یکی از جذابترین صحنهها برای پزشکان، تماشای افرادیست که جواب آزمایش بارداری را گرفتهاند..!
شاید هیچ آزمایشی، غیر از آزمایش بارداری در دنیای پزشکی وجود نداشته باشد که بتواند تا به این حد، احساسات متفاوتی را در انسانها ایجاد کند. ما شاهد شادیها و ناراحتیهای افراد زیادی بودهایم..!
معمولا اولین نشانۀ بارداری، گذشتن از زمان قاعدگی است، با تست بارداری میتوانید از این احتمال، اطمینان حاصل کنید.
مراجعه به پزشک متخصص
اگر تست بارداری شما مثبت بود، باید برای مراجعه به پزشک متخصص زنان برنامهریزی کنید. بهتر است در فاصلۀ هفتۀ شش تا هشت، برای شروع مراقبتهای دوران بارداری، ملاقات با پزشک را شروع کنید. البته اگر شما مراقبتهای قبل از بارداری را انجام دادهاید، شاید در این مرحله فقط لازم باشد حاملگی شما توسط سونوگرافی تأیید شود.
در این ملاقات با پزشک متخصص زنان و زایمان معمولا سن حاملگی، وزن، فشارخون و وضعیت عمومی مادر توسط پزشک بررسی میشود. اگر مراقبتهای قبل از بارداری را انجام نداده باشید، پزشک شما آزمایش خون، گروه خونی، قندخون و سایر آزمایشهای ضروری را برای شما انجام خواهد داد.
به این نکته توجه داشته باشید که، سه ماه قبل از اقدام به بارداری، باید مصرف قرص اسید فولیک را شروع کنید و در زمان تشخیص بارداری درحال مصرف آن باشید. لازم است تا پایان سه ماهۀ اول، روزانه یک عدد قرص اسیدفولیک مصرف کنید.
آزمایش غربالگری
آزمایش غربالگری، مهمترین نقش مراقبتی را در سه ماهۀ اول بارداری دارد. آزمایشهای غربالگری سه ماهۀ اول میتواند وجود اختلالات کروموزومی در جنین را نشان دهد. این بررسی شامل یک سونوگرافی است، که حتما باید در فاصلۀ ۱۱ تا ۱۳ هفتگی انجام شود و ضخامت پشت گردن جنین اندازهگیری شود.
بایستی برگۀ سونوگرافی را در آزمایشگاه همراه داشته باشید و نتیجۀ این بررسی، غربالگری سه ماهۀ اول تلقی میشود.
مواد غذایی برای مادران باردار
در دوران بارداری، جنین کاملا وابسته به مادر است و موادغذایی که مادر مصرف میکند، از راه جفت به جنین میرسد. بنابراین تغذیۀ مناسب مادر باردار علاوهبر تأمین سلامت خود، در سلامت جنین و نوزاد آینده هم نقش مهمی دارد. غذای روزانۀ خانم باردار باید دارای همۀ گروههای موادغذایی باشد، مانندِ:
- غلات (برنج، نان، ماکارونی، حبوبات و…)
- گوشت و جانشینهای آن، که پروتئین و آهن بدن را تأمین میکنند و مواد غذایی موجود در این دسته برای خونسازی، تکامل سیستم عصبی و رشد جنین لازم هستند. (گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، انواع مغزها مثل گردو، بادام، پسته، فندق، انواع حبوبات مثل عدس، لوبیا، نخود و…)
- شیر و فرآوردههای آن مانند پنیر، ماست، کشک و.. که مصرف این مواد هم کلسیم بدن مادر را تأمین میکند و هم برای استخوانبندی جنین و شکلگیری و استحکام دندانهای او در آینده ضروری است.
- سبزی و میوه مانند کاهو، هویج، گوجهفرنگی، سیبزمینی، گلکلم ، اسفناج و…
در بارداری چون صرفا مصرف موادغذایی، افزایش نیاز مادر به آهن و سایر مواد مورد نیاز را تأمین نمیکند، مصرف قرص آهن و مولتیویتامین از شروع ماه پنجم تا سه ماه پس از زایمان و اسیدفولیک از ابتدا تا پایان بارداری توصیه میشود. غذاهای چرب، شیرین، مواد تحریککننده مانند چای و قهوه در بارداری باید با احتیاط مصرف شود.
بهداشت دهان و دندان
باتوجه به اهمیت مراقبت از دندانها در حاملگی، زن باردار بهتر است در طول بارداری، حداقل یکبار توسط دندانپزشک معاینه شود. با پیشرفت حاملگی بهعلت افزایش هورمونها ممکن است لثهها متورم و پرخون شده و خونریزی از لثهها پیش آید، اگر خونریزی زیاد شد و بیش از چند روز هم ادامه پیدا کرد، لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید.
بهداشت روان
آرامش مادر از مسائلی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته میشود. ثابت شده اضطراب و هیجانات زن حامله بر سلامت جنین تأثیر میگذارد. آرامش روانی مادر بهخصوص نزدیک زایمان اهمیت زیادی دارد، مصرف خودسرانۀ دارو میتواند مخاطرات جبرانناپذیری برای جنین ایجاد کند.
ورزش
بهترین ورزش در بارداری، پیادهروی در هوای آزاد است. راه رفتن باعث تقویت عضلات شکم شده و در ماههای آخر به راحت انجام شدن زایمان کمک میکند. انجام تمرینات ورزشی در بارداری ضمن حفظ تناسب اندام مادر، در کاهش انقباض عضلات لگن و ران، کاهش کمردرد و درد پشت مؤثر است. رعایت این موارد مادر را به سمت زایمان طبیعی سوق میدهد.
رابطۀ زناشویی
در یک حاملگی سالم، نزدیکی تا قبل از ماه آخر ضرری ندارد. مشروط به اینکه راحتی زن باردار رعایت شده باشد و وضعیت قرار گرفتن بدن او بهگونهای باشد که به شکم او فشار وارد نشود. خانمهایی که در حاملگیهای قبلی خود سابقۀ:
- سقط
- خونریزی
- پارگی کیسۀ آب
- زایمان زودرس
دارند باید از رابطۀ جنسی در سهماهۀ اول بارداری و نیز ماه آخر، خودداری کنند.
خیلی عالی و موثر 😁💖 مبارکمون باش 😁💖