نوزادی که در بیمارستان و زایشگاه مریم (بیمارستان تخصصی زنان در کرج) با مشکل فتق دیافراگم به دنیا آمده بود توسط دکتر صلاح الدین دلشاد در بیمارستان مریم تحت عمل جراحی قرار گرفت.

دیافراگم، عضله بزرگ گنبدی شکلی است که اعضای داخل شکم (معده، روده، طحال و کبد) را از اعضای داخل قفسه سینه (قلب و ریه) جدا می کند. فتق دیافراگم عبارتست از وجود یک حفره (سوراخ) غیرطبیعی در قسمت دیافراگم، ایجاد شدن حفره‌ای در دیوارۀ بین سیستم تنفسی و سیستم گوارشی جنین است که می‌‌تواند برای جنین بسیار خطرناک یا حتی کشنده باشد. در این حالت، روده به ریه فشار وارد می‌کند، در نتیجه ریه به طور طبیعی رشد نمی‌کند و بعد از تولد نوزاد، قادر به عملکرد مناسب نمی‌باشد.

در این بیمار حفره در قسمت چپ دیافراگم وجود داشت و همۀ احشاء شکمی وارد سینۀ جنین شده بود که باعث جابه‌جایی قلب به سمت راست و عدم رشد ریه شده بود.

زمانی ‌که جنین در شکم مادر است؛ به این خاطر که تغذیه و اکسیژن‌رسانی از سمت مادر بوده است، مشکلی نخواهد داشت اما به محض به دنیا آمدن مشکل تنفسی پیدا می‌کند و در ابتدا باعث سیاه شدن نوزاد شده به همین دلیل نوزاد را داخل دستگاه می‌گذارند.

نوزاد به دنیا آمده فرصت خیلی کمی برای زنده ماندن دارد؛ به همین دلیل اگر قبلا مشکل فتق دیافراگم تشخیص داده نشده باشد و نوزاد در جایی به دنیا بیاید که امکانات لازم نباشد شانسی برای زنده ماندن نخواهد داشت، اما اگر نوزاد در جایی به دنیا بیاد که امکانات جراحی اطفال و بیهوشی نوزادان برای آنها فراهم باشد احتمال زنده ماندن بچه زیاد است. در ضمن هرچه قطر سوراخی که به سینه راه دارد بیشتر باشد، عمل سخت‌تر می‌گردد.

خوشبختانه این بچه‌ای که تحت عمل جراحی در بیمارستان مریم قرار گرفت قبل از به دنیا آمدن در سونوگرافی تشخیص فتق دیافراگم را داده بودند و به محض به دنیا آمدن از طریق سزارین، متخصص زنان نوزاد را برای عمل فتق دیافراگم ارجاع دادند. در عرض یک دقیقه برای ایجاد تنفس مصنوعی، لوله‌گذاری نوزاد انجام شد.

در هنگام عمل زمانی ‌که سوراخ وسعت زیادی داشته باشد و برای بستن سوراخ عضلۀ دیافراگم جواب ندهد و همچنین بچه عضلۀ پشتی دیافراگم را نداشته باشد از «مش» که یک مادۀ سیماتیک مصنوعی است، استفاده می‌شود و دور تا دور سوراخ دوخته می‌شود اما چون جسمی خارجی بوده عوارض خود را خواهد داشت. در این عمل ما سعی کردیم از مش برای بستن فضا استفاده نکنیم.

در این نوزاد پس از به دنیا آمدن جز قسمت انتهای رودۀ بزرگ همۀ روده‌ها، قسمتی از معده و طحال همه در سینه بودند و همچنین روده‌ها چرخشی داشتند که به عروق بچه فشار وارد می‌کرد. ما روده‌ها را چرخاندیم سپس خون‌رسانی به روده‌ها تأمین شد و خوشبختانه هیچ عارضه‌ای به روده نرسید.

به محض خارج کردن احشاء از سینه و وارد کردن احشاء به شکم، فشار بر ریه از بین رفت و اکسیژن‌رسانی بچه تأمین شد. ما انتظار داریم در دو-سه روز آینده ریه سمت چپ باز شود و قلبی که در سمت راست قرار گرفته است به سمت چپ آمده و بچه به حالت عادی خود بر‌گردد.

۹ دیدگاه‌ها

  • سلام ما دو بار برای فرزندمون این اتفاق افتاد و هر ۲ بار با تشخصیص پزشک و گرفتن نامه از پزشکی قانونی توی ۴ ماهگی مجبور به سقط شدیم پس چرا به ما نگفتند که امکان عملش به حالت کم ریسک وجود داره تا الان همسر من تقاضای طلاق نده و الان ما بچمونو داشته باشیم

  • اگه بچه که به دنیا میاد و در این شرایط زنده بمونه در بزرگسالی چگونه زندگی داره آیا میتونه مثل یه ادم عادی زندگی کنه؟؟به نظر شما بهتره سقط بکنه یا نگهش دارن ..در آینده ممکنه به چه مشکلاتی بر بخوره…؟؟!

    • پاسخ دکتر صلاح الدین دلشاد:
      سلام. فتق دیافراگم درجات و انواع مختلفی دارد. در برخی موارد به قدری شدید است که حدود ۵۰ درصد نوزادانی که با این بیماری متولد می‌شوند در همان لحظات اول می‌میرند. بروز علائم در درجات خفیف بعد از گذشت مدتی است. بنابراین این نوزادان زنده می‌مانند.
      به همین خاطر است که تاکید ما بر این است که فتق دیافراگم قبل از تولد تشخیص داده شود تا تیم درمان در زمان زایمان آماده باشند و نوزاد را تحویل بگیرند تا اگر اتفاقی افتاد بتوانند نوزاد را نجات دهند.
      نوزادانی که به نوع خفیف مبتلا هستند و امکان زندگی کردن دارند،‌ در آینده دچار تنگی نفس در فعالیت‌های شدید مانند دویدن خواهند شد بنابراین حتما باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند.
      یک بیماری شبیه فتق دیافراگم وجود دارد اما فتق نیست به نام اونتریشن دیافراگم شناخته می‌ود. در این بیماری عضله دیافراگم فلج است. عضله شل شده و فلج می‌شود . دیافراگم به سمت بالا می‌رود و حالتی مشابه با فتق را ایجاد می‌کند. علائم این بیمار هم در آینده به شکل تنگی نفس بروز خواهد کرد و نهایتا این بیماران باید عمل شوند.

    • سلام
      من هم همین مشکل رو داشتم و ۲۱ سال از اون زمان می گذره
      قبل از تولد تشخیص داده نشد و پارگی هم بزرگ بود به طوری که جسم خارجی در بدن من گذاشتند
      در کرمان به دنیا اومدم دکتر مدرسی از همکاران دکتر دلشاد من رو عمل کردن
      خدا رو شکر کادر درمانی خیلی خوب بودن و ۲۵ روز در بیارستان زیر دستگاه بودم.
      تا ۲ سال هیچ کس مطمئن نبود زنده می مونم.
      برای این که شکم مشکل پیدا نکنه تا ۱۶ سالگی خیلی باید مراقب می بودم که توپ یا لگد به شکمم نخوره چون کاملا روده هام رو حس می کردم و شکمم سمت چپ خیلی بزرگ تر بود . شکم بند بستم و ورز ش های ایمن انجام دادم تا شکمم کمی بر گردد
      الان هم مشکلی ندارم و حتی ورز ش های سنگین انجام می دم.
      از نظر ظاهری هم بعد از ۱۶ سالگی می تونین پیش متخصص برین و درستش کنین
      و واقعا این درسته که خدا هر که را بخواهد می میراند وهر که را بخواهد زنده می کند

      • سلام. خداروشکر عمل شما با موفقیت انجام شده. نکته‌ای که وجود داره اینه که زمانی که احشایی را که در قفسه سینه بود، وارد شکم می‌کنند، گاهی بستن دیواره شکم سخت میشه.
        برای همین جراح عضلات رو نمی‌بنده و فقط پوست رو می‌بنده که فشار روی قلب نیاد و در شکم جابگیره.
        در حال حاضر شما فتق شکمی یا فتق انسزیونال دارید که باید حتما عمل جراحی انجام بگیره تا فتق‌تون ترمیم بشه.
        در بیمارستان مریم این عمل انجام میشه.

      • سلام بنده ۱۸ سالمه و تنگی نفس و علائم نداشتم
        .
        ولی به یه دلیلی وقتی از سینه ام عکس انداختم دکتر گفتم باید دیافراگم رو عمل کنم

  • با سلام . من دقیقا با همین مشکل به دنیا اومدم و بدو تولد تحت جراحی قرار گرفتم. الان ۳۳ سالمه و بالا آمدگی دیافراگم توی اسکن ریه ام دیده شده و قلبم سمت راسته. توی فعالیتهام مشکل دارم، یکبار روی دوچرخه از حال رفتم و شدیدا زمین خوردم. شبها آپنه تنفسی دارم و زندگیم شدیدا تحت تاثیر قرار گرفته. از کودکی مشکل داشتم و واقعا خسته شدم. پزشک احتمال جراحی دادن. واقعا زندگی با این شرایط سخته. به خاطر جراحی بدو تولد و چسبندگی روده مبتلا به انسداد روده شدم و یکبار هم جراحی انسداد روده داشتم. خیلی شرایط سختیه.

    • سلام. شما باید یه عکس از فقسه سینه باید بگیرید. ابتدا توسط متخصص قلب و سپس توسط متخصص ریه معاینه بشید تا دلایل این تنگی نفس پیدا بشه و بر اساس او درمان انجام بگیره. فعلا در مورد شما بحث جراحی مطرح نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاینتماس با بیمارستان