این روزها در مورد ویروس کرونا بحثهای بسیاری شده است و در این مقاله در مورد ویروس کرونا در دوران بارداری و مراقبتهای لازم در این دوران مواردی را ذکر میکنیم.
به گفته متخصصین زنان کرج در بیمارستان مریم در دوران بارداری خانمهای باردار نسبت به سایر افراد از سیستم ایمنی ضعیفتری برخوردار هستند، به همین دلیل بیشتر در معرض این ویروس قرار میگیرند.
کرونا در بارداری
کرونا یک بیماری عفونی بسیار مسری با عامل ویروسی است. ویروس از راه دهان، بینی و چشم وارد بدن میشود. تنفس هوای آلوده یا تماس دست آلوده به ویروس کرونا با دهان، چشم و بینی، منجر به ابتلا به بیماری میشود.
خوشبختانه اکثر مبتلایان به بیماری بدون علامت هستند، اما این افراد میتوانند بهراحتی بیماری را به دیگران منتقل کنند. علائم آن اغلب خفیف و شبیه سرماخوردگی یا آنفولانزا است.
در موارد کمی ممکن است شدت بیماری زیاد شود و بیمار عمدتا بهدلیل تنگی نفس، نیاز به بستری و مراقبت ویژه در بیمارستان داشته باشد.
خانمهای باردار با افرادی که حتی علائم سرماخوردگی را دارند، در این دوران نباید ارتباط برقرار کنند؛ زیرا ویروس کرونا یک دورۀ نهفتگی دارد؛ یعنی از زمانیکه وارد بدن شخصی میشود تا زمانیکه علائم بیماری مشاهده شود، حدود ۱۴ روز زمان میبرد.
همانطور که گفته شد، بهدلیل مقاومت پایین خانمهای باردار، احتمال مبتلا شدن آنان به ویروس کرونا خیلی بیشتر است و همچنین بهبود این بیماری در این دوران برای خانمهای باردار خیلی زمانبر و سخت خواهد بود.
در مورد ابتلای خانمهای باردار به ویروس کرونا در سه ماهۀ اول و دوم اطلاعات زیادی در دسترس نیست؛ ولی این بیماری با تب بالایی همراه خواهد بود که در سه ماهۀ اول بارداری تب بالا میتواند نقایص هنگام تولد را افزایش دهد. همچنین بیماری کرونا در دوران بارداری عواقب زیادی از جمله موارد زیر را خواهد داشت:
خانمهای بارداری که در سه ماهۀ سوم بارداری به کرونا مبتلا میشوند، این بیماری به جنین منتقل نمیشود و معمولا تنها عارضهای که مشاهده میشود، موارد زیر خواهد بود:
در چنین شرایطی نکتۀ اصلی بعد از تولد نوزاد، جدا شدن نوزاد از مادر است؛ زیرا طبق مطالبی که گفته شد از طریق عطسه و سرفه میتواند ویروس را به نوزاد انتقال دهد. بنابراین تا زمانیکه مادر باردار مبتلا به ویروس کرونا بهبودی کامل نداشته باشد، امکان شیردهی به فرزند وجود ندارد.
سوالات رایج مراجعه کنندگان در مورد بارداری در دوران کرونا
۱- آیا احتمال ابتلا به بیماری کرونا با رابطه زناشویی وجود دارد؟
مواردی از وجود ویروس کووید-۱۹ در ترشحات مایع منی مردان مبتلا به کووید-۱۹ گزارش شده و این مسئله احتمال خطر انتقال عفونت را از راه رابطه زناشویی مطرح کرده است، اما هنوز مطالعه جامعی که پاسخ قطعی به این پرسش بدهد، انجام نشده است.
اگر شما یا همسرتان به بیماری کووید-۱۹ مبتلا هستید، بایستی تا حد امکان از یکدیگر دور بوده و رابطه زناشویی نداشته باشید. برای افرادی که علائم بیماری ندارند، همچنین در معرض بیمار مبتلا به کرونا قرار نداشتهاند و ضوابط بهداشتی را رعایت میکنند، رابطه زناشویی مانعی ندارد.
۲- آیا ابتلا به بیماری کرونا در بارداری، خطر ناهنجاری مادرزادی را در جنین افزایش میدهد؟
تاکنون مطالعه گسترده و جامعی درباره عوارض این ویروس بر جنین، انجام نشده است؛ بنابراین اظهارنظر درباره این موضوع نیاز به گذر زمان و انجام مطالعات بیشتر دارد.
در بررسیهای محدود فعلی، تاکنون به بروز ناهنجاریهای مادرزادی در جنین مادران مبتلا به کووید-۱۹ اشاره نشده است، اگرچه شواهدی از عوارض مستقیم این بیماری بر سلامت جنین وجود ندارد، اما بیماری میتواند به بروز علائمی مانند تب منجر شود. تب بالا بهویژه در سه ماهه اول بارداری میتواند بر رشد سیستم مغز و اعصاب جنین تاثیر منفی بگذارد.
۳- آیا احتمال زایمان زودرس در مادران مبتلا به کووید-۱۹ افزایش مییابد؟
گزارشهایی از زایمان زودرس در مادران مبتلا به کووید-۱۹ وجود دارد، اما هنوز وجود ارتباط مستقیم بین این ویروس یا بیماری کرونا و زایمان زودرس به اثبات نرسیده است.
مواردی از زایمان پیش از موعد بهدلیل اختلال در اکسیژنرسانی به جنین و بهدنبال آن زجر جنینی انجام شده است. اختلال شدید و طولانیمدت در اکسیژنرسانی به جنین و زایمان بسیار زودرس میتواند با عوارض بعدی در فرزند همراه باشد.
۴- آیا احتمال ابتلا به کرونا در بارداری افزایش مییابد؟
تاکنون شواهد قطعی، مبنی بر اینکه بارداری خطر ابتلا به بیماری کرونا را افزایش بدهد، وجود نداشته است. از آنجایی که زنان باردار نسبت به سایر بیماریهای ویروسی مستعدتر هستند، این فرضیه مطرح شده است.
با توجه به اینکه زنان باردار، برای مراقبتهای بارداری بایستی چندینبار به مراکز بهداشتی- درمانی مراجعه نمایند و اگر دچار عوارض بارداری شوند، این رفتوآمدها بیشتر میشود، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار بگیرند.
۵- آیا شدت علائم، عوارض و مرگومیر کرونا در زنان باردار بیشتر است؟
اگر زنی در دوران بارداری به این بیماری مبتلا شود، علائم بیماری شدیدتر و وخیمتر از یک زن غیر باردار، با شرایط سنی و جسمی مشابه نخواهد بود. خوشبختانه علائم بیماری در زنان باردار نیز عمدتا خفیف تا متوسط است، اما گروه کوچکی از بیماران به نوع شدید بیماری مبتلا میشوند.
ممکن است اضافه شدن شرایط فیزیولوژیک بارداری مانند ویار بارداری و رحم بزرگ سه ماهه سوم، تحمل علائم بیماری را سختتر نماید. در صورت اضافه شدن عوارض بارداری مانند فشارخون و دیابت بارداری، احتمال عوارض و مرگومیر بالاتر میرود.
از طرفی احتمال شدید شدن علائم بیماری بعد از زایمان وجود دارد؛ بنابراین زنان باردار و خانواده آنها بایستی کاملا به رعایت موازین پیشگیرانه پایبند باشند. زنان با بیماریهای زمینهای مانند دیابت، فشارخون، بیماریهای خود ایمن و ... بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا بوده و عوارض و مرگومیر بیماری در این گروه بیشتر است.
به این عزیزان توصیه میشود که بارداری یا درمان ناباروری را به تعویق بیندازند.
۶- آیا مصرف داروهایی که در درمان بیماری کرونا کاربرد دارد، در بارداری منعی ندارد؟
خوشبختانه مصرف این داروها در بارداری عمدتا بیخطر و بلامانع است و درمان این گروه از بیماران مشابه زنان غیر باردار است.
۷- آیا بیمار باردار مبتلا به کووید-۱۹ میتواند زایمان طبیعی داشته باشد؟
بله، روش زایمان بستگی به شرایط مادر و جنین (الزامات مامایی) دارد. ممکن است در بیمارانی که مشکل تنفسی دارند، اختلال در اکسیژنرسانی به جنین و زجر جنینی منجر به سزارین اورژانس گردد.
۸- آیا بیماری از مادر به جنین یا نوزاد منتقل میشود؟
با توجه به جدید و ناشناخته بودن این ویروس، تنها چند مورد در این زمینه منتشر شده است. گزارشهایی که از ابتلا تعدادی نوزاد به این ویروس منتشر شده، مشخص نیست، پس از زایمان یا پیش از آن (دوره جنینی)، مبتلا شدهاند.
برآیند بررسیهای انجام شده، احتمال انتقال از مادر به جنین را بسیار کم نشان میدهد.
۹- آیا با ابتلا به بیماری کرونا خطر سقط جنین افزایش مییابد؟
تاکنون مطالعه جامع و کاملی در این زمینه انجام نشده است، اما با اطلاعات موجود خطر سقط جنین، افزایشی نداشته است.
لازم به یادآوری است که ویروس کرونا ناشناخته است و هر روز با تجربیات بیشتر و مطالعات جامعتر، اطلاعات دقیقتری در مورد این بیماری بهدست میآید؛ بنابراین اطلاعات فوق ممکن است در آینده تغییراتی داشته باشد.
بدون دیدگاه