ویروس کرونا، خانواده بزرگی از ویروس است و شامل ویروسهای متفاوتی است. از جمله:
- ویروسی که باعث شیوع جهانی سندرم حاد تنفسی (SARS) در سال ۲۰۰۳ شد.
- ویروسی که باعث شیوع سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) در سال ۲۰۱۵ شد.
این ویروس بهطور معمول، مانند بیماریهای تنفسی و سرماخوردگی بروز میکند و علائم آن، شامل تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی است. اگر چه این ویروس در حال حاضر می تواند، اثرات منفی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشد، امـــا ممکن است به مرور زمان شدت این بیماری کاهش یابد.
ویروس کرونا از کجا آمده است؟
این ویروس جدید، از چین آغاز شده است و چون در گذشته وجود نداشته، هیچکسی با آن آشنایی کافی ندارد. اولین نفراتی که مبتلا به این ویروس شدهاند، در بازار عمدهفروشان غذاهای دریایی چین شناسایی شدند. آنها حیوانات زنده و تازه ذبح شده را خُرد میکردند و میفروختند. به همین دلیل، محققین بر این گمان هستند که حیوانات یکی از عوامل مهم انتشار این بیماری هستند.
چگونه از شیوع بیماری کرونا جلوگیری کنیم؟
در حالی که هنوز هیچ واکسنی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد، با کمک برخی روشها میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
- از ماسک استفاده کنید.
- دستهایتان را حداقل بهمدت بیست ثانیه با آب و صابون بشویید.
- زمانی که به آب و صابون دسترسی نداشتید، از محلول ضدعفونی کننده استفاده کنید.
- از افرادی که سرفه یا عطسه میکنند، دوری کنید.
- از تماس دست با چشم یا دهان خودداری کنید، زیرا این مناطق، مستقیما عوامل بیماریزا را به بدن منتقل میکنند.
- وقتی بیمار هستید، در خانه بمانید.
- اشیاء و سطوحی را که دائما با آن در تماس هستید را ضدعفونی کنید.
راههای شناسایی یک ضدعفونی کنندۀ مناسب چیست؟
بهترین ضدعفونیکنندهها از الکل ساخته میشوند. ضدعفونیکنندهها همۀ میکروبها را از بین نمیبرند، اما ضدعفونیکننده حاوی الکل، تعداد زیادی از میکروبها را از بین میبرد.
استفاده از یک محلول ضدعفونی کننده، با ۶۰ درصد الکل، میتواند جایگزین آب و صابون باشد.
چگونه از خودمان در برابر این ویروس محافظت کنیم؟
سازمان بهداشت جهانی، برای اطلاعرسانی از روشهای پیشگیری از این بیماری، یک اورژانس بهداشت عمومی تشکیل داده است، تا افراد بتوانند در این اورژانسها رفتوآمد داشته باشند، سؤالات و نگرانیهایشان را دربارۀ این بیماری مطرح کنند.
همچنین سازمان بهداشت جهانی، علائم شایعی را برای این بیماری معرفی کرده است، علائمی مانند:
- بیماریهای تنفسی
- تب
- سرفه
- تنگینفس
در این بیماری، امکان بروز موارد نادری هم وجود دارد، مانند: ذاتالریه، سندرم حاد تنفسی، نارسایی کلیه و در شدیدترین حالت مرگ …
اکنون این ویروس، از فردی به فرد دیگر در حال انتقال است.
اگر قصد سفر به چین را دارید ….!
در صورت امکان، باید از سفر به چین خودداری کنید و اگر مجبور به این سفر هستید، باید بدانید که در زمان بازگشت از سفر، دولتها دوران قرنطینه را برای مسافران اجباری کردهاند.
در طول سفر هم حتما، از ماسک استفاده کنید، مرتبا دستهایتان را شستوشو دهید و از هرکسی که دچار بیماری است، دوری کنید.
چه مدتی طول میکشد تا واکسن این بیماری ساخته شود؟
چندین گروه در حال آمادهسازی و کار روی این پروژه هستند اما هیچ تضمین قطعی برای ساخت این واکسن تا پایان شیوع فعلی وجود ندارد.
البته گروهی از محققین، این خبر را دادهاند، که ممکن است تا یک ماه آینده، یک نسخۀ آزمایشی از این واکسن آماده شود، امـا قطعا این نسخه نمیتواند، ارزیابی دقیقی از ایمنی و اثربخشی را داشته باشد.
کارشناسان بهداشتی برای جلوگیری از پخش شدن این ویروس، چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟
کارشناسان بهداشت عمومی، در مدیریت شیوع این بیماری، نقش مهمی دارند.
افراد و دولتها باید اقداماتی را برای کنترل این بیماری در نظر بگیرند.
در ابتدا سازمان بهداشت جهانی، تصور میکرد، شیوع بیماری ذاتالریه در کشور چین آغاز شده است، اما بعد با بررسیهای بیشتر و بنابر گزارش مقامات چین، متوجه شدند این بیماری، نوعی ویروس جدید به نام کرونا است. تاکنون در کشور چین، بیش از ۲۰۰ نفر، بر اثر ابتلا به این بیماری، فوت کردهاند و حدود ۱۰۰ مورد عفونت در ۲۶ کشور دیگر، گزارش شده است.
وزارت بهداشت همۀ کشورها، در حال آمادهسازی اقداماتی جهت جلوگیری از این بیماری هستند.
به همین منظور، فرودگاههای بینالمللی موظفند، برای همۀ مسافران بینالمللی، آزمایشهای تشخیصی دقیقی را جهت شناسایی سریع این ویروس انجام دهند.
ویروس کرونا یا کویید-۱۹ ویروسی تازه شناخته شده است و متاسفانه جهشهای خیلی زیادی دارد و از فردی به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد به همین دلیل تا به امروز واکسنی برای درمان این بیماری تولید نشده است.
چه افرادی در معرض خطر بیشتری قرار دارند؟
افرادی که سابقۀ بیماریهای مزمنی از جمله موراد زیر دارند:
- دیابت
- فشارخون
- نارسایی کلیه
- نارسایی قلب
- و افرادی که حال شیمیدرمانی هستند؛
متاسفانه با توجه به اینکه سیر بیماری در این بیماران بسیار سریع است، به شدت میتواند ریۀ بیمار را درگیر کند. در این زمان بیمار نیازمند است که در ICU تحت مراقبتهای ویژه قرار گیرد؛ به همین دلیل تشخیص به موقع بیماری در بیماران پرخطر بسیار حائز اهمیت است.
افراد سالمند جزء گروههایی هستند؛ که به مراقبت بسیاری نیازمندند و از حضور در مکانهای پرازدحام، باید جدا خودداری کنند. استفاده از داروهایی برای تقویت سیستم ایمنی این افراد بسیار مهم است.
تستهایی که از افراد مشکوک گرفته میشود
در معاینۀ بیماران آزمایشهای زیر برای شروع هرچه سریعتر درمان انجام میشود از جمله؛
- آزمایش خون
- اسکن قفسۀ سینه
- سیتیاسکن ریه
خوشبختانه تا به امروز درمان مناسبی برای بیماران انجام شده است؛ بعضی از بیماران بهصورت سرپایی درمان میشوند و با ادامۀ درمان رو به بهبودی میروند. همچنین روشهای پیشگیری بیماری کرونا در حال حاضر در رسانهها و فضای مجازی بهصورت جامع اطلاعرسانی میشود.
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا رعایت بهداشت فردی بسیار حائز اهمیت است و هر فردی باید هر یک ساعت یکبار دستهای خود را با آب و صابون شستشو دهد.
حدالامکان در خانه بمانید و در مکانهای پرازدحام حضور نداشته باشید، در صورت لزوم حتما از ماسک و دستکش استفاده کنید؛ حتی ماسک و دستکش اگر بهدرستی استفاده نشود؛ میتوانند این ویروس را انتقال دهند، به همین دلیل باید به گونهای از بدن جدا شوند که با سطح بدن تماس نداشته باشند.
بعد از درآوردن دستکش و ماسک باید آنها را داخل کیسه انداخته و کیسه را گره بزنید و سپس داخل سطل زباله بیاندازید. بعد از درآوردن دستکش حتما دستهای خود را با آب و صابون بشوئید.
دستورالعملهای سازمان جهانی یونیسف، جهت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
- ویروس کرونا ابعادی بزرگ دارد. این ابعاد در حدود ۵۰۰ -۴۰۰ میکرومتر است. در واقع میتوان گفت که «هر نوع ماسکی از ورود این ویروس جلوگیری میکند».
- این ویروس نمیتواند در هوا معلق بماند و روی زمین میافتد. پس «ویروس کرونا از طریق هوا منتقل نمیشود».
- زمانی که این ویروس روی سطح فلزی میافتد، تا ۱۲ ساعت میتواند زنده بماند. در نتیجه «شستن دستها با آب و صابون ضرورت دارد».
- ویروس کرونا روی سطح پارچهای تا ۹ ساعت زنده میماند، لذا «شستن لباسها» و «قراردادن لباسها جلوی آفتاب به مدت دو ساعت» موجب از بین رفتن ویروس خواهد شد.
- این ویروس تا ۱۰ دقیقه روی پوست زنده میماند، در نتیجه، «بههمراه داشتن مادۀ ضدعفونیکننده» جهت پیشگیری، ضروری بهنظر میرسد.
- اگر ویروس کرونا در درجۀ حرارت ۲۶-۲۵ سانتیگراد قرار گیرد، زنده نمیماند. بههمین دلیل است که این ویروس در نواحی گرمسیری وجود ندارد. پس «نوشیدن آب گرم» و «در معرض نور خورشید قرار گرفتن» میتواند بسیار مفید باشد. همچنین «نخوردن بستی» و «دوری ازخوراکیهای سرد» بسیار مهم است.
- «قرقرۀ آب گرم و نمک» میکروبها را از بین میبرد و اجازۀ نفوذ میکروب را به ریهها نمیدهد.
- هدف و پیروی از این دستورالعملها موجب پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا خواهد شد.
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا روی سطوح مختلف
- دستکش لاتکس: تا ۸ ساعت
- پلاستیک: تا ۲ روز
- آلومینیوم: تا ۸ ساعت
- استیل: ۳ تا ۲۸ روز
- چوب: تا ۴ روز
- شیشه: تا ۴ روز
- کاغذ: تا ۵ روز
- پیویسی: تا ۵ روز
- سرامیک: تا ۵ روز
- تفلون: تا ۵ روز
- لباس و الیاف پارچهای: ماندگاری چندانی ندارد.
سلام ممنون از متن مفید و کاربردیتون
ممکنه که بگید کلینیک درد در چه ساعاتی مشغول است و اینکه در این دوران کرونا هم ویزیت دارید یا خیر؟
سلام خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بوده
برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه کلینیک درد مراجعه کنید
https://maryamhospital.ir/pain-clinic/