متأسفانه در دوران بارداری سلامت مادر و جنین توسط عفونتهای خطرناک بارداری مورد تهدید قرار میگیرد، که میتوانند عوارضی را در پی داشته باشد. در حالی که بسیاری از آنها با اقدامات تشخیصی و درمانی به موقع، واکسیناسیون و یا رعایت نکات بهداشتی قابل پیشگیری است.
هنگامی که مادر، مبتلا به یک عفونت میشود، جنین هم بهطور خفیف آن بیماری را تجربه میکند. برخی عفونتهای خطرناک بارداری نیز وجود دارند که حتی اگر خفیف بروز کنند، سبب ایجاد ضایعات شدید و غیرقابل بازگشت در جنین میشوند. در دوران بارداری سلامت مادر و جنین توسط عوامل عفونی تهدید میشود که بسیاری از آنها با اقدامات تشخیصی و درمانی به موقع، قابل پیشگیری است.
اگر مادری در هر زمان از بارداری به عفونت مبتلا شود، جنین دچار ناهنجاریهای شدید مادرزادی خواهد شد. این اختلال در مراکز عصبی بدن، کوچک بودن سر جنین، بزرگ شدن کبد و طحال و تغییرات استخوانی رخ خواهد داد. ابتلای مادر باردار به بیماریهای حاد و پر سر و صدا در طول سه ماۀ سوم بارداری میتواند ۵۰ الی ۷۰ درصد با مرگ جنین و یا حتی مادر همراه باشد.
انواع عفونتهای خطرناک دوران بارداری
انتقال هپاتیت C ،B و ویروس HIV از مادر به جنین در هنگام تولد میتواند کاملاً بدون علامت بوده و در طول سالهای بعدی زندگی، خود را به صورت بیماری مزمن کبدی و ایدز در کودک متولد شده نشان دهد. مادرانی که در دورۀ بارداری به بعضی از بیماریهای مهم عفونی مبتلا میشوند، ممکن است نوزادانی معیوب به دنیا بیاورند. از جمله مهمترین این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هپاتیت B
- هپاتیت C
- ایدز
- سرخچه
- توکسوپلاسموز (انگلی که از طریق مواد آلوده به مدفوع گربه منتقل میشود)
- سیتومگالوویروس
- هرپس (تبخال تناسلی)
- سفلیس
- آبله مرغان
- عفونت ادراری
درمان
بررسی و درمان بیماریهای عفونی مادر باردار طی دوران بارداری در پیشگیری از انتقال به جنین تأثیر چشمگیری دارد. مشاورۀ عفونی مادران باردار و انجام آزمایشات عفونی با هدف بررسی وضعیت بهداشتی و سلامتی مادران باردار، پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای عفونی قبل و حین دوران بارداری و بعد از آن، پیشگیری، تشخیص و درمان عفونتهای منتقله از مادر به جنین و ارائه مشاورههای تخصصی بیماریهای عفونی به مادران باردار، زوجین نابارور، اهداءکنندگان و گیرندگان تخمک و جنین و سایر همکاران و متخصصان از خدمات به مادران باردار میباشد.
شاید ابتلا به برخی عفونتهای ویروسی، انگل یا باکتریها در شرایط عادی نگرانکننده نباشد؛ اما برای یک زن باردار عوارض و مشکلات به دنبال دارد.
شدت این عوارض با توجه به نوع عفونت بارداری و سن بارداری متفاوت است. حتی عدم بروز مشکلات مادری و جنینی متعاقب ابتلا به عفونتهای ویروسی مشغلههای ذهنی جدی برای این افراد به همراه دارد، لذا آشنایی گروه پزشکی در ارتباط با نحوه برخورد با این بیماریها ضروری است.
کاهش سیستم ایمنی در دوران بارداری، مادر را مستعد ابتلا به عفونتهای خطرناک دوران بارداری میسازد. برخی پزشکان سیستم ایمنی بدن مادر باردار را به سیستم ایمنی فردی که مبتلا به ویروس ایدز ( HIV) است، تشبیه کردهاند.
وظیفۀ پزشک است که قبل و حین بارداری، مادر را در جریان این مسائل بگذارد. همچنین لازم است که حتی الامکان مادر، در دوران بارداری با افرادی که مبتلا به بیماری مختلف هستند، تماس نداشته باشد.
با توجه به مشکلات اقتصادی اخیر و همچنین کمبود کیتهای تشخیصی با کیفیت بالا در بازار تجهیزات پزشکی و پیراپزشکی، تمامی دستاندرکاران حوزۀ سلامت اعم از بیمهها، پزشکان و پیراپزشکان باید این امر را بسیار جدی گرفته و خدایی ناکرده مسائل مالی و سایر عواملی از این قبیل نباید از شناخت و اهمیت بیماریهای عفونی بکاهد که در این صورت گناهی است نابخشودنی. در بیمارستان و زایشگاه زنان مریم کرج تمامی موارد فوق برای جلوگیری از بروز این عوارض انجام خواهد شد.
بدون دیدگاه