سندرم گیر افتادگی شانه یا سندرم ایمپینجمنت شانه از دلایل درد شانه است، در این عارضه یک تاندون داخل شانه زمانی که بازوی خود را بلند میکنید روی استخوان و بافت کنار آن ساییده میشود.
این عارضه تاندون روتاتور کاف که بافت لاستیکی دارد و ماهیچههای اطراف مفصل شانه را که به بالای بازو متصل میکند، تحت تاثیر قرار میدهد.
معمولا این بیماری طی چند هفته یا چند ماه بهبود پیدا میکند، به خصوص اگر تمرینات صحیح شانه را انجام دهید. با این حال در برخی افراد میتواند باعث مشکلی مداوم شود.
سندرم گیر افتادگی شانه چه علائمی دارد؟
علائمی که ممکن است به دنبال این عارضه تجربه کنید به شرح زیر است:
- در قسمت بالایی و بیرونی شانه احساس درد دارید.
- احساس درد هنگام بلند کردن بازو بدتر میشود، به خصوص زمانی که بالای سر خود میبرید.
- احساس درد هنگام شب باعث اختلال در خواب شما میشود.
- در بازوی خود احساس ضعف میکنید.
معمولا دچار سفتی در ناحیه شانه نمیشوید، در صورتی که احساس سفتی در شانه خود داشته باشید پزشک ممکن است به شانه یخ زده مشکوک شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر دردی در شانه دارید که پس از گذشت چند هفته برطرف نمیشود یا مانع انجام فعالیتهای روزانه میشود نیاز به مراجعه به کلینیک درد برای بررسی و درمان دارید.
متخصص درد از شما میخواهد که بازوی خود را به جهتهای مختلفی حرکت دهید تا متوجه دامنه حرکتی شما شود و اینکه آیا حرکت منجر به تشدید درد میشود یا خیر.
بسته به شرایط شما راهکارهای درمانی متفاوتی در نظر گرفته میشود و در صورت نیاز شما را به فیزیوتراپیست ارجاع میدهند.
نکاتی که باید در صورت سندرم گیر افتادگی شانه باید در نظر داشته باشید
- از فعالیتهایی که منجر به بدتر شدن درد میشود خودداری کنید، بهطور مثال فعالیتهایی که نیاز به بلند کردن بازو تا بالای سرتان دارد مانند شنا و بازی تنیس. نباید تا چندین هفته اینگونه فعالیتها را انجام دهید، از پزشک یا فیزیوتراپیست خود سوال کنید چه زمانی میتوانید این فعالیتها را مجدد آغاز کنید.
- حرکت دست را نباید بهطور کامل متوقف کنید، سعی کنید تا حد امکان به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهید تا دچار سفتی در ناحیه شانه و تضعیف در این ناحیه از بدن نشوید.
- یک کیسه یخ را که به دور حوله پیچیده شده است چندین بار در روز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی شانه خود قرار دهید.
- از مسکنهای ضد التهابی بدون تجویز مصرف کنید در صورت نیاز پزشک نوع قویتری را برای شما تجویز خواهد کرد.
علت سندرم گیرافتادگی شانه
- هنگامی که بازوی خود را بلند میکنید، تاندون روتاتور کاف از فضای باریکی در بالای شانه عبور میکند که به عنوان فضای ساب آکرومیال شناخته میشود.
این عارضه زمانی رخ میدهد که تاندون بالای استخوان این فضا که به عنوان آکرومیون شناخته میشود، ساییده شده یا گیر میکند. این سندرم میتواند به دنبال چنین شرایطی رخ دهد:
- تاندون ضخیم، متورم یا پاره میشود که این عارضه میتواند به دنبال فعالیت بیش از حد با شانه مانند فعالیتهایی مانند شنا یا تنیس و ساییدگی با افزایش سن رخ میدهد.
- کیسهای پر از مایع به نام بورسا که بین تاندون و آکرومیون وجود دارد تحریک و ملتهب میشود که در نهایت باعث ایجاد بورسیت خواهد شد. این عارضه میتواند به دنبال استفاده بیش از حد از شانه رخ دهد.
- به جای آنکه آکرومیون صاف باشد، از بدو تولد شما به صورت خمیده بوده است.
- خار استخوانی روی آکرومیون ایجاد میشود که این عارضه به دنبال افزایش سن رخ میدهد.
چگونه تشخیص داده میشود؟
سندرم گیر افتادگی شانه را میتوان با معاینات فیزیکی تشخیص داد. پزشک در ابتدا معاینات را انجام میدهد و دامنه حرکتی شما را مورد بررسی قرار میدهد. متخصص درد در خصوص سوابق پزشکی شما نیز سوال خواهد کرد.
- تستهای تصویربرداری برای تشخیص
- اشعه ایکس
- MRI
- سونوگرافی
با انجام این موارد میتوان به تشخیص و رد سایر دلایل احتمالی از جمله چنین مواردی کمک کرد:
- پارگی روتاتور کاف
- آسیب تاندون دو سر بازو
- آرتریت شانه
چه روشهای درمانی دارد؟
روشهای درمانی کمککننده برای کنترل و درمان این بیماری شامل چنین مواردی میشود:
استراحت
باید مدتی استراحت داشته باشید، در واقع به این معنی که از فعالیتها یا ورزشهایی که باعث ایجاد این عارضه شده است خودداری کنید.
فیزیوتراپی
یک فیزیوتراپیست به شما تمریناتی برای انجام حرکت کششی و تقویت شانه برای بهبود دامنه پیشنهاد میدهد. شما زمانی که در حال سپری کردن پروسه بهبودی هستید، تمریناتی برای تقویت ماهیچههای روتاتور کاف به شما داده میشود.
استفاده از کمپرس سرد
کمپرس سرد را روی شانه قرار دهید یا میتوانید یخ را به دور حوله بپیچید تا مستقیم روی پوست قرار نگیرد. هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چندینبار در طی روز روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید.
مسکنهای ضد درد
مسکنهای بدون نسخه منجر به تسکین درد و تورم میشود، توجه داشته باشید که نباید بیش از دو روز از این داروها استفاده کنید.
کورتیکواستروئیدها
داروهای کورتیکواستروئیدی نیاز به تجویز پزشک دارند تا التهاب را کاهش دهند. ممکن است نیاز به تزریق کورتیزون مستقیم به داخل مفصل شانه باشد.
جراحی
اگر سایر روشهای درمانی منجر به تسکین علائم نشود، پزشک ممکن است جراحی برای رفع فشار به روش آرتروسکوپی را پیشنهاد دهد.
بدون دیدگاه