The Impact of Modern Lifestyle on Fertility1 2 1

امروزه در دنیای مدرن دلایل مختلفی برای ناباروری مردان و زنان وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آنها از دیدگاه متخصصان زنان کرج، سن زوج‌ها است. باید توجه داشت میزان باروری زنان در زیر ۲۵ سال بیش از ۸۰ درصد است ولی این میزان در زنانی که از مرز ۳۵ سالگی گذاشته‌اند به کمتر از ۵۰ درصد می‌رسد و احتمال محدود شدن تعداد تخمک‌ها در آنها بیشتر است.

سن عاملی‌ست که خود به تنهایی می‌تواند موجب کاهش باروری و افزایش خطر ناهنجاری‌های مادرزادی در جنین و نوزاد شود. علاوه بر آن با افزایش سن زنان، احتمال پیدایش توده‌های رحم، تخمدان و همچنین احتمال بیماری‌هایی مانند فشار خون، دیابت و اختلالات غدد افزایش می‌یابد که خود می‌تواند احتمال باروری و شانس بارداری موفق را کاهش ‌دهد. علاوه بر زنان، مردان مسن نیز در مقایسه با مردانی که سن آنها کمتر از ۳۵ سال است شانس باروری ناهنجاری‌های کروموزومی در فرزندان آنها بیشتر است.

آلودگی‌های محیطی، صنعتی و استفاده گسترده از سموم دفع آفات و… نیز می‌تواند تأثیر زیادی بر قدرت باروری خصوصا در مردان داشته باشد. تحقیقات گسترده‌ای که در این زمینه انجام شده نشان می‌دهد زندگی شهرنشینی و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ناشی از رفت و آمد خودرو‌ها با کاهش و ضعف اسپرم مردان همراه شده است.

زندگی شهری و مدرن همچنین با بی‌تحرکی، چاقی و استرس همراه است که بر باروری زنان و مردان تاثیر منفی دارند. زنان چاق یا مبتلا به اضافه وزن در مقایسه با زنانی که وزن طبیعی دارند، مدت زمان بیشتری را برای باردار شدن لازم دارند. ضمن اینکه احتمال ناموفق بودن بارداری در گروه زنان چاق نیز بیشتر است. به گفته متخصصان، اضافه وزن در مردان و زنان منجر به تغییرات هورمونی غیر‌طبیعی در بدن آنها می‌شود و این مسئله تخمک‌گذاری طبیعی در زنان و تولید اسپرم طبیعی در مردان را مختل می‌کند.

The Impact of Modern Lifestyle on Fertility1 2 1

استرس‌های روحی و فیزیکی شدید، افزایش یا کاهش وزن زیاد، بی‌اشتهایی عصبی یا اختلال در خوردن غذا و فعالیت‌های ورزشی سخت نیز از جمله عوامل تأثیرگذار در فعالیت تخمدان‌ها است.

براساس جدیدترین تحقیقات، مصرف سیگار، دخانیات، مواد مخدر و مواد تفریحی توسط مردان و زنان توان باروری آنها را کاهش می‌دهد. کشیدن سیگار می‌تواند با آسیب جدی بر تعداد، تحرک و کیفیت اسپرم‌ها همراه باشد. یکی از مهم‌ترین اثرات سیگار در خانم‌ها، کاهش ذخیره تخمدان و سن یائسگی است.

نوشیدن الکل با کاهش باروری خصوصا در مردان همراه است. کافئین زیاد به میزان بیش از پنج فنجان قهوه در روز هم قدرت باروری زنان را کاهش می‌دهد. استفاده بعضی از انواع داروها خصوصا دارو‌های هورمونی توسط ورزشکاران نیز با کاهش قابل توجه قدرت باروری همراه است.

رفتار‌های پر‌خطر جنسی و داشتن پارتنر‌های متعدد نیز با خطر ابتلا به عفونت‌های جنسی، التهاب و بسته شدن لوله‌های رحمی و مجاری تناسلی مردان و ناباروری همراه است.

بدیهی‌ست که با اصلاح شیوه و سبک زندگی و درمان بیماری‌های زمینه‌ای می‌توان تا حد زیادی از بروز ناباروری پیشگیری کرد. باید به این نکته اشاره کرد که بیمارستان و زایشگاه مریم کرج، مجهز به کلینیک پیشرفته ناباروری بوده و یکی از مراکز ترویج کنندۀ زایمان طبیعی است.

راه‌های پیشگیری از ناباروری در مردان

• از مصرف سیگار، تنباکو، الکل و مواد خودداری کنید.
  • در محیط‌هایی که دارای مواد شیمیایی مضر و فلزات سنگین هستند، کار نکنید.
  • از آلاینده‌های محیطی دوری کنید.
  • مواد غذایی سالم، تازه و بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید و از مصرف غذاها و میوه‌های سرشار از آفت‌کش‌ها پرهیز کنید.
  • مراقبت سلامت جسمی و روان خود باشید.
  • مراقب تأثیرات مضر بعضی از دارو‌ها بر سلامت باروری خود باشید.
  • وزن متناسب داشته باشید.
  • ورزش کنید؛ اما از ورزش‌های سنگین طاقت‌فرسا و طولانی پرهیز کنید.
  • از مصرف مواد نیروزای هورمونی و استروئید‌های آنابولیک پرهیز کنید.
  • در محیط‌های خیلی داغ زندگی و کار نکنید.
  • از پوشیدن لباس‌های تنگ پلاستیکی خودداری کرده و بیشتر از لبا‌س‌های نخی و گشاد استفاده کنید.
  • از سونا و وان آب بسیار گرم کمتر استفاده کنید.
  • مراقب ضربه و صدمه به ارگان‌های جنسی باشید.
  • روابط جنسی سالم داشته باشید و مراقب عفونت‌های جنسی و تأثیرات مضر آن بر باروری خود باشید.
  • مراقبت‌ها و معاینات دوره‌ای توسط پزشک متخصص را فراموش نکنید.
The Impact of Modern Lifestyle on Fertility2 3 1

راه‌های پیشگیری از ناباروری در زنان

• سعی کنید تا هنوز خیلی جوان هستید باردار شوید.
  • مراقب سلامت جسمی خود باشید.
  • سعی کنید وزن متناسب داشته باشید.
  • سیگار نکشید، الکل ننوشید و مواد مصرف نکنید.
  • مصرف قهوه را محدود کنید.
  • غذا‌‌های سالم، تازه و ترجیحا ارگانیک مصرف کنید.
  • از مصرف غذا‌ها و چاشنی‌های دارای مواد نگهدارنده و سرشار از آفت‌کش‌ها پرهیز کنید.
  • از آلاینده‌ها و سموم محیطی دوری کنید.
  • مراقب مصرف دارو‌هایی که روی باروری شما تاثیر مضر می‌گذارند، باشید.
  • ورزش کنید؛ اما از ورزش‌های سنگین و طاقت فرسای طولانی خودداری کنید.
  • مراقب سلامت روان خود باشید تا دچار اضطراب و افسردگی نشوید.
  • روابط جنسی سالم داشته باشید تا دچار عفونت‌های جنسی و عوارض خطرناک نشوید.