علت درد ناف در بارداری

درمان درد ناف در بارداری
درد ناف در بارداری

بسیاری از خانم‌های باردار در سه ماه دوم و سوم درد ناف در بارداری را تجربه می‌کنند. ناف، نقطه اتصال جفت در رحم است. پس از تولد کودک این قسمت از بدن به هیچ قسمتی متصل نمی‌شود.

در اغلب مواقع درد ناف، مشکلی را برای خانم باردار ایجاد نمی‌کند و با تولد نوزاد این مشکل برطرف خواهد شد. 

دلایلی که منجر به درد ناف در بارداری می‌شود

موارد احتمالی به شرح زیر است:

فشار رحم

با رشد جنین، رحم بزرگتر می‌شود تا جنین در آن جای بگیرد. چنین تغییراتی به ناف مادر در بارداری فشار وارد می‌کند. طی سه ماهه دوم، رحم دیگر در لگن قرار ندارد، در این دوره بین ناف و سینه قرار گرفته است.

در سه ماهه سوم، رحم از ناحیه تناسلی تا انتهای دنده قرار گرفته است. رشد رحم و موقعیت نوزاد در رحم می‌تواند به ناف مادر طی بارداری فشار وارد کند.

با گذشت زمان، افزایش فشار روی ناف ممکن است منجر به درد، خارش و دیگر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله علت درد شکم را مطالعه کنید.

کشش

افزایش وزن و تغییر در اندام در بارداری منجر به کشش پوست و ماهیچه‌های اطراف شکم می‌شود. پوست و ماهیچه تا آخر بارداری کشیده می‌شود. 

طی این مدت مادر ممکن است کشش، خارش و درد را احساس کند. چنین تغییراتی در بارداری می‌تواند فشار و تحریک ناف، در نهایت درد ناف در بارداری را به همراه داشته باشد.

بیرون زدگی ناف
بیرون زدگی ناف

بیرون زدگی ناف

بیرون زدگی ناف زمانی رخ می‌دهد که فشار به ناف وارد شود و به جای آنکه ناف داخل باشد، بیرون می‌آید. چنین حالتی منجر به درد ناف در بارداری می‌شود.

فتق ناف

ممکن است این مورد خطرناک به نظر برسد؛ اما، معمولا آسیبی به مادر و جنین وارد نمی‌کند. این حالت زمانی رخ می‌دهد که روده به ناف فشار وارد کند، قسمت انتهایی روده می‌تواند در آن قسمت بماند، ملتهب و دردناک شود.

فتق ناف به دلیل افزایش فشار رحم ایجاد می‌ٔشود. اگر در این مواقع علائم قابل توجهی در مادر ایجاد نشود، پزشک به جای عمل جراحی از مادر می‌خواهد که منتظر بماند.

در صورتی که انسداد در روده وجود داشته باشد، پزشک گاهی لازم می‌داند که عمل جراحی برای مادر انجام گیرد. چنین حالتی زمانی رخ می‌دهد که قسمتی از روده خون دریافت نکند.

کاهش خون‌رسانی نیز می‌تواند منجر به مرگ بافت روده و سایر عوارض شود. جراحی برای خانم‌های باردار و جنین خطر کمی را به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: عوارض قرص ال دی

پیرسینگ ناف

خانم‌هایی که در ناف خود پیسینگ دارند، باید پیرسینگ را خارج کنند. پیرسینگ ناف ممکن است در طول بارداری با بزرگتر شدن شکم پاره شود. هر گونه آسیب‌دیدگی یا پارگی در ناف منجر به عفونت می‌شود.

علت درد ناف در بارداری
علت درد ناف در بارداری

درمان خانگی درد ناف در بارداری

استفاده از کمپرس گرم یا سرد روی قسمتی که احساس خارش یا درد دارید، به تسکین درد و ناراحتی در این قسمت کمک می‌کند. 

این نکته را به یاد داشته باشید که نباید از کمپرس خیلی داغ یا کیسه یخ، به صورت مستقیم در این قسمت استفاده کنید. چراکه، ممکن است منجر به سوختگی و افزایش حساسیت در اطراف ناف شود. 

استفاده از لوسیون کالامین یا ژل آلوئه ورا نیز ممکن است تسکینی برای پوست‌های حساس باشد و این وضعیت را برای مادر بهتر کند.

اگر درد ایجاد شده به دلیل فتق ناف در بارداری نباشد، ماساژ در بارداری ممکن است در تسکین درد موثر باشد.

چه زمانی باید به دلیل درد ناف در بارداری به پزشک مراجعه کرد

اگر پوست ملتهب، قرمز یا ترک‌خورده شده است یا اینکه درد شدیدی دارید، بهتر است که با پزشک در این خصوص مشورت داشته باشید. 

در اغلب مواقع درد ناف در بارداری مشکلی ایجاد نمی‌کند و منجر به مشکل خاصی نمی‌شود. با این حال در موارد زیر باید به پزشک متخصص زنان کرج مراجعه کنید تا بررسی بیشتری انجام گیرد:

  • تب
  • استفراغ
  • خونریزی
  • گرفتگی
  • تورم

در این مواقع معاینات انجام می‌گیرد تا هر گونه عارضه احتمالی مانند عفونت، فتق یا سایر شرایط پزشکی از سوی پزشک رد شود.

فشار رحم در بارداری
فشار رحم

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان