اگر سلامتی خودتان انگیزۀ کافی برای ترک سیگار نیست، برای حفظ سلامتی نوزادتان باید آن را ترک کنید. تأثیر دخانیات بر انسان برای همگان واضح است؛ اما آنچه که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت تأثیر دخانیات بر جنین است. سیگار کشیدن در دوران بارداری بر سلامت مادر و کودک قبل، حین و پس از تولد اثر میگذارد.
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، حدود ۱۳ درصد زنان در طی سه ماه اول بارداری سیگار میکشند. سیگار کشیدن در هر زمان در دوران بارداری میتواند پیامدهای مادامالعمر برای نوزاد ایجاد کند.
نیکوتین (مادۀ اعتیادآور موجود در سیگار)، مونوکسیدکربن و بسیاری از سموم دیگر که از طریق کشیدن سیگار وارد بدن شده، در جریان خون جریان یافته و به طور مستقیم به نوزاد میرسد.
بنابراین مهم است که قبل از بارداری اقدام به ترک سیگار کنید. میدانیم سخت است، اما شدنیست! با داشتن اراده و حمایت اطرافیانتان میتوانید موفق شوید.
تأثیر دخانیات بر جنین چیست؟
سیگار خطر موارد زیر را افزایش میدهد:
- کمبود وزنِ نوزاد تازه متولد شده
- کاهش مقدار اکسیژن برای مادر و نوزاد
- زایمان زودرس (قبل از ۳۷ هفته)
- افزایش ضربان قلب نوزاد
- افزایش خطر بروز مشکلات تنفسی (ریه) در نوزاد
- افزایش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزادان
- سقط جنین
- جداسازی زودرس جفت
- شکاف کام و سایر نقایص زایمان
اگر سیگار میکشید و قصد باردار شدن دارید، ترک آن باید برایتان اولویت باشد. حتی در سه ماهۀ اول نیز سیگار کشیدن سلامت نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد. طبق گفتۀ انجمن جامعه پزشکی باروری آمریکا، هم مردانِ سیگاری و هم زنانِ سیگاری تقریبا دو برابر احتمال بروز مشکلات باروری در مقایسه با افراد غیرسیگاری دارند. دود غیرمستقیم سیگار بر جنین تاثیر میگذارد.
در ادامه به تشریح تأثیر دخانیات بر جنین خواهیم پرداخت.
سقط جنین و تولد نوزاد مُرده
سقط جنین معمولاً در سه ماهۀ اول بارداری بروز میکند. این اتفاق در موارد نادر، پس از گذشت ۲۰ هفته از حاملگی رخ میدهد که به آن تولد نوزاد مُرده میگویند. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها استعمال دخانیات خطر بروز این مشکل را بیشتر خواهد کرد. مواد شیمیایی موجود در سیگار موجب سقط جنین و تولد نوزاد مُرده میشود.
دیگر عوارض جانبی سیگار میتواند مشکلات مربوط به جفت و رشدِ کُند جنین را باعث شود. این مشکلات نیز میتواند سقط جنین و تولد نوزاد مُرده را در پی داشته باشد.
حاملگی خارج رحمی
مطالعات پژوهشی بسیاری نشان داد، نیکوتین باعث انقباض لولههای فالوپی میشود. این انقباضات میتوانند از عبور جنین در میان این لولهها، جلوگیری کنند. یکی از نتایج این اتفاق میتواند حاملگی خارج رحمی باشد.
حاملگی خارج رحمی زمانی رخ میدهد که یک تخمک، خارج از رحم یا در لوله فالوپی یا در شکم، بارور شود. در این شرایط برای جلوگیری از عوارض جانبی و تهدید زندگی مادر، نوزاد باید سقط شود.
جداسازی زودرس جفت
جفت یک خطِ زندگی برای نوزاد است که از طریق آن غذا و اکسیژن به نوزاد میرسد. یک مشکل عمده که در پی کشیدن سیگار برای جنین رخ میدهد، جداسازی زودرس جفت است.
در این شرایط، جفت در رحم، قبل از تولد از نوزاد جدا میشود. جداسازی زودرس جفت میتواند باعث خونریزی شدید شود که و زندگی مادر و نوزاد را تهدید میکند. هیچ روش جراحی یا درمان برای چسباندن آن وجود ندارد. در این حالت، مراقبتهای پزشکی بلافاصله ممکن است باعث افزایش احتمال تولد نوزاد سالم شود.
جفت سرراهی (Placenta previa)
کشیدن سیگار احتمال بروز عارضۀ جفت سرراهی را افزایش میدهد. در طول بارداری، جفت معمولاً به سمت بالای رحم و نوزاد در بخش تحتانی رشد میکند. جفت سرراهی زمانی بروز میکند که جفت در پایین رحم قرار گرفته و دهانۀ رحم را مسدود کند. این عارضه باعث خونریزی بیش از حد و محرومیت جنین از مواد مغذی حیاتی و اکسیژن میشود.
زایمان زودرس
با توجه به تحقیقات گستردهای که انجام شده، سیگار میتواند منجر به تولد زودرس نوزاد شود. خطرات بیشماری در زایمان زودرس وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- نقص دیداری و شنیداری
- ناتوانی ذهنی
- مشکلات یادگیری و رفتاری
- عوارضی که میتواند باعث مرگ شود
تولد نوزاد کم وزن
سیگار میتواند باعث کمبود وزن نوزاد هنگام تولد شود. این تنها به معنی تولد نوزاد کوچک نیست. کمبود وزن همچنین می تواند به مشکلات و ناتوانی های دیگر سلامت منجر شود. پیشرفت در مراقبت های پزشکی باعث کاهش تعداد مرگ و میر در این حالت میشود. اما تولد نوزاد کم وزن هنوز یک وضعیت جدی است که میتواند منجر به موارد زیر شود:
- تأخیر در رشد
- فلج مغزی
- اختلالات شنوایی یا بینایی
در موارد شدید، وزن کم هنگام تولد باعث مرگ نوزاد میشود. به گفتۀ انجمن سرطان آمریکا، زنانی که قبل از بارداری سیگار را ترک کردهاند، خطر داشتن یک نوزاد با وزن کم هنگام تولد را کاهش میدهند.
نقص مادرزادی
سیگار میتواند خطر نقص مادرزادی در جنین را افزایش دهد. شایعترین آن نقایص قلبی مادرزادی و مشکلات ساختار قلب است. سایر مسائل مربوط به سلامتی که در هنگام بارداری به سیگار کشیدن مرتبط است، شامل لب و شکاف کام میشود.
حقیقت تلخ اینجاست که بسیاری از مادران از عوارض و تأثیر دخانیات بر جنین اطلاع دارند؛ اما با این حال از عادت خود دست نمیکشند. تنها راه واقعی و قطعی برای اجتناب از عوارض حاملگی در ارتباط با سیگار کشیدن، ترک آن است.
مادر بعد از ترک سیگار چه حسی خواهد داشت؟
مزایای آن چند روز پس از ترک، خود را نشان میدهند. پس از ترک، ضربان قلب کودک و مادر به حالت عادی بازگشته و نوزاد احتمالاً مشکلات تنفسیِ کمتری خواهد داشت. ممکن است که مادر علائم ترک اعتیاد را تجربه کند؛ چراکه بدن به نیکوتین سیگار اعتیاد پیدا کرده است.
مادر علائمی مانند اشتیاق به سیگار، تحریک پذیری، احساس گرسنگی، سرفه، سردرد و عدم تمرکز را خواهد داشت. این علائم موقتی بوده و طی ۱۰ تا ۱۴ روز از بین میرود.
خانم دکتر مریم آقایی (متخصص زنان، زایمان و نازایی) در مورد روز جهانی دخانیات و تاثیر مخربی که دخانیات بر جنین دارد، مطالبی را گوشزد میکنند:
بدون دیدگاه