تغییرات سینه در بارداری و پس از آن

تغییرات سینه پس از بارداری

برای بسیاری از خانم‌ها تغییرات سینه در بارداری از اولین علائم بارداری است و با پیشرفت بارداری تغییرات بیشتری را شاهد خواهند بود. 

قسمت‌های مختلفی از بدن و هورمون‌ها در اوایل بارداری شروع به تغییر می‌کنند. در ادامه مقاله هر تغییر احتمالی که طی این مدت ایجاد می‌شود را برای شما ذکر خواهیم کرد.

بارداری بر سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون در بدن تاثیر می‌گذارد. در واقع این هورمون‌ها سینه را برای شیردهی آماده می‌کنند و باعث ایجاد تغییرات زیادی می‌شوند.

استروژن باعث رشد سلول‌های مجرای سینه شده پرولاکتین نیز منجر به بزرگ‌تر شدن سینه و همچنین تولید شیر می‌شود. 

پس از زایمان سطح استروژن و پروژسترون به شدت کاهش می‌یابد و سطح پرولاکتین افزایش پیدا می‌کند تا امکان شیردهی وجود داشته باشد.

تغییرات سینه در بارداری چگونه رخ می‌دهد؟

سینه در طی بارداری دچار تغییراتی می‌شود تا شرایط برای شیردهی به کودک فراهم شود. این تغییرات در اثر افزایش هورمون‌ها رخ می‌دهد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • حساسیت یا تغییراتی در کل سینه، به‌ویژه نوک سینه
  • افزایش سایز سینه
  • تغییر در رنگ و اندازه نوک سینه و آرئول
  • ایجاد غدد مونتگومری بزرگ

از حدود هفته شانزدهم بارداری، سینه‌ها شروع به تولید شیر می‌کنند. نشت مقداری ترشح زرد کم رنگ که به عنوان آغوز شناخته می‌شود، کاملا طبیعی است. 

اگر نگران قابل مشاهده بودن آن از روی لباس هستید، از یک پد سینه در داخل سوتین استفاده کنید.

طی چند هفته آخر بارداری نوک سینه‌ها بزرگتر می‌شوند و به دلیل بزرگتر شدن سلول‌های تولید کننده شیر، سینه به رشد خود ادامه خواهد داد. 

گاهی ممکن است در سینه احساس دردناکی داشته باشید. با استفاده از سوتین می‌توانید هرگونه درد یا ناراحتی در سینه را تسکین دهید. 

معمولا به خانم‌ها توصیه می‌شود برای احساس درد در سینه در بارداری از داروهای مسکن مصرف نکنند، در صورت نیاز به پزشک فوق تخصص پستان مراجعه کنید تا با بهتر روش‌های درمانی در نظر گرفته شود.

افزایش سایز سینه در بارداری

تغییرات سینه در بارداری، در سه ماهه اول

در طول سه ماهه اول، حجم خون در بدن شروع به افزایش می‌کند تا نیازهای جنین در حال رشد فراهم شود. به همین جهت ممکن است رگ‌های سینه بزرگ و قابل مشاهده باشند.

با رشد سینه‌ها، حساسیت و تورم احساس می‌شود، چنین علائمی در چند هفته اول بارداری برطرف می‌شود و بدن با چنین تغییراتی در سینه طی بارداری سازگار خواهد شد. علاوه بر این ممکن است متوجه تغییراتی در نوک سینه‌های خود شوید. 

نوک سینه بزرگتر و حساس‌تر می‌شود و متوجه تیره‌تر شدن هاله سینه خواهید شد. توبرکول‌های مونتگومری در هاله سینه نیز قابل مشاهده است.

این برجستگی‌های کوچک و بدون درد خاصیت ضدعفونی‌کنندگی و روان‌کنندگی دارند و به شیردهی کمک می‌کند.

تغییرات سینه در بارداری، در سه ماهه دوم

در طول سه ماهه دوم بارداری سطح استروژن در حال افزایش است، در واقع به این منظور که سینه‌ها همچنان سنگین‌تر و پرتر می‌شوند و نیاز به خرید سوتین جدید متناسب با سایز جدید سینه‌های خود دارید. سینه در چند هفته ابتدایی سه ماهه دوم شروع به تولید آغوز می‌کند، آغوز اولین شیر مادر است.

تغییرات سینه در بارداری، در سه ماهه سوم

همانطور که بدن جهت آمادگی زایمان دچار تغییرات زیادی می‌شود، سینه‌ها نیز سنگین‌تر و متراکم‌تر خواهند شد. نوک سینه‌ها بزرگ‌تر و برجسته‌تر می‌شوند و ممکن است دچار تغییر شکل شوند. 

گاهی نوک سینه‌ها و آرئول به‌طور قابل توجهی تیره‌تر می‌شوند. از آنجایی که پوست سینه کشیده می‌شود تا فضایی برای رشد داشته باشد، برخی مواقع علائمی مانند خارش سینه در بارداری یا خشکی را احساس می‌کنید. برای رفع چنین عوارضی از یک مرطوب‌کننده استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: عفونت گوش در بارداری

آیا ایجاد توده در سینه طی بارداری شایع است؟

گاهی اوقات توده‌هایی در سینه، به عنوان تغییرات سینه در بارداری ایجاد می‌شود که رایج‌ترین آنها به شرح زیر است:

  • کیست‌ها (کیست‌های پر از مایع)
  • گالاکتوسل (کیست‌های پر از شیر)
  • فیبرو آدنوم (در لوبول‌های سینه ایجاد می‌شود)

این موارد از شرایط خوش خیم سینه هستند. اگر قبل از بارداری فیبروآدنوم داشته باشید، احتمال بزرگتر شدن آن در بارداری وجود دارد.

سرطان سینه معمولا در سنین باروری و طی بارداری ایجاد نمی‌شود، با این حال ایجاد هر توده جدید در سینه یا تغییر در یک توده باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

تغییرات سینه پس از بارداری

تغییرات سینه پس از بارداری

پس از تولد نوزاد سطح استروژن و پروژسترون به سرعت کاهش می‌یابد. سه روز پس از تولد آغوز با مایع اضافی رقیق شده و باعث می‌شود شیر سفیدتر به نظر برسد. در این زمان ممکن است سینه شما شروع به نشت شیر کند.

هنگامی‌ که کودک سینه را می‌مکد، اعصابی را تحریک می‌کند که پیام نیاز به شیر به مغز داده خواهد شد. حتی برخی از خانم‌ها با شنیدن گریه نوزادشان متوجه نشت شیر از نوک پستان خود می‌شوند.

احتمال ایجاد چنین حالتی در چند روز اول پس از زایمان وجود دارد، برای جلوگیری از نمایان شدن نشت شیر باید از پد سینه استفاده کنید تا احساس راحتی و آمادگی بیشتری داشته باشید.

تغییراتی در سینه به دنبال شیردهی

همانطور که گفتیم تغییرات سینه در بارداری، شرایط تغذیه را برای نوزاد فراهم می‌کند. متخصصین توصیه می‌کنند در صورت امکان، نوزادان در شش ماه اول زندگی خود تنها از شیر مادر مصرف کنند و پس از گذشت شش ماه می‌توانید مواد غذایی کمکی را نیز به کودک خود بدهید.

نتیجه تحقیقات اینگونه بوده است که شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهد. در صورتی که هرگونه جراحی در سینه انجام داده‌اید و قادر به شیردهی فرزند خود نیستید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

مشکلات احتمالی سینه پس از بارداری

زمان شروع شیردهی ممکن است مشکلاتی ایجاد شود که برخی از این موارد به شرح زیر است:

  • نوک سینه‌های زخمی و ترک خورده
  • گرفتگی در سینه
  • مسدود شدن مجاری شیر
  • ماستیت
  • آبسه سینه
  • برفک

۳ دیدگاه‌ها

  • سلام
    بنده باکره هستم و حدود ۱۳روز قبل یک رابطه سطحی در حد زیر یک دقیقه بدون ارضا شدن همسرم طوری ک اصلا الت همسرم با واژن بنده تماس نداشتن
    داشتم
    ۳روز ک پریود بنده ب تاخیر افتاده
    ده روز بعد رابطه و یک بارهم ۱۲روز بعد بی بی چک تست کردم ک جواب هردو منفی بود
    اما هرچی دمنوش و زعفران و گرمی میخورم تاثیری روی پریود بنده نداشته و هیچ علائمی هم بجز خیلی کم بزرگ‌شدن سینه بدون هیچ دردو حساس شدنی نیست
    با تمام این تفاسیر امکان بارداری هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان