چربی خون در بارداری یکی دیگر از مسائل نگرانکننده برای خانمهای باردار است که به دنبال پیشگیری یا درمان آن هستند. لازم است بدانید که کلسترول و تری گلیسیرید بهطور طبیعی در بدن افزایش پیدا میکند؛ زیرا بدن برای رشد کودک به آن نیاز دارد.
کلسترول برای تولید هورمون پروژسترون و استروژن در بارداری نقش مهمی دارد؛ اما اگر بیش از مقدار مورد نیاز بدن باشد، طبیعی نیست.
رژیم غذایی پرچرب عامل اصلی افزایش چربی خون در خانمهای باردار است. این وضعیت میتواند خطرناک باشد و بر سلامتی خانم باردار و همچنین رشد جنین تاثیر بگذارد.
به همین دلیل خانمهای باردار باید به رژیم غذایی خود توجه داشته باشند تا هرگونه عوارض احتمالی را به حداقل برسانند.
علت چربی خون در بارداری
چربی خون عارضه شایعی است که امروزه بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. این عارضه تنها در میانسالان نیست، گاهی افراد جوان یا حتی خانمهای باردار نیز تحت تاثیر آن قرار میگیرند.
دلایل احتمالی به شرح زیر است:
رژیم غذایی نامناسب
فرایند هضم و جذب مواد مغذی در خانمهای باردار با افراد عادی تفاوت دارد. به همین دلیل رژیم غذایی پرچرب، میزان چربی اضافه در خون را افزایش میدهد و منجر به افزایش کلسترول در خانمهای باردار میشود.
عدم تحرک
در بارداری اغلب خانمها از انجام تمرینات ورزشی خودداری میکنند، نمیتوان گفت که کار اشتباهی است؛ اما نباید بهطور کلی بیتحرک باشند.
توصیه میشود طی این مدت تمریناتی مانند یوگا را انجام دهید. عدم فعالیت طی این مدت باعث ایجاد بیماری چربی خون در بارداری شده و بدن قادر به سوزاندن انرژی و چربی اضافه نیست.
استرس و خستگی
اغلب خانمهای باردار احساس خستگی و اضطراب دارند به خصوص افرادی که برای اولینبار است که بارداری را تجربه میکنند. احساساتی مانند استرس باعث میشود که خانمها برنامه ورزشی مناسبی برای خود در نظر نگیرند.
به دنبال این شرایط، متابولیسم بدن مختل شده و منجر به بیماری چربی خون میشود. علاوه بر مواردی که برای شما ذکر کردیم چربی خون در بارداری میتواند ژنتیکی باشد. اگر سابقه خانوادگی بیماری خون دارید احتمال اینکه شما نیز این عارضه را تجربه کنید وجود دارد.
بیشتر بخوانید: سندرم هلپ در بارداری
آیا چربی خون بالا در بارداری نگرانکننده است
احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند پره اکلامپسی در خانمهای باردار با کلسترول بالا در بارداری دو برابر بیشتر از خانمها با سطح کلسترول طبیعی است.
این حالت مسمومیت خون در بارداری است که منجر به افزایش فشار خون در بارداری یا تورم میشود. افرادی که بهصورت ژنتیکی چربی خون دارند، احتمال اینکه کودکانی با چنین وضعیتی را نیز به دنیا بیاورند، بسیار زیاد است.
اگر سابقه این بیماری را دارید، باید در بارداری تحت نظر پزشک باشید تا از هرگونه مشکل احتمالی جلوگیری کنید.
چگونه از این عارضه در بارداری میتوان جلوگیری کرد؟
قبل از اینکه اقدام به بارداری کنید باید شرایط خود را با پزشک در میان بگذارید. پزشک با توجه به شرایط شما توصیههایی خواهد داشت که به داشتن بارداری سالم و داشتن یک رژیم غذایی سالم کمک میکند.
خانمهای باردار برای جلوگیری از این عارضه باید به این موارد توجه داشته باشند:
اضافه کردن ماهی به رژیم غذایی
خانمهایی که طی بارداری چربی خون بالایی دارند، باید ماهی را به رژیم خود اضافه کنند. زیرا ماهی سرشار از امگا ۳ است که به عملکرد بهتر قلب کمک میکند. علاوه بر این خوردن ماهی به رشد مغز جنین نیز کمک میکند.
انواع ماهیهای سرشار از امگا ۳ شامل ماهیهایی از جمله سالمون، تن، کیلکا و… میشود. به این نکته توجه داشته باشید که از مصرف ماهیهای حاوی جیوه که منجر به مسمومیت میشود باید خودداری کرد.
در نظر گرفتن رژیم غذایی سبک و کم نمک
خانمهایی که در بارداری کلسترول بالایی دارند، باید میزان مصرف نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنند تا احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون بالا در بارداری و دیگر عوارض بارداری را کاهش دهند.
مصرف سبزیجات
خانمهایی که دچار این عارضه هستند باید سبزیجات بیشتری مصرف کنند تا به رفع این بیماری کمک کند. علاوه بر این از آنجایی که سبزیجات فیبر زیادی دارد به کاهش جذب کلسترول کمک خواهد کرد.
غذاهای سرشار از فیبر شامل مواردی از جمله سبزیجات، میوهها، حبوبات، برنج قهوهای و… میشوند. برای جلوگیری از افزایش وزن زیاد باید از غذاهای حاوی چربی زیاد، فست فود، نودل و… خودداری کرد.
علاوه بر این برای بهبود سلامتی خود و کاهش ابتلا به چربی خون در بارداری باید ورزشهای سبک مانند پیادهروی را در برنامه روزانه خود داشته باشید.
توصیه نهایی برای خانمهای باردار با سابقه چربی خون
افرادی که سابقه این عارضه را داشته و قصد بارداری دارند، باید زودتر برای درمان بیماری خود اقدام کنند تا عوارضی طی بارداری رخ ندهد.
عدم درمان چربی خون در بارداری میتواند شرایط خطرناکی را برای خانم بارداری ایجاد کند. در نهایت تشخیص زودهنگام میتواند خطر عوارض احتمالی را به حداقل برساند.
بدون دیدگاه