انزال زودرس، علل و درمان
به گفته پزشک متخصص زنان کرج، انزال زودرس، یکی از اختلالات جنسی است و زمانی اتفاق میافتد که مرد در عرض چند دقیقه پس از شروع فعالیت جنسی و تحریک آلت جنسی به اُرگاسم برسد.
تعریف واحدی برای انزال زودرس وجود ندارد. سال ۲۰۱۴ انجمن بینالمللی بیماریهای سکسوال اعلام کرد که انزال زودرس به مواردی گفته میشود که فرد در عرض ۱ دقیقه یا کمتر، از دخول و بدون اراده، دچار انزال شود و این وضعیت در هر بار رابطه جنسی اتفاق بیفتد و موجب استرس و ناراحتی فرد شود.
انزال زودرس به سه دسته تقسیم میشود:
اولیه: یعنی از ابتدای بلوغ تا الان همیشه این مشکل وجود داشته است.
ثانویه: فرد از ابتدا دچار این مشکل نبوده و بعدا ایجاد شده، مثل کسانی که داروی ترامادول را ترک میکنند.
گاهگاهی و متغیر: فرد گاهاً دچار این مشکل میشود و بیشتر به استرس و اضطراب مربوط میشود.
بهطور طبیعی، مدت زمان لازم برای اینکه یک مرد به اُرگاسم برسد بین ۴ تا ۸ دقیقه (بسته به سن و شرایط جسمی فرد) متغیر است و بهطور متوسط میتوان گفت این زمان برای مردان جوان حدود ۵ دقیقه است.
هر چند بیشتر آقایان تمایل دارند مدت بیشتری تا رسیدن به ارگاسم داشته باشند، ولی زمان ارگاسم اصلا مهم نیست و کیفیت ارگاسم، بهویژه همزمانی ارگاسم طرفین از اهمیت برخوردار است.
زمانی که دو طرف بهطور همزمان به ارگاسم برسند، حتی اگر مدت کمی نزدیکی کرده باشند؛ در آن صورت رابطه جنسی موفق داشتهاند. اکثر مردان به معاشقه (foreplay) قبل از انجام عمل نزدیکی بیتوجهاند و شریک جنسیشان بعد از خودشان به ارگاسم میرسد، این موضوع باعث میشود میزان تنشها در تماسهای بعدی افزایش یابد و انزال زودرس را تشدید میکند.
پیشنوازی یا معاشقۀ قبل از شروع رابطه، شامل لمس کردن، ماساژ دادن و نوازش بدن شریک جنسی، بدون انجام دخول است و در صورتی که با نفسهای آرام و عمیق همراه باشد، میتواند در کاهش هیجان و درمان زود انزالی کمک کند.
از نظر جنسی، زنها به ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای تحریک شدن نیاز دارند، درحالیکه مردان با سرعت بیشتری تحریک میشوند، مردها با تمرین طولانی مدت معاشقه و پیشنوازی یاد میگیرند که هیجان خود را کنترل کنند و بدین ترتیب از نظر روانی تمرکز لازم را برای جلوگیری از انزال خود در درازمدت پیدا میکنند.
علل
علل انزال زودرس کماکان نامشخص است و تئوریهای مختلفی مطرح شده است. برخی از این علائم، شاملِ موارد زیر است:
- علل روانی از جمله هیجانزدگی، احساس گناه، افسردگی و مشکلات احساسی، ارتباطی و اضطراب. اضطراب یکی از مهمترین عوامل ایجاد و تشدید انزال زودرس در مردان به شمار میرود. پرهیز از هیجانزدگی و حفظ آرامش، باعث طولانی شدن رابطه و رضایت بیشتر میشود.
- خودارضایی سریع در دوران نوجوانی و بلوغ (در فرصت کم و همراه با نگرانی)
- پرهیز طولانی مدت از نزدیکی
- عوامل پزشکی مانند آسیب جسمی یا عوارض دارویی. بهعنوان مثال کسانی که مواد مخدر و ترامادول مصرف میکنند، بعد از قطع دارو دچار انزال زودرس میشوند.
- توقعات غیر منطقی جنسی از خود
مکانیسمهای فیزیولوژیک مطرح، عبارتند از:
۱. کمبود گیرندههایی بهنام سروتونین در مغز
۲. استعداد ژنتیکی
۳. افزایش حساسیت پوست ناحیه تناسلی
درمان
راهکارهای مختلف درمانی، بهصورت دارویی و غیردارویی بر اساس نوع زودانزالی و علل مطرح وجود دارد.
- استفاده از ژلهای بیحسی موضعی (لیدوکائین) که باعث کاهش حساسیت نوک آلت تناسلی مردانه میشود.
- راهکارهای کاهش اضطراب و هیجانزدگی و مصرف دیازپام ۲ میلیگرمی در کسانی که دچار مشکل هیجانزدگی هستند.
- داروهایی که سطح سروتونین مغز را افزایش میدهند، از مؤثرترین داروها برای درمان انزال زودرس، به شمار میرود؛ داروهایی مانندِ فلوکستین، سرترالین و پاروکستین که این داروها باید سه ساعت قبل از نزدیکی مصرف شوند و در اکثر موارد رضایتبخش هستند.
داروی دیگری که تأثیر چشمگیری برای درمان انزال زودرس دارد، داپوکستین است. به این نکته توجه داشته باشید که این دارو بایستی بهصورت روزانه مصرف شود.
عوامل تاثیرگذار در زود انزالی
نمیتوان عوامل مشخصی را برای چنین مشکلی در نظر گرفت، اما پزشکان بر این باورند زمانی که سطح سروتونین مغز کم میشود، زود انزالی به وجود میآید، مسائل عاطفی، از دیگر موارد تاثیرگذاری است که میتواند در زودانزالی نقش مهمی داشته باشد. این عوامل شامل موارد زیر است:
- استرس
- افسردگی
- عصبانیت
- احساس گناه
- مشکل در رابطه
- عدم اعتماد به نفس
- نگرانی در خصوص عملکرد جنسی
- احساس خوب نداشتن در خصوص ایدههای جنسی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.