صورت طبیعی، از نظر پزشکی عوارضِ کمتری هم در دوران نوزادی و هم در سنین بالاتر خواهند داشت. این نوزادان در بدو تولد زودتر از نوزادان حاصل از زایمان سزارین شروع به تغذیۀ شیر مادر می‌کنند و مشکلاتِ تنفسی کمتری دارند.

علاوه‌بر مواردی که ذکر شد تأثیر زایمان فیزیولوژیک بر نوزاد و موارد مثبت دیگری نیز برای نوزاد نیز وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

تنفس نوزاد

نقش زایمان به روش طبیعی در تنفس کودک از اهمیتِ ویژه‌ای برخوردار است. زمانی که نوزاد در رحم است، ریه‌های او پر از مایع آمنیوتیک بوده و در حین زایمان این مایع تا حدودی خارج می‌شود.

علل مشکلات تنفسی در حینِ زایمان به‌‌صورت قطعی معلوم نیست؛ اما تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی بدن مادر و جنین طی زایمان به روش طبیعی، برای رشد و تکامل نوزاد تأثیر بسیاری دارد؛ زیرا دردِ زایمان برای مادر باردار و آزاد شدن هورمون‌های او منجر به رشد ریه‌های نوزاد می‌‌شود.

همچنین در حین زایمان، نوزاد هورمون کاتچول آمین آزاد می‌کند که این هورمون باعث رشد ریه‌های نوزاد خواهد شد. در دورانِ بارداری، فشارها‌یی که از طرف مادرِ باردار بر نوزاد است که همین امر باعث انقباض ریه‌های نوزاد، کاهش خون و اکسیژن شده و در حین زایمان، مایع درون ریه‌های نوزاد خالی می‌شود و در نتیجه تنفس بهتر خواهد شد.

قوی‌تر شدن سیستم ایمنی نوزاد

نوزادان در بدو تولد سیستم ایمنی نابالغی دارند که باید به قوی شدن سیستم ایمنی نوزاد کمک کرد. نوزادانی که به صورت طبیعی به دنیا می‌آیند، از طرف مادر باکتری‌های مفیدی را دریافت می‌کنند که رویِ سیستم ایمنی نوزاد و سلامت روده‌های او تأثیر مستقیم دارد.

در زایمان طبیعی به خاطر گلبول‌های سفید نوزاد که در واقع سطح کاتکول آمین را نیز افزایش می‌دهند، ایمنی نوزاد بیشتر شده و از او محافظت می‌کند.

گلوکز بر رشد سلول‌های مغز نوزاد تأثیر مستقیم دارد. افت قند خون می‌تواند خطرات بسیاری داشته باشد و سلول مغزی جنین به خطر بیفتد؛ اما در زایمان به روش طبیعی این افت قند کم‌تر بوده و نوزاد انرژی بیشتری را هم دریافت می‌کند. سطح قند خون نوزاد پس از تولد به دلیل گلوکز شیر مادر می‌تواند تأمین شود.

در زایمانِ فیزیولوژیک از همان بدو تولد، نوزاد به آغوش مادر می‌رود و با شیردهی اولیه ارتباطی مستقیم با مادر خود ایجاد کرده که همین امر باعث آرامش نوزاد می‌شود.

مزایای زایمان طبیعی بر نوزادان

هنگامی که نوزاد متولد می‌شود، رودۀ او به‌صورت استریل بوده و کم کم باکتری‌ها روده را فرا می‌گیرند و ترکیب کلنی باکتری تحت تأثیر عواملی چون رژیم غذایی، بهداشت و.. است. در سزارین، این باکتری اولیه در روده وجود نداشته و از طریق باکتری‌های رویِ پوست مستعمر می‌شود.

زایمان هنگامی که کودک آماده است

در زایمان طبیعی، نوزاد زمانی به دنیا می‌آ‌ید که به‌طور کامل رشد خود را کرده است. اگرچه در زایمان سزارین نیز نوزاد زمانی متولد می‌شود که رشد کافی را دارد؛ اما در روش طبیعی این امر کاملاً طبیعی بوده است.

روند زایمان به صورت طبیعی، کوتاه‌تر و راحت‌تر انجام می‌شود و نوزاد با توجه به فشارهای وارده از سمت مادر، از نظر سلامتِ جسمانی می‌تواند در وضعیت بهتری باشد. این فشارها حتی در زایمان طبیعی بدون درد نیز وارد می‌شود.

نتیجه‌گیری

تا اینجا تأثیر زایمان به روش طبیعی بر نوزاد را بررسی کردیم؛ بنابراین در طبیعی عملکرد تنفسی نوزاد و گردش خون او افزایش می‌یابد، قند خون تنظیم می‌شود و باعثِ تقویت وابستگی بین مادر و نوزاد نیز خواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان